A hallójárat-gyulladás

- Írta: Dr. Szirmai Ágnes

A hallójárat-gyulladás

Régóta várt és jól megszervezett vízparti nyaralásunkat könnyen megkeserítheti a külső hallójárat gyulladása.

A külső hallójárat egy szűk, néha kanyargós, körülbelül 3 cm hosszú, bőrrel fedett cső, melynek mélyén a dobhártya lezárja az utat a középfül felé. A hallójárat normális esetben száraz, és ez védi a fertőzésektől. Ha a bőr tartósan nedves, az feláztatja a hallójáratot. A testmeleg, és a nedvesség, mint egy táptalaj, segít a kórokozók elszaporodásában, emiatt a hallójárat-gyulladás az egyik leggyakrabban jelentkező megbetegedés az uszodába járók, és a vízparton nyaralók között. Hajlamosíthat rá a túlságosan szűk hallójárat, vagy a hallójárat bemenetének a túlzott szőrképződése, amely miatt a hallójárat öntisztuló mechanizmusa károsodik. A túlságosan meleg, és nedves környezet elősegíti a gyulladás kialakulását. A beteg által végzett tisztogatási kísérletek károsak. A fülét gyufaszállal vagy hajcsattal tisztogató beteg felsértheti a hallójárat kanyargós falát, és ezen a sérülésen könnyen jutnak be kórokozók. A hallójárat bőre alá bejutó kórokozók miatt a bőr gyulladásos állapotba kerül. A hallójárat gyulladását leggyakrabban baktériumok és gombák okozzák.
A beteg kezdetben a hallójárat viszketéséről, később erős fájdalomról, füldugulásról, illetve fülfolyásról panaszkodik. A fülkagyló mozgatása kifejezetten fájdalmas lehet. A fájdalom a rágáskor fokozódik. Sok esetben a hallójárat bőre bedagad, ekkor a beteg hallása kissé csökkenhet.
A hallójárat-gyulladás kezelése fül-orr-gégész szakorvos feladata. Enyhe gyulladás esetén antibiotikumot tartalmazó fülcsepp adása hatékony lehet. A kezelés fontos része a hallójárat kitisztítása, amely sokszor a fájdalom miatt csak naponkénti kezeléssel lehetséges. A beszűkült hallójárat antibiotikus, gyulladáscsökkentő kezelése a hallójáratba helyezett kenőcsös gézcsíkokkal oldható meg.
A betegség megelőzhető a hallójárat szárazon tartásával. A hallójárat-gyulladásra hajlamos betegeknek tanácsos füldugót használni. A hallójárat-gyulladáson kívül előfordulhatnak egyéb olyan állapotok (középfülgyulladás, lyukas dobhártya, fülműtét utáni állapot), amikor a víz fülbe jutása káros.
Az illatszerboltokban kapható füldugóknál biztonságosabb az egyéni, méretre gyártott füldugó, mely bőrbarát anyagból készül, és teljesen elzárja a hallójáratot. Ezek a füldugók a beteg igényeinek megfelelően több színben is gyárthatók, így gyerekek számára is elfogadhatóak. Ezekről a hallókészülék-szaküzletekben lehet tájékozódni.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár