A nap legfontosabb étkezése

A nap legfontosabb étkezése

A reggeli étkezés a legfontosabb, ha fogyásról van szó. Az egészséges testsúlyt sikeresen elérők jól tudják, milyen fontos a megfelelő reggeli.

Az éjszakai alvás alatt böjtöl a szervezet, ennek megszakításával indul be a metabolizmusod, ami a testsúly csökkentésének egyik titka.

A reggeli tulajdonképpen a nap legfontosabb étkezése - különösen, ha müzlit is tartalmaz. Több tanulmány szerint, akik rendszeresen fogyasztanak reggelire müzlit egészségesebb testsúllyal, és alacsonyabb testtömeg indexel (BMI) rendelkeznek.

A reggelid és a BMI

Egy 2003-as tanulmány szerint, akik kihagyják a reggelit, általában az átlagosnál magasabb BMI-vel rendelkeznek. Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy a müzlit reggelizők kevesebb zsírt és koleszterint, valamint több rostot fogyasztottak müzlit nem fogyasztó társaiknál.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy akik elmulasztják a reggelit, többet esznek ebédre - és a nap további részében is - reggeliző társaiknál.

Mivel a müzli általában kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz a hagyományos reggeliknél, fogyasztása segíthet a fogyásban. Természetesen a kevesebb kalóriafogyasztás bármely napszakban segíti a súlycsökkenést, de reggelinél azért számít ez fokozottabban, mert az ekkor elfogyasztott kalóriák laktatóbbak.

Fontos tápanyagok

A müzlit gyakran fogyasztók azon túl, hogy kevesebb zsírt visznek be, ezen felül az étrendjük több fontos tápanyagot is elraktároz, mint például a kalcium, a vas és a cink.

A müzli "szállító étel", mert általában más tápláló ételekkel, például tejjel, gyümölccsel, vagy mogyorófélékkel együtt fogyasztják őket. Egy tál teljes kiőrlésű müzli alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejjel, joghurttal, szeletelt gyümölccsel, és néhány szem mogyoróval tálalva vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, antioxidánsok, összetett szénhidrátok, egészséges zsírok és rostok gazdag keverékét kínálja a szervezet számára - mindezt csupán 250 kalóriában.

A reggelizés egészséges szokás akár az irodában, akár az osztályteremben tartózkodsz. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt jobban teljesítenek, ha reggelivel indítják a napot.

Édes élet

Általában érdemes kerülni a cukrot, de egy müzli általában úgyis csak 120 vagy kevesebb kalóriát tartalmaz, még cukrozottan is bőven egészséges étel marad, az édes íz pedig sokkal élvezetesebbé teszi a fogyasztását, különösen gyerekek számára.

Az Amerikai NHANES intézet felmérései szerint a cukorral édesített müzlik csupán 5%-át teszik ki a gyerekek-, és 2.3%-át a felnőttek cukorfogyasztásának. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb cukrot üdítőitalokkal, édességekkel és egyéb egészségtelen nassolni valókkal visszük be.

Azt tanácsoljuk, fedezd fel a müzlik világát, válaszd ki azokat, amik, ízletesek és egyben segítenek elérni az ideális testsúlyodat.

 

Forrás: https://www.webmd.com/food-recipes/features/eat-breakfast-lose-weight#3

 

Image by Freepik

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár