A növekedést is gátolja a PCB

2011.01.07.

A növekedést is gátolja a PCB

A tartós környezeti szennyezettség centiméterekben is mérhető elváltozásokat okoz – adta hírül nemrégiben a Pediatrics című szaklap. Olyan gyermekeknél, akik szennyezett levegőjű környéken élnek, a testmagasság és testsúly alacsonyabb értékeit mérték kutatók, ezen felül a gyermekek vérében is káros, mérgező anyagok jelenlétét mutatták ki.

Nemzetközi szakértői csoport által végzett kutatások eredményei szerint bizonyos kémiai anyagok súlyos elváltozásokat idéznek elő a szervezetben. A tudósok félezer, nyolc és kilenc év közötti fiúgyermek egészségi állapotát követték nyomon három éven keresztül, szem előtt tartva bizonyos, a gyermekek vérvizsgálatával nyert laboratóriumi eredményeket is.

Az orosz kisfiúk vérében többek közt az úgynevezett poliklórozott bifenilek (PCB-k) szintjét is igen magasnak találták. A tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb PCB-szint közel 3 centiméteres testmagasságbeli csökkenést okozott a fiúknál, illetve a magasabb vér-PCB értéket mutató orosz gyerekek BMI-indexe is elmaradt az elvárhatótól.
A poliklórozott bifenilekről már 1970-ben kimutatták, hogy szennyezik a környezetet és az élővilágot, rákot okoznak, gyengítik az immunrendszert, befolyásolják a nemzőképességet. A hetvenes évektől kezdve világszerte fokozatosan betiltották a poliklórozott bifenilek használatát, azonban a régi elektromos transzformátorokban és építőanyagokban azonban még mindig jelen vannak Európa-szerte. A poliklórozott bifenilek olyan ellenálló, szervezetben felhalmozódó vegyszerek, amelyek a zsírokban raktározódnak el.
Jane Burns, a Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója, a tanulmány szerzője szerint az eredmények hátterében a Csapajevszk-i vegyi anyagokat gyártó üzem áll, mely igen közel esik a fiúk lakókörnyezetéhez. A gyártás során olyan mérgező anyagok jutnak a levegőbe, mint a PCB, illetve egy másik, szintén mérgező vegyület, a dioxin. „Minket is meglepett, hogy ilyen drámai következtetésekre jutottunk” – kommentálta az eredményeket Burns.
 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár