A depresszió kialakulásának előrejelzése terhes nőknél

2017.02.01.

A depresszió kialakulásának előrejelzése terhes nőknél

A terhesség alatti depresszió általános jelenség, hétből egy nő ismeri az állapotot. A legújabb kutatási eredmények szerint a betegség nemcsak az anya hangulatát befolyásolja, de a magzati fejlődésre is hatást gyakorol.

Létezik egy biomarker (egy biológiai jelzőanyag), most nevezzük csak BDNF-nek (egyébként ez egy idegrendszerre ható fehérje), amelyről már korábban bebizonyították, hogy ha szintje alacsony a vérben, kapcsolatba hozható a depresszió kialakulásával nem terhes, felnőtt nőkben. Nemrégen kimutatták az Ohiói Állami Egyetemen, hogy terhesség alatt is változik a BDNF szint, amely depresszióhoz vezethet, és a baba alacsony súllyal születhet.

A kutatások kimutatták, hogy a BDNF szint a terhesség hónapjaiban jelentősen megváltozik, és akár a depresszió kialakulását is előre jelezheti a visszamaradott magzati fejlődéssel együtt. Fontos kihangsúlyozni, hogy a különböző rasszok BDNF szintjét összevetve szignifikáns a különbség.

A kutatók 139 nőtől nyertek vérszérum mintát a terhesség alatt és azt követően, és megfigyelték, hogy a BDNF szint az első trimesztertől kezdve folyamatosan csökken a harmadik trimeszterig, majd megugrik a szülést követően. Általánosan elmondható az is, hogy a fekete nők sokkal magasabb BDNF szinttel rendelkeznek a terhesség alatt, mint a fehérek.

Az alacsonyabb születési súllyal rendelkező csecsemők esetében az édesanyjuknál mért BDNF szint alacsonyabb volt a normális súllyal születő babákénál, de a depresszió tüneteit vizsgálva nem volt különbség.

A jó hír az, hogy van lehetőség a probléma kezelésére, karbantartására!

Az antidepresszáns szerek növelik a BDNF szintet. Ez lehet, hogy bizonyos állapotos nőknek szóba jöhet, de azért mindenképpen érdemes figyelembe venni a lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat!

Szerencsénkre van még egy nagyon hatékony módja a BDNF szint emelésének. Ez pedig nem más, mint a mozgás! Az orvostól kapott jóváhagyás után nyugodtan maradjunk fizikailag aktívak, hiszen ezzel is remekül szinten tarthatjuk a BDNF szintünket! Így javíthatjuk mind a saját hangulatunkat, mind a baba fejlődését!Forrás: www.sciencedaily.com

Bezár