A gének megmondják, mit együnk

2017.05.25.

A gének megmondják, mit együnk

A legújabb fitnesz trendek már magukba foglalják a DNS-vizsgálatot is, hogy többet megtudjunk arról, miként reagál a szervezet a különféle ételekre és testgyakorlatokra. A kérdés csak az, mennyire megbízhatóak a mérések?

Az Angliában élő 56 éves Mandy Mayer a fitnesz megszállottja, de hiába edzett hetente többször, nem érezte, hogy fejlődött volna. Személyi edzője ekkor azt ajánlotta neki, hogy végeztessen el egy DNS tesztet, amely a teste génállományát térképezi fel. Az illető kapott az alkalmon, leadta a DNS mintáját, mire hamarosan megjött az eredmény. Ebből kiderült, hogy a szervezete nem tolerálja a koffeint és a finomra őrölt élelmiszereket, az edzéseket illetően pedig a hosszantartó erőkifejtés a legalkalmasabb számára. Három hónap elteltével látványos változások történtek. A testsúlya több kilóval csökkent, szemmel láthatóan karcsúbb lett. Mandy úgy véli, hogy az eredményei egyértelműen a DNS vizsgálat megállapításainak köszönhetőek.

Kutatók szerint a DNS vizsgálatok elterjedésével óriási piac nyílik meg, amelynek az mértéke elérheti az évi 10 milliárd dollárt.

Avi Lasarow kutató szerint az ember sajátságos lény, és amilyennek megszülettünk, egy különleges kombináció eredménye. Az azonban, hogy miként élünk, nagymértékben függ a környezeti hatásoktól. Ezt pedig képesek vagyunk befolyásolni, amennyiben felismerjük, mi van jó és rossz hatással ránk.

Pontosan lehet például tudni, hogy mely gének felelősek az anyagcserére. Vannak emberek, akiknek gyors az anyagcseréje, másnak lassú, attól függően, hogy milyen génvariációkkal rendelkezik. Ha ezzel tisztában vagyunk, jobb döntéseket tudunk hozni az étkezési szokásainkat illetően. Megállapítható, hogy mely vitaminokban szenvedünk hiányt, milyen ételek hasznosak vagy kevésbé hasznosak számunkra, mire vagyunk érzékenyek, mi váltja ki az éhségérzetet. Számtalan információra tehetünk szert, amelyeket érdemes figyelembe venni. A DNS tesztek ára jelenleg 29 és 149 dollár között változik. 


Forrás: BBC

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár