5 táplálkozási tanács, amelyet jobb, ha nem fogadsz meg

2018.04.27.

5 táplálkozási tanács, amelyet jobb, ha nem fogadsz meg

Egy közelmúltban készült felmérés szerint, a facebook az elsőszámú forrás a táplálkozási tanácsadások terén. Te is belefutottál már?

Nem te vagy az egyetlen, akinek van olyan ismerőse, aki mindenféle, hamis híreket is megoszt facebookon. Egy új felmérés szerint a közösségi média a legrosszabb platform a táplálkozási tanácsadáshoz.

A facebook tele van táplálkozási tanácsokkal, de ez nem azt jelenti, hogy semmit nem szabad elhinni és megfogadni az oldalról. Az ott olvasott cikkek, jók és hasznosak is lehetnek, ha odafigyelünk a forrásra. Nézzük meg ki írta a cikket, vagy milyen forrást használtak a megírásához, kitől idéztek. Különösen legyünk óvatosak az olyan tanácsokkal, amelyben valamilyen terméket akarnak eladni.

1.Ne egyél, banánt mert rengeteg cukrot tartalmaz

Nagyon sokan száműzik a banánt az életükből, mert magas a cukortartalma, és ezt rögtön a súlygyarapodással kötik össze. Pedig nagyjából ugyanannyi cukor található benne, mint egy almában vagy egy körtében. A banán kifejezetten jót tesz az izom és agyműködésnek. Ha bármilyen okból korlátozni szeretnéd a cukorbevitelt a banán nem kevésbé offenzív, mint egy banán vagy körte.

2. A citromhéj hatékonyabb, mint a kemoterápia

Azt mondani, hogy egy élelmiszer része hatékonyabb, mint a kemoterápia, elég veszélyes állítás. A citromnak magas a C-vitamin tartalma, melyet a rákellenes kezeléseknél tanulmányoztak, de nem állíthatjuk kizárólagos sikerességét.

3. A marhahús nagyon káros

Bár vizsgálatok kimutatták, hogy a feldolgozott vörös hús, mint például a hamburger vagy a hot-dog kapcsolatban áll a szívbetegségek kialakulásával. Ugyanezek a vizsgálatok viszont nem mutattak összefüggés a nem feldolgozott vörös hús és a szívbetegségek kialakulása között. Ebben a kérdésben a mérték és a minőség a kulcs. Heti egyszer-kétszer nyugodtan fogyaszthatsz vörös húst, nem lesz tőle bajod. 

4. A kókusztej nagyon jó edzés után.

Sporttevékenység közben jelentős folyadék és elektrolit vesztés következik be, elsősorban az erős izzadás következtében. amikoris a szervezetből víz, elektrolitok (nagyobb mennyiségben nátrium, kálium, klór, magnézium) távoznak. A kókuszvíz nagyon jó ahhoz, hogy napközben hidratájon. Viszont nem biztosítja a szükséges nátrium pótlást egy intenzív edzés után. Napközben, szabadidős tevékenységekhez jó, viszont akik intenzívebb mozgásba kezdenek, előnyösebb, ha inkább a sport-italokat fogyasztanak. 

5. A tojássárgája rossz

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition-ban közzétett tanulmányban kutatók vizsgálták a koleszterin, a tojásfogyasztás és a koszorúér betegség közötti összefüggéseket. Arra a következtetésre jutottak, hogy nem jár megnövekedett kockázattal a fogyasztás. A tojássárgája 16%-ban fehérjéket tartalmaz és telis-tele van esszenciális aminosavakkal. Valamint megtalálható benne a az összes zsírban oldódó vitamin (D, E, K, A) könnyebben megjegyezhetően, a deka vitaminok.

Forrás: https://www.womenshealthmag.com

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár