A szelén sokoldalú szerepe egészségünk megőrzésében

A szelén sokoldalú szerepe egészségünk megőrzésében

A szelén, mint nyomelem elengedhetetlenül fontos egészségünkhöz, mivel a szervezet védelmi rendszerében játszik alapvető szerepet. A szeleno-fehérjék alkotórészeként struktúrális és enzim-szerepe is van.

Kiemelendő ebből, hogy csökkenti a gyulladásokat, elősegíti a termékenységet, csökkenti a vetélések gyakoriságát, részt vesz a szabad gyökök közömbösítésére szolgáló enzimek pl. (glutationperoxidáz) felépítésében. Segíti az izmok egészséges működését, védő hatással van a szív-érrendszerre. Részt vesz a pajzsmirigyhormonok termelésében: szelénre van szükség az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

Sok kutató véleménye szerint az egyik leghatásosabb olyan nyomelem, amely védőenziemek alkotórészeként gátolja a szabadgyökök DNS molekulát károsító hatását, ezáltal csökkenti a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Erélyes antioxidáns, közömbösíti a káros mértékben képződő szabadgyököket. A főleg oxigénből képződő szabadgyökök igen gyorsan kémiai reakcióba lépnek a környezetükben lévő molekulákkal, amelynek következtében megváltozik azok szerkezete.

Szelén hiányában a szervezet védekezése a szabadgyökökkel szemben meggyengül, ebben az esetben az ízületek sejtjei is sérülékenyebbekké válnak, ami gyulladáshoz vezethet. A gyulladt ízületekből vett szövettani eredmények is azt bizonyították, hogy a szelén komponensű enzimek aktivitása lényegesen alacsonyabb a beteg szövetekben, mint az épben. C-, E-, B6- vitaminok, valamint cink hozzáadásával a szelén antioxidáns tulajdonsága még inkább fokozható. Amerikai klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az alábbi daganatféleségekben fokozott szelénbevitellel csökkenteni lehetett a mortalitást: prosztata-, tüdő-, vastag- és végbélrák esetén. A szervezetben a szelén főleg a vesében, a májban, a vázizomzatban és a vörösvérsejtekben található, összesen 10-15 mg mennyiségben.Természetes forrásai húsok, máj, gabonafélék, élesztő, dió, mogyoró. A sok műtrágya, kemikáliák túlzott alkalmazása a talajból eltüntette a szelént. Ismert, hogy a szervetlen szelént a növények szerves formájúvá alakítják át, ezt tudja ugyanis a szervezet felhasználni.

Magyarországon a talaj nagyon szelénhiányos, ezért ebből adódóan táplálékaink is. Sokan ezzel hozzák összefüggésbe, hogy a szív-érrendszeri, és a daganatos megbetegedések száma kiugróan magas hazánkban.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár