A szex 10 jótékony hatása

A szex 10 jótékony hatása

A szex nemcsak kellemes elfoglaltság, de jótékony hatással is van ránk. Vegyük csak végig, hogy a rendszeres szexuális közösülés milyen plusz pozitívumokat rejteget.

1. Ellenállóbbá teszi az immunrendszert
Yvonne K. Fulbright PhD-s szexológus szerint, akik szexuálisan aktívak kevesebbet mennek betegszabadságra. Azoknak az embereknek, akik sűrűbben szeretkeznek, a szervezetük ellenállóbb a bacilusokkal, vírusokkal, és egyéb kórokozókkal szemben. A pennsylvaniai Wilkes Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a hallgatók, akik legalább egy héten egyszer vagy több alkalommal szeretkeznek, szervezetükben magasabb számban találhatóak meg az antitestek, mint azoknál a hallgatóknál, akik ezt kevesebbszer teszik meg.
Ettől függetlenül az alábbi dolgokat mindenképpen érdemes betartani, hogy megőrizzük immunrendszerünk épségét:
- Étkezzünk megfelelően
- Végezzük aktívan a hétköznapjainkat
- Aludjunk eleget
- Oltassuk be magunkat rendszeresen
- Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a szexuálisan terjedő betegségek közül melyek vonatkoznak ránk, minden esetben használjunk óvszert!

2. Növeli a libidót
Lendületesebb szexuális életre vágyik? „A szeretkezés jobbá teszi a szexet és növeli az erre való vágyakozást is” Állítja Lauren Streicher, a chicagói Feinberg Iskola Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosa és professzora. A nőknél a szex növeli a hüvely váladék mennyiségét, serkenti a vér áramlását, illetve a ruganyosságot, melyek összességükben így még élvezetesebbé tehetik az együttlétet, illetve fokozhatják az erre való vágyakozást.

3. Megelőzi a vizelettartási panaszokat
Az erős medencefenék fontos, ha el akarjuk kerülni az inkontinenciát, mely a nők 30%-át érinti az életük egy bizonyos pontján. Egy kiadós szeretkezés kifejezetten fejleszti a medencefenék izmait, melyek az orgazmuskor összehúzódnak, így megerősítve azokat.

4. Csökkenti a vérnyomást

Joseph J. Pinzone, az Amai Wellness Center orvosi- illetve vezérigazgatója állítása szerint, kutatások támasztják alá a szex és az alacsony vérnyomás közötti párhuzamot.”Számos kutatást végeztek már a témában, többek között az egyik mérföldkőnek számító kutatás szerint, a nemi aktus (a maszturbációval ellentétben) erőteljesen csökkenti a szisztolés vérnyomást. A vérnyomás mérésekor ez az első érték, amit megkapunk.

5. Kiváló testmozgás
„A szex a testmozgás egy nagyszerű formája, nyilván nem helyettesítheti a futógépet, de mindenképpen elősegíti a fizikum megtartását.” Nyilatkozta Dr. Pinzone.
Szex közben körülbelül öt kalóriát égetünk el percenként, néggyel többet mintha például TV-t néznénk. Ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra, megemeli a pulzusszámunkat és különböző izmokat dolgoztat meg. Aktivizálja magát! Igenis szakítson rá időt a hétköznapjaiból, törekedjen a rendszerességre. „Akárcsak a testmozgás esetében, a rendszeresség itt is segít a hatásfok elérésében.” Tette hozzá Dr. Pinzone.

6. Csökkenti a szívinfarktus esélyét
A jó nemi élet a szívnek is jót tesz. Amellett, hogy egy nagyszerű módja a pulzusszám megemelésének, a szex segíti az ösztrogén illetve a tesztoszteron szintet is egyensúlyban tartani.
Dr. Pinzone szerint, ha ezek közül bármelyik értéke alacsony, akkor olyan betegségek is jelentkezhetnek, mint a csontritkulás, vagy akár a szívbetegségek legkülönbözőbb fajtái is. A sűrűbb szex ezen is segíthet. Az egyik kutatásban, azok a férfiak, akik egy héten legalább kétszer szeretkeztek, kevésbé valószínűen haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik ritkábban létesítettek nemi együttlétet.

7. Növeli a fájdalomküszöböt
Mielőtt még bevennénk egy aszpirint, előbb próbálkozzunk egy orgazmussal. Barry R. Komisaruk, a New Jersey államban található, Rutgers Egyetem elismert PhD-s professzora szerint, az orgazmus segíthet a fájdalom leküzdésében, mivel egy olyan hormont szabadít fel, ami megnöveli a fájdalom küszöböt. Az orgazmus nélküli stimuláció is megoldás lehet. „Úgy véljük, hogy a vaginális stimuláció segíthet a krónikus hát- és lábfájás leküzdésében, illetve számos hölgy árulta el nekünk, hogy a nemi önkielégítés többek között csökkenti a menstruációs görcsök intenzitását, az ízületi fájdalmakat, illetve sok esetben a fejfájást is megszüntethet.”Állítja Dr. Komisaruk.

8. Csökkentheti a prosztatarák esélyét
A carpe diem életmód segíthet a prosztatarák kivédésében. Egy kutatás szerint, melyet az Amerikai Orvosi Kamara folyóiratában közöltek, azoknál a férfiaknál, akik sűrűbben ejakulálnak (egy hónapban legalább 21 alkalommal) kisebb számban jelentkezett a prosztatarák. Ráadásul ennek rendszeres műveléséhez még partnerre sincsen szükség, a szexuális közösülés, a magömlés és a maszturbáció mind-mind minimalizálják a prosztatarák esélyét. Még nem tisztázott, hogy a tanulmányban csak a szex volt a legfőbb kiváltó ok a megelőzésre, mivel nagyon sok a befolyásoló tényező a rák esetében. Azonban a több szex semmiképp sem árthat.

9. Jobban alszunk tőle

Többször hajthatja álomra fejét szex után, ami nem meglepő. Egy nyugat hollywoodi pszichiáter, Dr. Sheenie Ambardar szerint, az orgazmust követően prolaktin hormonok szabadulnak fel, amelyek a pihenés és az álmosság érzetéért felelősek.

10. Könnyít a mindennapos stresszen

A partnerünkkel való közelség csillapíthatja a stresszt és a szorongást. Dr. Ambardar szerint az érintés és az ölelkezés a szervezet természetes „jó érzésért felelős hormonait” szabadítja fel. A szexuális izgalom egy olyan anyagot szabadít fel az agyban, ami felpörgeti az agy öröm- és jutalomközpontját.

Dr. Ambardar hozzátette, hogy a szex és az intimitás növelik az önbecsülés és a boldogság érzetét is.
A szex tehát nemcsak egy elengedhetetlen orvosság az egészséges élethez, de boldogságot is eredményez.

Bezár