A salátafélék képviselői

A salátafélék képviselői

A tavasszal virágzásnak indult természet a nyári hónapokban még inkább elkényeztet minket színes, friss, változatos gyümölcs- és zöldségfélékkel. A kiegyensúlyozott táplálkozás kiemelten fontos eleme a zöldségfogyasztás, melyen belül örvendetesen nő a saláták választéka és mennyisége. Azonban sokaknak a saláta szóról még mindig csupán a tojásos nokedli mellé fogyasztott fejes saláta jut eszébe. Hallottak már a radicchioról, az endíviáról, a batáviáról vagy a lolloról? A júniusi Táplálkozási Akadémia Hírlevelében a sokszínű salátafélékkel ismertetjük meg az Olvasókat.

A magyar saláta szó az olasz ’insalata’ megfelelője. Az ’in’ előtag jelentése „be“, a ’salata’ utótag pedig a ’sale’, azaz só szó továbbképzett formája, sózottat jelent. Vagyis az ’insalata’ szó az elkészítés módjára utal, egy sóval, ecettel és olajjal készített ételt jelentett, majd a ’salata’ szót később bizonyos növényekre ruházták át, így alakult ki a mai elnevezés. A magyar elnevezés is egyaránt jelent növényi, illetve ételcsoportot.


Magyarországon a legutóbbi időkig a saláta automatikusan a halványzöld színű fejes salátával volt egyenlő. Az elmúlt években, követve a salátafogyasztásban kifinomultabb ízlésű nemzeteket, egyre többféle saláta érhető el a hazai piacokon és boltokban. A saláták színben és formában is igen változatosak, azonban széleskörben még nem igazán közismert, hogy mennyiféle salátatípus létezik, és hogy a magyar konyhában klasszikus fejes salátán kívül is bőven vannak képviselői ezeknek a levélzöldségeknek.


Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek leveleit (levélnyelüket) főleg friss fogyasztásra, nyersen és hidegen használjuk, de főzni is szokták azokat. A zöldségnövények morfológiája szerint a levélzöldségeken belül a fészkesvirágzatúak családjában találjuk a salátafélék különböző típusait, melyek a következők:

Saláta – Lactuca sativa különböző variánsai

  • Fejes saláta
  • Jégsaláta
  • Batávia (megjelenésében, felépítésében a fejes- és a jégsaláta között helyezhető el)
  • Kötözősaláta (ismertebb neve római saláta)
  • Tépősaláta, melyen belül vannak úgynevezett lollo- és tölgylevelű típusok

 


Cikória – Cichorium intybus variánsai, levélzete és gyökérhajtásai

  • Cikóriasaláta
  • Radicchio (vörös vagy olasz cikóriaként is ismert)
  • Witloof cikória


Endívia – Cichorium endivia kétféle változata

  • Széles levelű endívia (escarole)
  • Szeldelt levelű endívia (frisée)

Kárdi – Cynara cardunculus (a Földközi tenger környékén őshonos zöldségnövény, hazánkban nem igazán ismeretes, az articsóka közeli rokona)

A levélzöldségek közé több családból is tartoznak zöldségfélék, melyeket salátának is szokás fogyasztani: spenót, mángold, sóska, rebarbara, halványító és metélő zeller, gumós édeskömény, turbolya, kerti zsázsa, fejes káposzta, rukkola (magyar nevén borsmustár), madársaláta (több elnevezése is ismert, úgymint galambbegysaláta, mezei- vagy vadsaláta).

Különböző salátafélék jellemzői


Fejes saláta

A legrégebben ismert és termesztett, Európában és Magyarországon a legelterjedtebben fogyasztott salátaféleség. Egykoron primőr terméknek számított, az első szedéseket többnyire a húsvéti időszakra időzítették. Hazánkban napjainkra idényzöldségből egész évben termesztett áruféleséggé vált, többféle termesztési módja és sok fajtatípusa miatt egész évben fogyasztható friss salátaként. Több száz különböző változata létezik, különbség leginkább formájukban, színükben, mintsem ízükben van. A különböző fejes saláták színe a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjedhet, úgynevezett zöld ízük van, jellemzően kicsit kesernyés. A saláták színük alapján eltérő tulajdonságokat mutatnak, a zöld változatokban nagyobb mennyiségben találhatóak kávésav származékok, míg a vörös levelekben flavonok és antocianinek vannak, melyek a legnagyobb antioxidáns-aktivitással rendelkeznek. Legismertebb és legkedveltebb fajták a ropogós fejű saláta, a vajfejű saláta, a  laza fejű saláta, valamint a cos, melynek íze kissé a dióéra emlékeztet. A számos országban kedvelt salátaszív (Salatherz, Coeur de Laitue) a sűrű, zömök és tömött fejű fajtákból készíthető legjobban. Alacsony energia- és magas víztartalma van, ásványi anyagok közül megemlítendő a kalcium és a kálium, valamint számottevő mennyiségben tartalmaz biotint (vízben oldódó, kéntartalmú vitamin), C-vitamin tartalma 3,7 mg/100g (1. táblázat).

Jégsaláta

A fejes salátához képest rövidebb múltra tekint vissza, egy batávia típusból nemesítették tovább Amerikában az 1940-es években, Nyugat-Európában a hetvenes évek óta termesztik, hazánkban a második számú salátaféleség. Általában halványzöld színű, tömör fejet képező, az egészen nagy fejek káposztára hasonlítanak. A jégsaláta levelei sárgászöldek, a fejes saláta leveleinél vastagabbak, erősebbek, roppanósak, magasabb a víztartalmuk, jobban ellenállnak a sérülésnek, ízük enyhén édeskés. Más típusokhoz képest hosszabban eltartható, nem esik össze, továbbá a hőhatást is jobban tűri. A gyorséttermek és a salátabárok előszeretettel alkalmazzák szendvicsekben, hamburgerekben alapanyagként, és salátakeverék sem létezik nélküle. A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort (1. táblázat). 

Madársaláta

Egész Európában elterjedt salátaféle, hazánkban is vadon él. Levelei a fejes salátáénál vastagabbak, keményebbek, ropogósak. Beltartalmi értékeit tekintve a salátafajok közül kiemelkedően magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. A fejes salátához viszonyítva nagyobb az energia-, fehérje-, vas-, kálium- és cink tartalma, valamint jóval több A-provitamin és C-vitamin tartalma (38,2 mg/100g) van (1. táblázat).

Radicchio
A cikóriák egy elsősorban Olaszországban kedvelt, gyorsan terjedő típusa, külleme és különleges íze miatt is kiemelkedik zöld rokonai közül. Szorosan egymásra boruló levelei tömör, gömbölyű fejet alkotnak, és csak a külső borítólevelek maradnak zöldek, melyek nem ehetőek. A belső, ehető levei élénk-piros, bordó, lila színűek, fehér levélerekkel, emiatt látványa szépen kidolgozott olasz márványra emlékeztet. Ezek tökéletesen borítják a fejet, ugyanis napfénymentes körülmények szükségesek a belső levelek mélyvörös színének kialakulásához. A sötétben lebomolik a zöld klorofill, és a bordó/vörös szín kialakulásáért felelős vegyület, az intibin érvényesül.  Az intibin egy keserű ízt okozó glikozid, mely serkenti az epeműködést, ezáltal az emésztést. Az erezett levelek rendkívül erősek, szilárdak, ropogósak, sokáig jól megőrzik alakjukat és víztartalmukat, így nem fonnyadnak. Íze pikánsan, kellemesen kesernyés, enyhén borsos. Vitaminok tekintetében kiemelendő E- és K-vitamin tartalma, valamint tartalmaz egy prebiotikus oligoszacharidot, az inulint is, amely a vastagbélflórában található jótékony, úgynevezett probiotikus baktériumok számára hasznosítható energiaforrás. Az inulinnak nagy szerepe van ezen baktériumok szaporodásának elősegítésében, s ezáltal az egészség megőrzésében.

Endívia
Számos salátaféléhez hasonlóan sok szín- és alakváltozata ismert, létezik sima és szeldelt levelű fajtakör is. Észak- és Nyugat-Európában a sötétebb zöld fajtákat fogyasztják inkább, míg a déli országokban a sárgás-világos zöld, széles levelű, úgynevezett escarole típust kedvelik jobban. Levelei a fejes salátáénál nagyobbak, masszívabbak, keményebbek és ellenállóbbak, fejesen hűtve sokáig jól tárolható. A széles levelű endíviákat frissen is fogyasztják, emellett a salátafeldolgozóknak is fontos alapanyaga. A cakkos, szeldelt levelű, mely a frisée típus, szintén a saláta mixek egyik legfőbb összetevője a dekorációs felhasználás mellett. Az erősen szeldelt, többdimenziós kiterjedésű levelek nem tapadnak egymáshoz a tasakban, könnyedebbé teszik a salátakeverékeket. A frisée saláta egyik különleges változata a Très Fine Maraichière (TFM), amely egy keskeny levelű frisée típus, levelei szinte tűvékonyak, különlegesen mutatósak. A cikóriákkal való szoros rokonságból kifolyólag található benne keserű anyag, a keserűség mértéke függ a fajtától, a termőhelytől, a vízellátástól, valamint a növény korától. Bővelkedik jótékony tápanyagokban, magas folát tartalma van, és nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és cinket (1. táblázat). Az endíviában is jellemző alkotóelem az inulin.

Csomagolt salátakeverékek


Az IFPA (International Fresh-cut Produce Association) meghatározása alapján friss alapanyagokból használatra kész, kényelmes, egészséges zöldségek és gyümölcsök minősülnek frissen vágott termékeknek, melyekből a csomagolt salátakeverékek készülnek. Önállóan vagy kombinálva tartalmazzák a növényeket ezek a termékek, fizikailag megváltoztatják eredeti formájukat, hőbehatást nem alkalmaznak, a zöldségfélék így frissek maradnak. A zöldségeket mossák, a felesleges, vagy sérült részeket eltávolítják és darabolják, ezután csomagolják. A kész terméket a fogyasztó így 100%-ban tudja hasznosítani. Manapság már egyre többféle egyedi csomagolásban kínált különböző frissen vágott zöldséget, és különféle konyhakész salátakeveréket (mesclun francia kifejezést is szoktak használni, mely zsenge zöldsalátákból álló válogatott salátakeveréket jelent) találhatunk az üzletek polcain fantáziadús elnevezéssel. Rohanó világunkban és életmódunkban az egészséges táplálkozást nem mindig könnyű megvalósítani, hiszen a friss zöldségek beszerzése és elkészítése időigényes folyamat, ezért ezeknek a kényelmi termékeknek egyre növekvő jelentősége van, több szempontból is előnyösek lehetnek számunkra. A különféle salátakeverékek mindennapi étkezésünket változatossá, egyszerűvé és ízletessé tehetik. Egyszerűen kezelhetők, frissen érkeznek a földekről, felhasználásuk gazdaságos, mert nem igényelnek előkészítő munkát és vízfelhasználást, ezáltal megkímélik a vásárlót a zöldségtisztítás fáradságos, időigényes, és nem annyira kedvelt feladatától. Továbbá nincs tisztítási veszteségük, a salátaféléket megfelelő méretűre aprítva, gyalulva kínálják, amit az otthoni eszközökkel nem mindig egyszerű kivitelezni. A csomagolásból megfelelő adagban kerülhetnek egyenesen az étkezőasztalra önállóan, vagy akár más salátakeverékek részeként. Felhasználhatóak háztartásokban, kereskedelmi vendéglátásban, továbbá közétkeztetésben is, optimális hőfokon tartva jól tárolhatók. A gyártók szavatolják a kiváló termékminőséget, valamint a termékbiztonságot.


A zöldség- és salátafélék szerepe a kiegyensúlyozott táplálkozásban, táplálkozás-élettani jelentőségeik


A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Az egészséges étrendhez szükséges összetevők, és azok optimális arányának a szemléltetésére többféle modell (például táplálkozási piramis, szivárvány, házikó) látott már napvilágot a különböző országok szakmai szervezeteinél. Az utolsó hivatalos hazai étrendi útmutató publikálása óta eltelt mintegy harminc év tudományos eredményei alapján a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kidolgozta a legújabb táplálkozási ajánlásait OKOSTÁNYÉR® elnevezéssel, az előző havi Táplálkozási Akadémia Hírlevél témája is ennek ismertetése volt. Ez az útmutató érthető és könnyen alkalmazható formában tájékoztat arról, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz mely élelmiszertípusoknak, milyen arányban célszerű a tányérunkra kerülnie egy nap folyamán. A zöldségfélék kiemelt helyen szerepelnek a naponta elfogyasztandó élelmiszerféleségek között, legalább 4 adagnyit ajánlott fogyasztanunk belőlük minden nap, s ebből legalább 1 adagot friss vagy nyers formában. 1 adagnak felel meg 10 dkg friss, párolt vagy főtt zöldség (például 1 közepes paradicsom, paprika), egy kis tányér saláta vagy 2 dl 100%-os zöldséglé. Ezt a mennyiséget könnyen elérhetjük, ha minden főétkezéshez eszünk minél többféle színű, például piros, narancs vagy sötétzöld színű friss, idényjellegű zöldségfélét. Fogyasztásukkal az egészségünk szempontjából kiemelten fontos védőfaktoroknak a különböző változataihoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében. Az egészség megtartásában játszott szerepük részben változatos és kedvező tápanyag összetételüknek, valamint számos egyéb, biológiailag aktív anyagaiknak (vitaminoknak, antioxidánsoknak, polifenol jellegű vegyületeiknek, fitoszterineknek stb.) köszönhető. Alacsony zsiradék-, ebből következően alacsony energiatartalmuk mellett gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, így nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk vitamin- és ásványi anyag ellátásához, jótékonyan hatnak testünk sav-bázis egyensúlyának fenntartására. A levélzöldségek meghatározó jelentőségű összetevői a C-, az E- és a K-vitamin, a magnézium, a karotinoid vegyületek, a klorofill, a folsav, a biotin, valamint a rostok. A karotinoidok és a klorofillok a leveles zöldségek olyan fotoszintetikus pigmentjei, melyeknek fontos szerepük van az oxidatív stresszel kapcsolatba hozható betegségek megelőzésében, mint például a daganatos-, a szív- és érrendszeri-, valamint egyéb krónikus betegségek. Kutatási eredmények szerint a zöldségfogyasztás mennyisége terén minden egyes adag növelésével a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 4 %-kal csökkenthető, a zöldleveles zöldségek és saláták naponta fogyasztott mennyiségének növelése pedig a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkentheti. A zöldségek és saláták nagy élelmi rost tartalma teltségérzetet biztosít, hozzájárul a jó bélműködéshez, valamint előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Íz- és illatanyagaik az emésztőnedvek termelését serkentik, ezáltal segítve az emésztést. Jelentős víztartalmuk pedig a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát segíti.
Táplálkozás szempontjából a saláták jelentősége sokszínűségükben, valamint a téli, kora tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik, ugyanis az évszakok változásával minden hónapban vannak friss salátafélék, melyek különböző fajtái elérhetőek a fogyasztók számára, így jelentős vitaminforrásaink egész éven át.


A saláták felhasználásának különböző módjai


A saláták rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, a különböző fajtákkal változatossá és színessé tudjuk varázsolni az étrendünket, a nyári nagy melegben pedig még jobban is esnek ezek a könnyedebb ételek. Hazánkban a terítékre kerülő kevés mennyiségű zöldségfélét gyakran csak csökkentett vitamintartalommal fogyasztjuk, mert a sütés-főzés során a vitaminok jelentős része lebomlik. Egészségünk megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a friss, nyers zöldségfélék mindennapos fogyasztására, ebben segítenek nekünk a salátafélék, melyek főleg nyers formában részei az étkezésünknek, így elmarad a hőkezelés értékes tápértéket csökkentő hatása.

A salátaféléken túl számos friss idényzöldségből és gyümölcsféléből is készülhet saláta, összetételét ízlésünk, kreativitásunk és a rendelkezésre álló alapanyagok befolyásolják – az elkövetkezendő hónapokban használjuk ki a nyári friss zöldség- és gyümölcskavalkád adta lehetőségeket. Ahhoz azonban, hogy kiválasszunk vagy kitaláljunk, és el tudjunk készíteni egy jó salátareceptet, ismernünk kell az alapanyagokat, és azok jellemzőit. Például a madársalátának dióra emlékeztető, enyhén borsos íze van, melyet a citrom még különlegesebbé tesz. A rukkolának vagy borsmustárnak nevéhez illően karakteres, borsra, mustárra, kissé a tormára, vagy egyes vélemények szerint a földimogyoróra emlékeztető íze van. A radicchioból látványos, enyhén keserű, pikáns ízű salátakeverékeket lehet készíteni, azonban keserű íze miatt nem mindenkinek illik bele az ízvilágába. Az endíviának is egyedi, kesernyés íze van, érdemes a halványabb fejeket kiválasztani, mert ezek a legkevésbé keserűek, fogyasztása más salátákkal együtt sokkal kellemesebb. A batáviának markáns, fűszeres íze van, ezért kevésbé jellegzetes aromájú salátafélével ajánlott keverni.

A saláták kiegészíthetők szezonális gyümölcsökkel, dúsíthatók halakkal, sovány húsokkal, húskészítményekkel, keménytojással, sajtokkal, teljes kiőrlésű pékáruval, magvakkal (például dió, mandula, pirított napraforgó-, szezám-, tök- vagy fenyőmag), ízesíthetjük friss fűszernövényekkel (például bazsalikom, kapor, petrezselyemzöld, metélőhagyma). Öntetükhöz használható hidegen sajtolt növényi olaj (például olíva-, lenmag-, repce-, tökmagolaj), vagy kefir, joghurt, de akár gyümölcs-, balzsam- vagy borecettel is különleges ízvilágot érhetünk el. Az így elkészített saláták önálló, értékes fogásként is megállják a helyüket. Jól kombinálhatók azonban más ételekkel is, kiegészítésként is fogyaszthatjuk szénhidrátalapú köretek, mint például burgonya, tészta, rizs, hajdina, köles mellé. Kifejezetten előnyös, ha a nagyobb energiatartalmú köretből csak fél adagot eszünk, a másik adagot pedig a salátakeverék teszi ki.
A salátákat előnyös beltartalmi értékeik megőrzése miatt legjobb nyersen fogyasztanunk, de elkészíthetjük kímélő konyhatechnológiával - párolva, gőzölve, főzve -, ily módon is színesítve étrendünket és növelve zöldségbevitelünket. Például a mángold leveleit kevés olajon fonnyasztva felhasználhatjuk meleg salátákhoz, vagy a spenóthoz hasonlóan hagyományos módon elkészítve. Az édesköményből enyhén ánizsos ízű krémleves készülhet. A radicchiót hazájában, Olaszországban előszeretettel fogyasztják roston sütve, de különféle rizottókat is ízesítenek vele. A fejes salátából és a kárdi halványított levélnyeléből ízletes főzeléket készíthetünk.
Saláták azonban nemcsak a tányérunkon szerepelhetnek, hanem a poharunkban is. Botmixer, turmixgép, vagy gyümölcscentrifuga segítségével pillanatok alatt frissítő zöldség- és salátaprésleveket, zöld turmixokat, zöldséges smoothie-kat készíthetünk, melyek finomak, valamint jó alternatívái a hozzáadott cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőknek minden korosztály számára.

A salátaféléket rendkívüli változatosságban fogyasztják és termesztik világszerte, egyre több új fajta jelenik meg a piacokon. Legyünk bátrak a választással, érdemes megízlelni és kipróbálni eddig nem ismert saláta különlegességeket, salátázzunk mindennap!

Hozzászólások

semechkaBig | 2017-04-05 10:35

weed Power Plant fem seeds strain Power Plant fem Производитель “Семечка Джа” занимается продажей качественных семян коноплинаилучших сортов и уже несколько лет лидирует в этой области рынка. Заметьте как в США сделан рынок семян конопли. Пример http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Легализация делается во всё большем количестве стран. Сервис постоянно совершенствуется А что мы видим у в сране только одинокий интернет магазин соответствующий Европейскому уровню !!! Единственный отличный магазин семян конопли - seedjah.com и тот заблокирован роскомнадзором ((( Наша фирма предлагаем Вам семена только самого высокого качества, которые имеют фантастически высокий всхожесть. Кроме качества нашей продукции, Вас несомненно поразят наши доступные цены. Это можно объяснить тем, что жесткая конкуренция среди магазинов, предлагающих похожуюпродукт, вынуждаетбороться за наиболее высокое качество продукта и сервиса и при этом сохранять минимальные стоимость. При покупке семена марихуаны у нас, Вы можете быть совершенно спокойны, что получите как раз тот вид, что был Вами заказан. Наша компания совершаем доставку семена марихуаны по территории Украины и России. Если по какой-либо причине Вы не получаете свой товар, наш магазин ручаемся возвратить всю сумму, которую Вы заплатили за семена. сюда http://семе чка-джа.com/ua/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5/cream-47.html Придбати насіння Cream-47 відмінної якості і прекрасної генетики И, наконец, по поводу неразглашения – интернет-магазин “Семечка Джа” дорожит выбором своих клиентов, поэтому, заказывая семена марихуаны у нас, Вы можете быть абсолютно полностью уверены, что абсолютно вся инфа о покупателе и месте доставки останется сугубо конфиденциальной. мы в социалках https://plus.google.com/+Seedjah https://yandex.ua/maps/org/semechka_dzha_seedjsh/1642584941?lang=ru https://twitter.com/seedjah https://www.facebook.com/semechkajah/ https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ т. +38(099)76-66-563

Enotben | 2017-04-11 23:03

Еноты – великолепные, сообразительные и чрезвычайно обаятельные животные. Вот почему эти милахи становятся популярными звездами сети интернет,вытесняя всеми любимых – котиков. Всего лишь однажды увидев этих милейших зверушек, никто не останется к ним безразличным, ведь на них не взглянешь без восторга. Они красивые, активные и безумно любознательные – в этих милах просто трудно не влюбиться. К тому же, еноты-полоскуны не могут устоять перед вкусной едой, в чем весьма схожи с нами. Их быстрые глазки обрамленные черной “маской” добавляют их умильной мордочке особое очарование и неотразимость еноты восток контакте. Благодаря данному природой очарованию и забавному поведению, енотов-полоскунов все чаще заводят в качестве домашнего питомца. большинству людей приносит большое удовольствие наблюдать за этим интересным зверьком с его забавными повадками и безграничным любопытством. Хотя еноты – хищники, они безумно нежные, коммуникабельные и мирные, поэтому они прекрасно находят контакт с другими домашними животными– котами и собаками. Еноты-полоскуны довольно таки любвеобильны и очень привязываются к своим хозяевам, поэтому эти животные постоянно будут по всякому завоевать Ваше внимание. Еноты-полоскуны очень распространены практически по всей территории Евразии, при том, что завезены эти зверьки сюда из Центральной и Северной Америки. Их удивительная приспосабливаемость к окружающей среде позволяет этим животным великолепно уживаться в самых разных климатических регионах – эти удивительные животные встречаются даже на Дальнем Востоке. Благодаря хорошо развитым пальцам на лапках енотов этих создания умело оперируют мелкими предметами и прекрасно лазят по деревьям. А необычайно подвижные ступни этих проворных зверьков позволяют им исполнять невообразимые акробатические трюки на деревьях.

semechkaBig | 2017-04-15 11:36

Moscow auto kenevir tohumu susu Moskova otomatik Интернет-магазин “Семечка Джа” занимается реализацией отборных семян коноплинаилучших видов и уже не один год занимает первую позицию в этой области рынка. Посмотрите как в США реализован сбыт семян конопли. Пример http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Легализация проходит во всё большем количестве государств. Сервис постоянно растет А что мы видим у на Украине только один интернет магазин отличного сервиса !!! Единственный суперский магазин канабиса - seedjah.com и тот забанен роскомнадзором ((( Мы предлагаем нашим покупателям семена только наивысшего качества, которые имеют очень высокий коэффициент всхожести. Кроме качества предлагаемой нами продукции, Вас без сомнения порадуют наши приятные расценки. Это объясняется тем, что большая конкуренция среди поставщиков, продающих похожуюпродукт, обязываетбороться за превосходное качество семян и обслуживания и при этом сохранять самые низкие цены. Приобретая семена марихуаны у нас, Вы можете быть совершенно уверены, что получите конкретно тот вид, который Вы выбрали. Наш интернет-магазин можем доставить продукцию не только по территории Украины, но и по России. В случае, если по какой-либо причине заказчик не получаете свой заказ, мы обещаем возвратить всю сумму, которую Вы заплатили за семена. здесь http://семечка-джа.com/ua/%D1%84%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1% 8B%D0%B5_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83%D1%89%D0%B8%D0%B5/lemon_skunk%20_feminised_auto%20.htm l Купити якісне насіння конопель Auto Lemon Skunk фемінізовані за доступною ціною И, наконец, относительно тайности – наша компания дорожит выбором своих покупателей, поэтому, сотрудничая с нами, Вы можете быть на 100% уверены, что любая кннтактная информация о покупателе и месте доставки сохранится в тайне. соц. сети https://plus.google.com/+Seedjah https://yandex.ua/maps/org/semechka_dzha_seedjsh/1642584941?lang=ru https://twitter.com/seedjah https://www.facebook.com/semechkajah/ https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ т. +38(099)76-66-563

Kolpachokmed | 2017-04-27 19:27

Kali Mist Auto Feminised доставка наложенным платежом новой почтой,заказным письмом Фирма-производитель "Колпачок" уже несколько лет лидирует на рынке семян канабиса. Обратите внимание как в США построен рынок марихуаны. Как здесь http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Узаконивание делается во всё большем количестве стран. Отрасль постоянно растет А что мы видим у у нас только один магазин соответствующий Европейскому уровню !!! Единственный отличный магазин семян - seedjah.com и тот закрыт роскомнадзором ((( Наша продукция имеет высочайшее качество, а всхожесть семян просто невероятно высок – 99%, что можно объяснить тем, что при выращивании продукта мы ориентируемся на медицинскую сферу его применения , так как именно здесь предъявляются наивысшие требования к экологичности и качеству семян. абсолютно вся ответственность за качество, за соответствие сортов и за доставку продукции на все 100% несёт наша компания, поэтому мы заинтересованы предоставить нашим клиентам продукцию идеального качества и организовать его перевозку с соблюдением всех правил по безопасности. Так мы стремимся сделать все возможное, чтобы наши клиенты остались довольны результатом сотрудничества с нашим интернет-магазином здесь http://семена-конопли.com/autoflowering-seeds/Auto_Vertigo.html семена конопли Auto Vertigo доставка наложенным платежом новой почтой,заказным письмом Цены на продукцию мы стараемся поддерживать на невысоком уровне, что, при отличном качестве семян, делает работу с нами выгодным и удобным. Способ транспортировки продукции Вы имеете полное право выбрать сами, по Ваших желаний, но какой бы способ доставки Вы ни выбрали, каждый предусматривает правильное соблюдение принципов безопасности и неприкосновенности продукта. соц. сети https://ok.ru/profile/560540687611 https://www.facebook.com/coollpachek https://yandex.ua/maps/28948/smela/?lang=ru&mode=search&ll=31.909461%2C49.240917&z=15&ncrnd=1957&text=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BA%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8&sll=32.059759%2C49.444433&sspn=0.517044%2C0.194310&ol=biz&oid=1937663653 т. +38(099)76-66-563

semechkaBig | 2017-05-03 07:05

weed Mama mia fem seeds strain Mama mia fem Интернет-магазин “Семечка Джа” занимается продажей высококачественных семян коноплинаилучших видов и уже не один год лидирует в этой области рынка. Посмотрите как в Европе построен сбыт марихуаны. Взять хотябы http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Узаконивание происходит во всё большем количестве субъектов. Сервис постоянно совершенствуется А что мы видим у в сране только одинокий магазин отличного сервиса !!! Единственный суперский магазин марихуаны - seedjah.com и тот закрыт роскомнадзором ((( Наша компания предлагаем нашим покупателям семена только наилучшего качества, которые имеют максимальный всхожесть. Кроме качества продукции, Вас без сомнения порадуют наши приятные расценки. Это объясняется тем, что очень высокая конкуренция среди компаний, продающих аналогичнуютовар, обязываетбороться за наиболее высокое качество семян и обслуживания и при этом удерживать наиболее низкие расценки. При заказе семена марихуаны у нас, Вы гарантированно получите именно тот сорт, что Вы хотели. Наш интернет-магазин доставляем продукцию по территории Украины и по всей России. Если по какой-либо причине клиент не получаете свой товар, наш интернет-магазин гарантируем возврат всю сумму, которую Вы заплатили за семена. подробнее http://семечка-джа.com/ua/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1 %80%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8B/auto_sweet_cheese.html Купити елітні, авто квітучі насіння конопель SWEET CHEESE за доступною ціною И, напоследок, относительно секретности – компания “Семечка Джа” дорожит выбором своих покупателей, поэтому, заказывая семена марихуаны у нас, Вы можете быть полностью уверены, что любая инфа о заказчике и месте доставки сохранится не будет разглашена. мы в социалках https://plus.google.com/+Seedjah https://yandex.ua/maps/org/semechka_dzha_seedjsh/1642584941?lang=ru https://twitter.com/seedjah https://www.facebook.com/semechkajah/ https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ т. +38(099)76-66-563

semechkaBig | 2017-05-08 10:32

Lavender auto fem Kmen konopne semeno Фирма-производитель “Семечка Джа” занимается продажей отборных семян канабисаотборных видов и уже не первый год лидирует в этой области рынка. Заметьте как в США построен сбыт канабиса. Пример http://www.cannabiscollege.com/ или тут https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Легализация делается во всё большем количестве субъектов. Отрасль постоянно становиться лучше А что мы видим у на Украине только один магазин отличного сервиса !!! Единственный суперский магазин канабиса - seedjah.com и тот забанен роскомнадзором ((( Наша фирма предлагаем нашим покупателям семена только наилучшего качества, которые имеют потрясающе высокий всхожесть. Кроме качества предлагаемого нами продукта, Вас без сомнения порадуют наши доступные расценки. Это объясняется тем, что высокий уровень конкуренция среди производителей, продающих подобного родапродукцию, вынуждаетбороться за наиболее высокое качество продукта и обслуживания и при этом поддерживать наиболее низкие стоимость. Приобретая семена марихуаны в интернет-магазине “Семечка Джа”, Вы можете быть совершенно спокойны, что получите тот самый сорт, который Вы заказывали. Наша фирма совершаем доставку семена канабиса как по Украине, так и по России. В случае, если по какой-либо причине клиент не получаете свой заказ, мы обещаем возвратить всей суммы, уплаченной за товар. ссылка http://семечка -джа.com/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5/mama_mia.html Mama Mia. Купить семена конопли Мама Миа. Семена марихуаны наложенным платежом по Украине И, наконец, что касается неразглашения – интернет-магазин “Семечка Джа” ценит выбор своих клиентов, поэтому, при покупке семян в нашем магазине , Вы можете быть абсолютно уверены, что любая кннтактная информация о покупателе и месте доставки сохранится не будет разглашена. соц. сети https://plus.google.com/+Seedjah https://yandex.ua/maps/org/semechka_dzha_seedjsh/1642584941?lang=ru https://twitter.com/seedjah https://www.facebook.com/semechkajah/ https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ т. +38(099)76-66-563

semechkaBig | 2017-06-27 08:03

Lowryder2 hennepzaad stam Lowryder2 Фирма “Семечка Джа” занимается продажей качественных семян коноплиэлитных видов и уже несколько лет является лидером в этой области рынка. Посмотрите как в Европейских страна сделан рынок марихуаны. Как здесь http://www.cannabiscollege.com/ или здесь https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Узаконивание проходит во всё большем количестве стран. Культура постоянно становиться лучше А что мы видим у в Киеве только единственный интернет магазин соответствующий Европейскому уровню !!! Единственный отличный магазин конопли - seedjah.com и тот прикрыт роскомнадзором ((( Наша фирма предлагаем Вам семена только высочайшего качества, которые имеют максимальный всхожесть. Кроме качества наших семян, Вас без сомнения поразят наши приятные расценки. Это можно объяснить тем, что большая конкуренция среди поставщиков, продающих подобного родатовар, заставляетбороться за наиболее высокое качество продукции и обслуживания и при этом держать минимальные расценки. Приобретая семена канабиса в нашей компании, Вы гарантированно получите как раз тот вид, что был Вами заказан. Наша фирма перевозим продукцию по территории Украины и России. Если по какой-то причине покупатель не получаете свой товар, мы обещаем возврат всей заплаченной за него суммы денег. сюда http://сем ечка-джа.com/ua/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5/g_13_haze.html Купити насіння марихуани, гібрид G13 haze И, наконец, касаемо конфиденциальности – наша компания ценит выбор своих клиентов, поэтому, сотрудничая с нами, Вы можете быть полностью уверены, что любая кннтактная информация о покупателе и месте доставки сохранится конфиденциальной. мы в социалках https://plus.google.com/+Seedjah https://vk.com/id395584885 https://twitter.com/seedjah https://www.facebook.com/semechkajah/ https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ https://www.google.ru/maps/place/%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%B0/@49.1656026,30.6074779,9z/data=!4m8!1m2!2m1!1z0LzQsNCz0LDQt9C40L0g0YHQtdC80Y_QvSDQutC-0L3QvtC_0LvQuA!3m4!1s0x40d05cc6a2a84229:0xcbf9ac3a7137d73!8m2!3d48.5456407!4d32.2035315 https://yandex.ua/maps/20221/kropyvnytskyi/?lang=ru&mode=search&text=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C%20%D0%9A%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9%2C%20%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%20%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D1%91%D0%BD%D0%B0%20%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%2010&sll=32.059759%2C49.444433&sspn=0.517044%2C0.194310&ll=32.222524%2C48.548483&z=17&ol=biz&oid=10883470085 т. +38(099)76-66-563

Kolpachokmed | 2017-06-30 15:14

Семена почтой, семена конопли Новой почтой, семена марихуаны почтой, Компания "Колпачок" уже не первый год лидирует на рынке семян конопли. Заметьте как в Америке реализован рынок семян. Как здесь http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Узаконивание делается во всё большем количестве объектов. Отрасль постоянно становиться лучше А что мы видим у у нас только одинокий магазин соответствующий Европейскому уровню !!! Единственный отличный магазин семян - seedjah.com и тот забанен роскомнадзором ((( Наш продукт имеет высокое качество, а всхожесть семян просто потрясающе высок – 99%, что обусловлено тем, что производя семян мы ориентируемся на медицинскую область его использования, поскольку именно здесь предъявляются самые высокие требования к экологичности и качеству семян. Вся ответственность за качество, за соответствие сортов и за доставку продукции всецело несём мы, поэтому в наших интересах предоставить Вам продукцию самого высокого качества и организовать его доставку с соблюдением всех норм по безопасности. Так мы хотим сделать все возможное, чтобы наши покупатели остались довольны сотрудничеством с нашей фирмой подробнее http://семена-конопли.com/Green-House-Seeds.html Green House Seeds стоимость на товар мы стремимся держать на невысоком уровне, что, при превосходном качестве товара, делает сотрудничество с нами экономически выгодным и легким. Способ перевозки семян Вы в праве выбрать сами, исходя из Ваших требований, но какой бы способ доставки ни был бы выбран Вами, каждый предполагает правильное соблюдение принципов безопасности и неприкосновенности продукта. соц. сети https://ok.ru/profile/560540687611 https://www.facebook.com/coollpachek https://yandex.ua/maps/28948/smela/?lang=ru&mode=search&ll=31.909461%2C49.240917&z=15&ncrnd=1957&text=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BA%20%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8&sll=32.059759%2C49.444433&sspn=0.517044%2C0.194310&ol=biz&oid=1937663653 т. +38(099)76-66-563

DvaCRic | 2017-07-18 12:08

фотосессия в Сочи Аренда яхты – это прекрасный способ провести День свадьбы или же просто необычный выходной день для своей семьи или друзей . Целый день провести на борту шикарной красавицы-яхты в кругу семьи – можно ли представить что-то более романтичное ?! Отплыв подальше от многолюдного побережья, вы сможете ощутить покой и умиротворение, не думать о всех своих неприятностях и просто насладиться бирюзовой гладью и красивейшими пейзажами приморской зоны города Сочи . Если Вы возьмете с собой снасти для ловли рыбы, вы сможете всей компанией половить рыбу , а после этого тут же подать на стол вкуснейшую только что выловленную рыбу – корабли компании “Два Капитана” оснащены кухонным оборудованием . Устав от палящего солнца , вы сможете скрыться в прохладной комфортной каюте нашего катера . Компания “Два Капитана” стремится поддерживать расценки на аренду на доступном уровне. В зависимости от срока аренды судна, наши расценки могут ощутимо становиться ниже . Устраивая любое празднество , Вы можете связаться с нами и заранее забронировать дату и время , на которое Вы хотите взять яхту в аренду . Наши цены не могут Вас не порадовать ! Организовывая любое празднество на яхте компании “Два Капитана”, Вы можете не сомневаться – этот день принесет всем гостям массу позитивных эмоций и надолго останется в памяти . Независимо от того, для чего Вам нужна аренда судна , наши цены могут становиться только ниже – мы не делаем никаких дополнительных наценок.

semechkaBig | 2017-10-20 19:57

Купить семена конопли в оригинальной упаковке семя марихуаны канабиса Компания-производитель “Семечка Джа” занимается продажей отборных семян канабисалучших сортов и уже не первый год занимает одну из лидирующих позиций в этой области рынка. Обратите внимание как в США построен рынок семян. Как здесь http://www.cannabiscollege.com/ или там https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq. Узаконивание проходит во всё большем количестве стран. Культура постоянно совершенствуется А что мы видим у у нас только единственный магазин соответствующий Европейскому уровню !!! Единственный хороший магазин марихуаны - seedjah.com и тот прикрыт роскомнадзором ((( Наш интернет-магазин предлагаем нашим покупателям семена только высочайшего качества, которые имеют невероятно высокий коэффициент всхожести. Кроме качества предлагаемого нами продукта, Вас обязательно удивят наши демократичные расценки. Это можно объяснить тем, что большая конкуренция среди компаний, продающих подобного родапродукцию, заставляетбороться за превосходное качество товара и сервиса и при этом сохранять невысокие расценки. При покупке семена марихуаны в нашей компании, Вы гарантированно получите как раз тот сорт, что Вы заказывали. Мы можем доставить семена конопли как по Украине, так и по России. В случае, если по какой-то причине покупатель не получаете свой товар, наш магазин гарантируем возврат всей суммы, уплаченной за товар. тут http://семечка-джа.com/ua/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1% 8F%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8B/great_white_shark_auto.html купити якісне насіння Great White Shark Auto недорого, конфіденційно И, наконец, что касается неразглашения – интернет-магазин “Семечка Джа” дорожит выбором своих покупателей, поэтому, сотрудничая с нами, Вы можете быть на 100% уверены, что любая инфа о заказчике и месте доставки останется только между продавцом и покупателем. мы в социалках https://ok.ru/profile/572871626215 https://www.facebook.com/jah.seed.568 https://twitter.com/?lang=ru https://www.instagram.com/semena_cannabisa/ https://www.youtube.com/channel/UCN-p65XvEBa1HA_PeWoQ4bQ https://plus.google.com/communities/114289740677239650133 т. +38(099)76-66-563

MariaIvanovnaLili | 2017-11-06 00:55

Фирма “Расток” уже не один год занимает одну из первых позиций в сфере производства и реализации семян канабиса. Наша продукция имеет высокое качество, а всхожесть семян просто очень высок – 99%, что обусловлено тем, что при выращивании продукта главным нашим ориентиром является медицинскую сферу его применения , так как именно в этой области предъявляются максимально высокие требования к экологической чистоте и качеству семян. абсолютно полностью вся ответственность за качество, за соответствие сортов и за доставку продукции абсолютно полностью несём мы, поэтому в наши интересы входит предоставить Вам семена самого высокого качества и организовать его перевозку с соблюдением всех правил по безопасности. Так мы делаем все возможное, чтобы наши клиенты остались довольны сотрудничеством с нами сюда http://семена-марихуаны.com/феминизированные-сорта/ купить феминизированные семена марихуаны. Наша фирма, кроме превосходногосервиса, старается поддерживать на семена канабиса демократичные цены на рынке, потому как в этой отрасли очень высокая конкуренция купить зерна канабиса. Поэтому, сотрудничая с нашим магазином, покупатель покупаетпродукт самого высокого качества по фантастически низкой цене.

Антон | 2019-06-30 13:21

Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(953)367-35-45 Антон.

Thulky | 2019-08-02 18:21

Работает кидала который обманул при заказе отдыха в киеве. Будьте бдительны, обманщик не предоставляет оплаченный отдых. Аморальный аферист, по нему тюрьма плачет. Выглядит как пенсионер, зовут Андреем тел. 0501501433 тел. 0679026738 сайт: obolon.pp.ua

Workmaster | 2019-08-04 21:58

Предлагаю обмен кликами по рекламе Google AdSense. Кликаете на одном из моих сайтов по рекламе Google AdSense: http://kgzt.ru/ http://sz-fo.ru/ http://kaliningradnews.ru/ http://kaliningradtoday.ru/ https://rainbow-news.ru/ Внимание! Напрямую на сайты не заходить. Вводите адрес сайта в поиске Yandex или Google, переходите на сайт, просматриваете пару страниц, после чего жмете по рекламе от Google AdSense и просматриваете еще несколько страниц на сайте куда попали. Делаете скриншоты всех этих действий, после чего пишете мне на почту: work@kaliningradnews.ru прилагаете скриншоты и присылаете свой сайт, я вам тоже кликну по рекламе. Готов производить обмен кликами постоянной основе!

Workmaster | 2019-08-05 11:05

Предлагаю обмен кликами по рекламе Google AdSense. Кликаете на одном из моих сайтов по рекламе Google AdSense: http://kgzt.ru/ http://sz-fo.ru/ http://kaliningradnews.ru/ http://kaliningradtoday.ru/ https://rainbow-news.ru/ Внимание! Напрямую на сайты не заходить. Вводите адрес сайта в поиске Yandex или Google, переходите на сайт, просматриваете пару страниц, после чего жмете по рекламе от Google AdSense и просматриваете еще несколько страниц на сайте куда попали. Делаете скриншоты всех этих действий, после чего пишете мне на почту: work@kaliningradnews.ru прилагаете скриншоты и присылаете свой сайт, я вам тоже кликну по рекламе. Готов производить обмен кликами постоянной основе!

Workmaster | 2019-08-05 14:03

Предлагаю обмен кликами по рекламе Google AdSense. Кликаете на одном из моих сайтов по рекламе Google AdSense: http://kgzt.ru/ http://sz-fo.ru/ http://kaliningradnews.ru/ http://kaliningradtoday.ru/ https://rainbow-news.ru/ Внимание! Напрямую на сайты не заходить. Вводите адрес сайта в поиске Yandex или Google, переходите на сайт, просматриваете пару страниц, после чего жмете по рекламе от Google AdSense и просматриваете еще несколько страниц на сайте куда попали. Делаете скриншоты всех этих действий, после чего пишете мне на почту: work@kaliningradnews.ru прилагаете скриншоты и присылаете свой сайт, я вам тоже кликну по рекламе. Готов производить обмен кликами постоянной основе!

Workmaster | 2019-08-05 16:59

Предлагаю обмен кликами по рекламе Google AdSense. Кликаете на одном из моих сайтов по рекламе Google AdSense: http://kgzt.ru/ http://sz-fo.ru/ http://kaliningradnews.ru/ http://kaliningradtoday.ru/ https://rainbow-news.ru/ Внимание! Напрямую на сайты не заходить. Вводите адрес сайта в поиске Yandex или Google, переходите на сайт, просматриваете пару страниц, после чего жмете по рекламе от Google AdSense и просматриваете еще несколько страниц на сайте куда попали. Делаете скриншоты всех этих действий, после чего пишете мне на почту: work@kaliningradnews.ru прилагаете скриншоты и присылаете свой сайт, я вам тоже кликну по рекламе. Готов производить обмен кликами постоянной основе!

thesque | 2019-11-16 23:14

Женское доминирование смотреть порно видео

Bryvakly | 2020-12-31 23:16

A fürdőfelület helyreállítása Mytishchi-ben
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár