A citromos víz előnyei

A citromos víz előnyei

A citromot hosszú évszázadokon át a skorbut megelőzésére és gyógyítására használták, mivel jelentős mennyiségben tartalmaz C vitamint. Ma már általánosan elfogadott tény, hogy a C-vitamin az immunrendszer erősítésére szolgál, és elengedhetetlen a szervezet megfelelő működésére.

Persze ez nem jelenti azt, hogy például az olyan betegséget, mint a megfázást, megelőzhetjük vele, de legalább a betegség időtartamát csökkenthetjük. A nehéz fizikai munkát végzőknek vagy a sportolóknak szintén hasznos, mert erősíti a szervezet ellenálló és regenerálódó képességét. A citrom a C vitaminon kívül B6 vitamint és más antioxidánsokat is tartalmaz. 
   
De mire jó még a citromos víz?

Elősegíti a testsúly csökkentését, javítja az emésztést, megőrzi a bőr egészséges színét és állapotát, ezen túl méregtelenít. Emellett kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, kimerültségre, és különösen akkor, amikor nagy hőségben sokat izzadunk. A bőrre azért van jó hatással, mert nincs benne koffein. A koffein ugyanis a bőr kiszáradását eredményezi, a citromos víz ugyanakkor hidratál. Az utóbbi kedvező hatását megfigyelték más téren is. Például növeli az energia szintet és javítja az alvás minőségét. Gyakran megesik, hogy az ember nem tudja eldönteni, hogy éppen éhes vagy szomjas. Ilyenkor tanácsos inkább meginni egy pohár vizet, amitől nem lesz felesleges súlygyarapodás.

A citromos víz azért is jobb megoldás a szénsavas, cukros üdítőknél, mert kevés benne a kalória.

A víz fogyasztása önmagában is egészséges, de aki ízesíteni szeretné, érdemes citromlevet csorgatni bele. Kérdésként felmerülhet, hogy kora reggel vagy késő este, lefekvés előtt érdemesebb-e fogyasztani. A lényeget illetően mindegy, de aki reggel kortyolgatna szívesebben, általa hidratálja az éjszaka folyamán kiszáradt szervezetét. A reggeli ivás mellett szól az is, hogy jót tesz azoknak, akik előtte való éjszaka alkoholt vagy sós ételeket fogyasztottak.     


Forrás: BBC  


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár