A boldogság egyik titka az örömteli szex

A boldogság egyik titka az örömteli szex

Íme, egy jó hír, amelyet többnyire mindenki tud, de nem árt ismételni: a jó szex egészséges, boldoggá és magabiztossá tesz, karcsúsít és a hosszú élet egyik garanciája. A teljes értékű szexben főszerepet játszik az oxytocin nevű hormon. Az oxytocin elősegíti a partnerek közti bizalmat és kiváltja a biztonság érzését. Gyakran egy szerelmes pillantás, lágy érintés, a haj simogatása olyan kellemes érzésekkel jár, amely máris beindítja az örömérzésért felelős hormonok működését. Ahhoz azonban, hogy átéljük a gyönyöröket és részesüljünk a boldogsághormonként ismert endorfin üdvözítő hatásában, a jó szexnek néhány kritériumnak kell megfelelnie.

„A szex akkor nyújtja a legnagyobb élvezetet és mondhatjuk rá, hogy az egészséges életmód egyik pillére, ha mindkét partner örömmel és felszabadultan veti bele magát, semmiféle kényszer nincsen rajtuk. Ha kelletlenül állunk neki vagy fájdalomérzéssel jár, akkor nem éri el azt a hatását, amelyet elvárunk tőle.  
Az intimitás boldoggá tesz, a szex pedig a legintimebb érintkezés. Két szerelmes számára nincsen szebb dolog annál, hogy kölcsönös vonzalmukat ilyen módon fejezzék ki. A partner közelébe kerülése, a vágyak teljesülése a boldogság alapvető feltétele. Az érzelmi és testi kielégülésért szintén elsősorban az endorfin és az oxytocin hormonok a felelősek. Az endorfin a kellemes közérzetet és a boldogság érzetét váltja ki, míg az oxytocin azonnali hatást ér abban, hogy a kölcsönös bizalmat átérezzük.   
A szexuális érintkezést össze lehet vetni a sporttevékenységgel, hiszen mind a kettő kalóriavesztéssel jár, ezáltal megőrizhetjük fittségünket. Egy kísérlet azt igazolta, hogy egy átlagos férfi egy intim együttlét során 100 kalóriát éget el, míg a nők hozzávetőleg 70 kalóriát. Egy 30 perces sportolás közben a férfiak és a nők ennél némileg kevesebb kalóriától szabadulnak meg. Szakemberek ezzel nem azt állítják, hogy nem kell sportolni, hanem azt, hogy érdemes mind a két tevékenységet egymással párhuzamosan végezni.

Berliner Zeitung

Bezár