A szív ügyei: a szex és a szívbetegségek

A szív ügyei: a szex és a szívbetegségek

A szív- és érrendszeri betegségek megváltoztathatják életed számos aspektusát, de a szexuális intimitásnak nem kell emiatt romlania.

A korai szűrésnek, az életmentő beavatkozásoknak és a kifinomult farmakológiának köszönhetően, millió ember teljes életet élhet a szívbetegség diagnózisa után is. Ez alól nem kivétel a szexuális élet sem. Szívbetegek gyakran számolnak be a szexuális aktivitás csökkenéséről. "A szexuális aktivitás a kardiovaszkuláris betegségben szenvedő férfiak és nők számára nagyon fontos életminőségi kérdés" - mondja Dr. Joanne Foody, a Harvard Brigham and Womens Kórház, szív és érrendszeri osztályának igazgatója.

Az intimitás akadályai

A szexuális élet gyakorisága és minősége szorosan összefügg a személy egészségi állapotával. A szív- és érrendszeri betegségek tünetei többségében összeesküdnek, hogy csökkentsék a szexuális élvezetet. A hibás vérkeringés csökkenti a szexuális szervekbe jutó vér mennyiségét, ami a férfiaknál merevedési nehézségekhez vezethet. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a depresszió szintén befolyásolhatja a szexuális vágyat.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek szintén befolyásolhatják a szexuális élet minőségét. De a gyógyszerek abbahagyását, orvosi engedély nélkül, semmiképp nem szabad megkísérelni. Kérdezze meg kezelőorvosát problémáiról, megpróbálhatják egy másik gyógyszer alkalmazását vagy más adagolást. "Az egészséges szív az első előfeltétele egy élvezetes szexuális életnek" - mondta Dr. Foody.

A koszorúér bypass műtét után az emberek gyakran nehezebben térnek vissza a szexuális tevékenységekhez, mint a mindennapi élet más feladataihoz, például a munkahelyhez és a családhoz. A műtéti kényelmetlenség, a rossz önkép, a szorongás gyakran idézett akadály. Azonban azok az emberek, akik részt vesznek egy szív rehabilitációs programon, általában hamarabb érik el ismét a szexuális elégedettséget, a műtét utáni hónapokban.

Kockázatok: Valós és képzelt

A szív- és érrendszeri megbetegedést követően sok beteg és partnere, fél attól, hogy az aktus során, újabb szívroham következik be. "Annak ellenére, hogy mi szerepel a médiában, a szívinfarktus ritkán fordul elő szexuális tevékenység során, mert a „terhelés” általában rövid ideig tart" - mondja Dr. Foody. A fizikai erőfeszítés egyik formájaként a szex az enyhe vagy közepes intenzitású kategóriában helyezkedik el - körülbelül a könnyű házimunka elvégzésével egyenértékű, vagy a két lépcsős lépcsőzéssel.

A mellkasi fájdalom néhány perc vagy óra elmúltával, aggodalomra ad okot a koszorúér-betegségben szenvedők körében. A beteg számára magas kockázatot jelent, a szexuális aktivitás, amennyiben kezelésre nem reagáló anginája, kontrollálhatatlanul magas vérnyomása vagy előrehaladott szívelégtelensége van, vagy az infarktus két héten belül zajlott le. Súlyos szívritmuszavar esetén is magas kockázatúnak számít, ilyenkor fel kell függeszteni a szexuális életet míg nem kezelik és alacsony kockázatúnak számít a beteg.

Haladni előre

A szex a szívbetegségben szenvedő betegek többségénél biztonságos, de Dr. Foody azt tanácsolja, hogy ha bármilyen változást érzékel, keresse fel orvosát, kardiológusát.

A szívbetegségeknél az intimitás fenntartásának érzelmi kihívásai nem könnyűek. A jó kommunikáció az orvosával és a partnerével szintén kulcsfontosságú itt. Fontos, hogy ezekről bátran beszéljünk orvosunkkal.

Visszatérés az élvezetekhez

Íme néhány tanács a sikeres szexuális élethez a szívbetegség diagnózisa után:

  • Keressetek egy időpontot, amikor mindketten sokáig ráértek. A legjobb étkezés után is két órát várni.
  • Válasszatok olyan helyet, amely kényelmes, ismerős és privát mindkettőtök számára.
  • Bármilyen, ilyen alkalomra előírt gyógyszert az aktus előtt be kell venni.
  • Fokozatosság! Kezdésnek az összebújás és a simogatás kényelmesebb lehet. Ha nincsenek szokatlan, rossz tünetek akkor nincs akadálya a folytatásnak.
  • Kényelmes pozíciók. Ügyelni kell arra, hogy az on-top pozíciók több energiát igényelnek.
  • Beszélgessetek az esetleges aggodalmakról. Figyeljetek egymás érzelmeire, mit tapasztal, mit él át a másik személy.
Bezár