5 apró trükk a vakáción felszedett túlsúly elkerülésére

5 apró trükk a vakáción felszedett túlsúly elkerülésére

Legyen szó egy borkóstolóról Olaszországban, vagy csak a barátunk hátsó kertjében rendezett sütögetésről, a legtöbb nyári kiruccanás, általában nem kevés étel elfogyasztásával jár. Ráadásul, a legtöbb nagyvilági életet kedvelő emberek, mindent vagy semmi alapon, szeretnek felhagyni mindennemű egészséges táplálkozási szokással. 

Cynthia Sass, a Health magazin elismert táplálkozási szerkesztője szerint, a táplálkozási szokásaink egy vakáció alkalmával, általában a pillanatnak élés és a következményeknek fittyet hányva, átalakulnak mértéktelen mennyiségű fogyasztás irányába. A kutatások márpedig ezt támasztják alá, hiszen az amerikai Georgia Egyetem tanulmánya szerint, azok az emberek, akik egy és három hét közötti vakációkra mentek, legalább fél kiló súly felesleget szedtek fel utazásaik során, de akadtak olyanok is, akiknek több mint 3 kilót is sikerült hízni. 

Ahhoz, hogy a legközelebbi vakációja során, ne essen hasonló hibába, szakértőket kértünk meg, hogy osszák meg velünk, a szerintük egyszerűen végrehajtható táplálkozási praktikáikat, melyek segítségével megakadályozhatja, hogy a nyaralása mértéktelen evésbe fulladjon. Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, többé nem kell aggódnia a nyaralás után szerzett pocak növesztése miatt.

Egyen tudatosan
Kevesen tartóztatják meg magukat minden egyes étkezésnél a nyaralásuk során. Egy jó megoldás erre, ha már az első nap első étkezésekor meg próbáljuk magunkat a tudatos, és kontrollált étkezéshez hozzászoktatni. Stephanie Middleberg, New York-i táplálkozási szakíró szerint, a reggeli, nassolás, és az adagok fölötti irányítás, mindenkinek megadatott. „A vakáción általában az ebéd és a vacsora szokott vegyesen eloszlani, nem túl kiegyensúlyozott mértékben. Ezért az ügyfeleimnek előszeretettel ajánlom, hogy a reggelinél, inkább hagyják ki a szénhidrát dús ételeket, és hagyják meg őket egy másik étkezésre, egy külön tányérra.” 
Jackie Newgent, a The All-Natural Diabetes Cookbook (A természetes édesítőszerek szakácskönyve), elismert szerzője szerint, ha a reggeli, illetve a tízórai előreláthatólag kiadós lesz, egyen előtte valamit. „Tízórai előtt fogyasszon bármilyen bogyós gyümölcsöt, egy marékkal. Segíti elűzni a féktelen étvágyat, és így tudatosabban választhatjuk meg, hogy miből mennyit együnk.”  

Nassoljon ésszel
Ha egy egész napos kirándulásra indul, és semmilyen elemózsiát nem csomagol előre, a következő étkezése minden bizonnyal habzsolásba fog torkollani. Ha pedig semmilyen egészséges lehetőség sem tárulkozik előttünk, sokszor az általunk előszeretettel nem fogyasztott ételeket kell választanunk. A kisétkezésre Newgent megoldása a következő: Tervezzen, csomagoljon előre, és legyen a harapnivaló fehérjében gazdag. Fejlessze tovább ezt a tanácsot, és állítsa össze az útravalóját fehérje gazdag alapanyagokból, illetve különböző más készítményekből. Vegyen egy darab gyümölcsöt, és párosítsa görög joghurttal, túróval, két kanál dió vajkrémmel, vagy 10, 15 darab nyers dióval. A bevitt fehérje mennyisége segíti az éhségérzet leküzdését a legközelebbi étkezésig – szemben egy csak szénhidrátot tartalmazó nassolnivalóval, mely nem túl tápláló– illetve a gyümölcsök, melyek rostokban, és különböző tápanyagokban gazdagok. 

Ügyeljen arra, hogy mit vásárol
A Sass által ajánlott vakáció első megállója, minden esetben a legközelebbi szupermarket legyen. „Menjen el a legközelebbi élelmiszerboltba, és töltse fel a hűtőjét olyan alapanyagokkal, melyek segítségével könnyedén saját magunk által elkészíthető, egészséges ételeket tud főzni, és így nem lesz rászorulva a szobaszerviz, illetve az éttermi étkezésekre.” Vásároljon gyümölcsöt, joghurtot és natúr zabpelyhet egy könnyed reggelihez, illetve ajánlott még a puffasztott kukorica, a humusz, az egyszeri adagokra porciózott dió vajkrém, illetve az egészséges kekszek, melyek így állandó nassolási lehetőséget biztosítanak, egészségesen.

Kerülje a büféket, étkezőket!
Egy palacsintával, gyümölccsel, szalonnával, és tükörtojással alaposan megpakolt tányér mindig csábító lehet. Így a napi ajánlott kalóriabevitel mennyiségét, ha nem vigyázunk, akár egyszeri étkezéssel is bevitelezhetjük. A büfék ezért is veszélyesek, hiszen könnyedén túl méretezhetjük az adagokat, illetve nagyon könnyen, már-már rosszullétig tudjuk enni magunkat. „Sosem eszem az étkezőben és a büfékben, hacsak nincs más módom a táplálkozásra.” Nyilatkozta Sass. „Ha pedig rá vagyok kényszerülve, csakis igény szerint elkészített ételeket fogyasztok, mint például kérésre elkészített omlett, sok zöldséggel, avokádó gyümölcsökkel párosítva, vagy rendelésre elkészített sütnivalók keveréke, mely általában, sok zöldséget, sovány fehérjében dús ételeket, valamilyen könnyed öntetet és barna rizst tartalmaz.” Ajánlja Sass. Az adagok szabályozásában, ha szükséges, az a lá carte étlap választása, és a szobaszerviz használata is segíthetnek. 
Ha pedig az étkező mellett tesszük le a voksunkat, ne érezzük kötelességünknek, hogy minden, ami elénk kerül, azt kötelezően el kell fogyasztanunk. Sass szerint, ha még fizetnie kell is az étkeztetésért, és nem is fogyaszt sokat, akkor sem érzi, hogy a pénze kárba veszne. „Szoktam is magamnak mondani, hogy inkább fizetek egy normális mennyiségű ételért, mely elfogyasztása után feltöltődve érzem magam, mint, hogy még több ennivalót kapjak, aminek fogyasztása után tele vagyok és lomhának érzem magam. Egyszerűen nekem nem éri meg, különösen, ha a nap további részére elszívja az összes energiánkat.”

Válassza a hosszabb utat
Legyen szó egy sétáról a vacsoránkhoz, egy kocogásról a múzeumba, vagy egy kis úszásról a parti olvasgatás között, mozogjon minél többet, még akkor is, ha ez sok esetben kitérőt jelent az előre eltervezett útvonalától. Newgent azt ajánlja, hogy ütemezzen be plusz és élvezetes túrákat az útvonalába, így még élvezetesebbé és sokszínűbbé téve a nyaralást, olyan helyekre is eljutva így, ahova esetleg nem is gondolta volna.  

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár