10 étel, amiben több a C-vitamin mint, a narancsban

2018.09.07.

10 étel, amiben több a C-vitamin mint, a narancsban

A C-vitamin (aszkorbinsav) sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. A C- vitaminvédelmi szerepét elsősorban antioxidánsként tölti be, vagyis képes késleltetni a szervezetben zajló sejtszintű oxidációs folyamatokat. A hűvösebb idő beálltával fokozottan szüksége lehet rá a szervezetnek. A következőkben mutatunk pár ételt, mellyel jelentősebb mennyiségű C-vitamint tudsz magadhoz venni.

1. Kaliforniai paprika

A kaliforniai pritamin paprika C-vitaminban rendkívül gazdag. Egy darabban akár 95 mg C-vitamin is lehet. Emellett, gazdag A-vitaminban is, ami óvja a szem egészségét.

2. Papaya

A dinnyefélék családjába tartozó papayában 88 mg C-vitamin van. Gazdag rostokban és A-vitaminban. Kutatások azt is kimutatták, hogy erősíti a csontokat és jobb általános közérzetet biztosít.

3. Guava

Ha egy kis különlegességre vágysz, próbáld ki a guavát. Egy csészényi a gyümölcséből, 377 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség több mint négyszerese. Nem biztos, hogy a sarki zöldségesnél megtaláljuk, de érdemes időnként fogyasztani egyet-egyet.

4. Brokkoli

Nem mindenki kedvence, ez igaz, de kiváló vitaminforrás. Egy nagyobb fej több mint 100 mg C-vitamint is tartalmazhat.

5. Eper

Az egyik legjobb C-vitamin forrás és az egyik legjobb gyulladáscsökkentő. Rengeteg folsav van benne, gazdag antociánokban amely vérnyomáscsökkentő hatással bír. Egy csésze szeletelt szamócával 98 mg C-vitamint viszünk be szervezetünkbe.

6. Kelbimbó

Közel 100 mg C-vitamint tartalmaz egy csészényi kelbimbó. Érdemes a téli étrendünkbe ezt a zöldséget is beilleszteni.

7. Chili paprika

A chilinek rendkívül sok egészségügyi előnye van. Ha egy fél chili paprikát feldarabolunk, akkor 107,8 mg C-vitamint kapunk.

8. Karfiol

Nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Egy bögrényi szeletelt karfiol 54 mg C-vitamint tartalmaz. Főzés helyett érdemes párolva fogyasztani, akárcsak a brokkolit.

9. Ananász

Az ananász C-vitamin-tartalmának köszönhetően pozitívan hat az immunrendszerre, javítja az általános közérzetet.

10. Mustárspenót

A nyers, apróra vágott mustárspenót 195 mg C-vitamint tartalmaz. Közeli rokona a káposztának és a brokkolinak.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus



Bezár