10 tipp az őszi diétához

- Írta: betegvagyok

10 tipp az őszi diétához

A napfényről, a ropogós salátákról és lédús nyári gyümölcsökről ugyan egy újabb évre lemondhatunk, de nincs miért izgulni, mert ősszel is lehet finomságokat találni ahhoz, hogy az egészséges étkezést ne kelljen a nyárral együtt elfelejteni.

Az őszi szezonban a sötétzöld, a sárga és narancssárga, bordó színekben ragyogó természetben olyan szezonális gyümölcsök és zöldségek teremnek, amelyek gazdagok a betegségeket elűző fitokémiai vegyületekben. (A fitokémiai vegyületek feladata a szervezet működése során keletkező szabadgyökök, salakanyagok ártalmatlanítása. Jóval többek, mint az antioxidánsok.) Minél színesebb a gyümölcs, annál egészségesebb is.
Összeállításunkból megismerheti a top 10 legfinomabb és legegészségesebb őszi gyümölcsöt és zöldséget. Építse be ezeket is az őszi diétájába, és továbbra is használja ki a természet tápláló ajándékait.

1. Paszternák
A paszternák igazi csemege, amint beköszönt a téli szezon remek alternatívája lehet a krumplinak. Nem fehérrépa, de rokona a répának. Ugyan nem tartalmaz annyi A-vitamint, mint a sárgarépa, a paszternák jó forrása a rostnak, C-vitaminnak, a kalciumnak és a vasnak. A sima felületű, kis-és közepes méretű paszternáknak van a legjobb minősége.
Hagyományosan a paszternákot főzve és törve köretként tálalhatjuk, de pároltan és sütve is remek. A legtöbb krumplis receptet felhasználhatjuk alapnak, finom édes ízt kölcsönöz a leveleseknek és más zöldségételeknek is.

2. Fehérrépa
A Skóciában és Írországban karórépának nevezett fehér húsú zöldség bár keserűbb ízű, mint a krumpli jó forrása a C-vitaminnak és élelmi rostoknak., csakúgy mint rokonai a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó. Ezek a keresztes virágú zöldségek tartalmazzák a leghatásosabb fitokémiai szulforafánokat, amelyről kimutatták, hogy védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen, különösen a mellrák esetén. Építse be aktívan az étrendjébe főzve, törve, párolva.

3. Édes burgonya
Annak ellenére, hogy a nevében benne van, nem burgonyafajta. A burgonya gumóját fogyasztjuk, míg az édes burgonyának a gyökerét. A jó minőségű édes burgonya kemény, sima felületű és világos rózsaszín. 1 db 30 milligramm (50000 NE) béta-karotint (A-vitamin) tartalmaz, ami négyszerese az ajánlott napi bevitelnek (RDA) adagonként. 23 adag brokkoli tesz ki azonos mennyiségű béta-karotint.
Magas a C-vitamin tartalma (egy adag a napi bevitel 50% -át kiteszi), és három gramm rostot tartalmaz adagonként. Az édesburgonya ideális választás cukorbetegeknek, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy az édes burgonyában a szénhidrát lassan szabadul fel, amely segít fenntartani az állandó vércukorszintet.

Ezzel szemben a fehér burgonya magas glikémiás indexű élelmiszer, azaz a szénhidrátokat nagyon gyorsan felszabadítja, amitől ingadozik a vércukorszint.
Ideális sütve, grillezve vagy gőzölve és helyettesítheti bármely receptben a fehér burgonyát.

4. Úritök
A tök nem csak Halloween dekorációnak tökéletes. Fontos élelmiszer antioxidáns, béta-karotin tartalma miatt, valamint gazdag C-vitaminban és a folsavban.
A karotinoidok, mint például a béta-karotin csökkentheti a daganatos betegségek bizonyos típusai kialakulásának kockázatát és véd a szívbetegségekkel szemben is. A tökmag tápanyagtartalma is rendkívüli, magas fehérjetartalma van és jó forrása a cinknek és omega-3 zsírsavaknak, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A magokat forró sütőben (190 ° C) kb. 45 percig süssük.

5. Sütőtök
Míg a nyári töknek általában puha és lágyabb magva és héja van, a sütőtöknek kemény a kérge és a magja. A sütőtök egyike azon kevés zöldségeknek, amely nem veszít a minőségéből betakarítás után. Sőt, a tárolás során a béta-karotin (A-vitamin) tartalma növekszik, és több mint 100% -ban fedezi a napi A-vitamin bevitelt. Magas folsav és cinktartalma miatt kiváló szívvédő zöldségfajta és egyben kiváló finomság.

6. Klementin
A klementint a mandarin és a narancs keresztezéséből hozták létre. Elég nehéz megkülönböztetni a mandarintól, a fő különbség az, hogy ez a gyümölcs gyakran mag nélküli. Laza héja van, így könnyen hámlik és kiváló hordozható snack lehet. Ezen felül a csirkeételeket szépen kiegészíti és trópusi ízvilágot ad nekik. Próbálja ki grillcsirke mellé vagy csirkés wraphoz. Könnyedén feldobhatja egy kis klementinnel, színe és ízvilága miatt egyszerű salátáit.  Alacsony zsírtartalmú joghurttal, sovány tejjel krémes gyümölcsturmixot is készíthet belőle.

7. Alma
Az alma rengeteg flavonoidot tartalmaz és igen erős antioxidáns. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik beillesztik a diétájukba, csökkentik a szívbetegség kockázatát és a szívinfarktust, valamint többféle daganatos betegség megelőzésében is hatékonynak bizonyultak. Nyersen tízórainak, salátában és sütve egyaránt kiváló választás. Próbálja ki ezt az egyszerű receptet: négy szelet almát tegyen egy serpenyőbe, adjon hozzá két evőkanál vizet és egy egész fahéjat. Főzze alacsony lángon, amíg az alma megpuhul és kezd szószosodni. Melegen tálalja a masszát például zsírszegény vanília fagylalthoz vagy fagyasztott joghurthoz, de finom kiegészítője lehet a reggeli kásának is.

8. Körte
A körte egy magas rosttartalmú honos gyümölcs (4 gr rostot tartalmaz egy közepes körte), amely egyenértékű másfél csésze barna rizzsel. Segít csökkenteni a vér koleszterin szintjét és javítja a vércukorszintet is. Majdnem olyan sokoldalú, mint az alma. Használja fel alacsony zsírtartalmú palacsintatésztába keverve vagy ízesítésnek, szeletelve szendvicsekhez vagy juharsziruppal felmelegítve meleg, édes desszertként.

9. Tőzegáfonya
A tőzegáfonya nemcsak egészséges és alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, de jelentős szerepet játszik a húgyúti fertőzések megelőzésében és csökkenti az ínybetegségek, fekélyek, a szívbetegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A szezonja szeptembertől decemberig tart. Önmagában kicsit kesernyés lehet, de almával, körtével párosítva akár gyümölcsturmixként fenséges ital lehet. Finom muffinba sütve, kompótként vagy gyümölcsös desszertekben.

10. Füge

Ez a gyakran figyelmen kívül hagyott gyümölcs egy ízletes, tápláló kiegészítője lehet az őszi a diétájának. Magas rosttartalmú (5 gramm van egy darabban), több élelmi rostot tartalmaz adagonként, mint bármely más közönséges szárított vagy friss gyümölcs. Jó forrása a kalciumnak - azonos mennyiségű füge és tej egyenlő mennyiségű kalciumot tartalmaz. Finom pürét készíthetünk belőle (200 gr fügét pépesítsen egy turmixgépben kb. 50-100 ml víz vagy gyümölcslével) édesítőszerrel. A gazdag ízvilágú aszalt füge kiváló nassolni való. Feldobhatja burgonyapüréjét is apróra vágott fügével, helyettesítse a gyümölccsel a vajat vagy margarint.


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus



Bezár