A leggyakoribb halálozási okok

2017.04.25.

A leggyakoribb halálozási okok

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete minden évben közreadja, hogy mely betegségekben haltak meg a legtöbben a korábbi esztendőkben. Az összesítésben jelentős különbségek mutatkoznak a fejlődő és a fejlett országok között, hiszen az előbbiek esetében gyakran olyan betegségek a halálozások kiváltó okai, amelyek már megszűntek a nyugati világban.

A gazdag országokban ugyanakkor továbbra is az úgynevezett civilizációs betegségek a leggyakoribbak. Ezek közé sorolható az elhízás, a cukorbetegség, a megnövekedett stressz és az egészségtelen életmód.

A világon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben haltak meg az utóbbi években. Számuk 2012-ben elérte a 7,4 milliót. A szívinfarktus előzménye a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás.

A második leggyakoribb halálozási ok az agyvérzés, aminek következtében 2012-ben 6,7 millióan vesztették az életüket. Az agyvérzés váratlanul történik, kevésbé figyelhetőek meg olyan közvetlen előjelei, mint a szívbetegségeknél. Éppen ezért veszélyesebbnek is tartják.

A halállistán harmadik helyen áll a krónikus tüdőbetegség (COPD), amely 3,1 millió ember halálát okozta 2012-ben.

Az orvosok körében általánosan elfogadott vélemény szerint a tüdőbetegségek legfőbb kiváltó oka a dohányzás. A káros anyagok tüdőbe jutása egy idő után teljesen tönkreteszi a hörgőket, ami halálhoz vezethet.

A negyedik leggyakoribb halálok a különféle influenzás megbetegedések, megfázások, tüdőgyulladás, amiknek következtében 3,1 millióan haltak meg 2012-ben. Főként a fejletlen országokban fordul elő, s elsősorban a gyerekek és a legyengült szervezetű idősek az áldozatok.

Ezek a betegségek könnyen megelőzhetőek volnának, ha az érintettek kellő időben megfelelő védőoltásokat és ellátást kapnának.   


Forrás: Gesundheit.de  


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár