1. Kaliforniai paprika
A kaliforniai pritamin paprika C-vitaminban rendkívül gazdag. Egy darabban akár 95 mg C-vitamin is lehet. Emellett, gazdag A-vitaminban is, ami óvja a szem egészségét.
2. Papaya
A dinnyefélék családjába tartozó papayában 88 mg C-vitamin van. Gazdag rostokban és A-vitaminban. Kutatások azt is kimutatták, hogy erősíti a csontokat és jobb általános közérzetet biztosít.
3. Guava
Ha egy kis különlegességre vágysz, próbáld ki a guavát. Egy csészényi a gyümölcséből, 377 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség több mint négyszerese. Nem biztos, hogy a sarki zöldségesnél megtaláljuk, de érdemes időnként fogyasztani egyet-egyet.
4. Brokkoli
Nem mindenki kedvence, ez igaz, de kiváló vitaminforrás. Egy nagyobb fej több mint 100 mg C-vitamint is tartalmazhat.
5. Eper
Az egyik legjobb C-vitamin forrás és az egyik legjobb gyulladáscsökkentő. Rengeteg folsav van benne, gazdag antociánokban amely vérnyomáscsökkentő hatással bír. Egy csésze szeletelt szamócával 98 mg C-vitamint viszünk be szervezetünkbe.
6. Kelbimbó
Közel 100 mg C-vitamint tartalmaz egy csészényi kelbimbó. Érdemes a téli étrendünkbe ezt a zöldséget is beilleszteni.
7. Chili paprika
A chilinek rendkívül sok egészségügyi előnye van. Ha egy fél chili paprikát feldarabolunk, akkor 107,8 mg C-vitamint kapunk.
8. Karfiol
Nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Egy bögrényi szeletelt karfiol 54 mg C-vitamint tartalmaz. Főzés helyett érdemes párolva fogyasztani, akárcsak a brokkolit.
9. Ananász
Az ananász C-vitamin-tartalmának köszönhetően pozitívan hat az immunrendszerre, javítja az általános közérzetet.
10. Mustárspenót
A nyers, apróra vágott mustárspenót 195 mg C-vitamint tartalmaz. Közeli rokona a káposztának és a brokkolinak.