A máltaiak negyede kórosan elhízott

2017.03.20.

A máltaiak negyede kórosan elhízott Máltán már olyan súlyos egészségügyi és társadalmi problémákat okoz az elhízás, hogy maga az ország elnöke is szóvá tette azt. Marie-Louise Coleiro Preca arra szólította fel a hatóságokat, hogy határozottan és szigorúan lépjenek fel a kóros kövérség problémája ügyében.

Az érintetteket pedig arra figyelmeztette, hogy vessenek véget annak a vég nélküli önelégültségnek, amely az elhízottakra jellemző. Ők ugyanis meg vannak arról győződve, hogy szépek és egészségesek, dagadtnak lenni pedig jó. 

Az ország elnöke az Európai Unió Ifjúsági és Sport Fórumán idézte azokat a lesújtó adatokat, amelyek az ország lakosaira vonatkoznak. Ezek szerint Máltán található a legtöbb elhízott ember Európában. A férfiak körében a túlsúlyosak aránya 24,7 százalék, a nők esetében pedig 21,1 százalék. Máltának évente 36 millió eurójába kerül, hogy az elhízottak problémáját kezelje. Ráadásul további 20 millió euró az az összeg, amellyel még növekedhetnek a kiadások, ha a BMI testtömeg index szigorúan vett kritériumait használják.   

„A kóros elhízottság számos téren súlyos negatív hatással van az egyén életére, amely az ember jólétét veszélyezteti – mondta Coleiro Preca elnök. – Általános stratégiai feladat, hogy megbirkózzunk az elhízás által okozott bajokkal, amelyek káros következményekkel járnak a gazdasági és szociális szférában. Az egészségtelen életmód elfogadhatatlan. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elégedettség töltsön el bennünket a bajok kezelése ügyében. Azonnal változásra van szükség.” 

Az elnök szerint meg kell találni azokat az innovatív módszereket, amelyeket az emberek megoszthatnak egymással, és jelentős változás érhető el általuk a túlsúlyosság leküzdésében. Ezek a feladatok minden korosztályt érintenek, hiszen a kövérség nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalabbakat is érintik. Már egészen kicsi korban is érthetetlen módon, de szemmel láthatóan híznak a gyerekek.


Forrás: Malta Today

 


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár