A tízórás időablakban történő étkezés pozitív egészségügyi előnyökkel jár

2023.11.20. - Írta: Veress Pálma

A tízórás időablakban történő étkezés pozitív egészségügyi előnyökkel jár

A tízórás időintervallumban történő étkezés nagyobb energiával és jobb hangulattal, valamint alacsonyabb éhségérzettel jár - derül ki a legnagyobb brit közösségi tudományos kutatás új eredményeiből.

 A vizsgálat eredményeit november 14-én mutatták be a King's College London kutatói az Európai Táplálkozási Konferencián.

Az időszakos böjtölés (IB), vagyis az ételfogyasztás korlátozása egy meghatározott időintervallumra, népszerű fogyókúra. A tízórás ablak azt jelenti, hogy a napi étkezést tíz órára korlátozza, a fennmaradó 14 órában pedig böjtöl. Ha például reggel 9 órakor eszed az első falatot, akkor az utolsó falatot este 7 óráig kell megenned.

Annak ellenére, hogy egyes IB-pártiak általában csak hat órás korlátozó étkezési ablakokat támogatnak, az absztraktban részletezett eredmények azt mutatják, hogy még a kevésbé korlátozó, tíz órás ablakon belüli étkezés is pozitív egészségügyi előnyökkel jár, például a hangulat, az energia és az éhségérzet változásával.

Azok, akik következetesen betartották az étkezési ablakukat, nagyobb előnyökkel jártak, mint azok, akik napról napra változtatták azt.

Dr. Sarah Berry, a londoni King's College vezető tudósa elmondta: "Ez a legnagyobb olyan, szigorúan ellenőrzött klinikán kívüli vizsgálat, amely kimutatta, hogy az időszakos böjtölés valós körülmények között javíthatja az egészséget. Ami igazán izgalmas, az az, hogy az eredmények azt mutatják, hogy nem kell nagyon korlátozónak lennünk ahhoz, hogy pozitív eredményeket érjünk el. A tízórás étkezési ablak, ami a legtöbb ember számára kezelhető volt, és javította a hangulatot, az energiaszintet és az éhségérzetet. Most először találtuk, hogy azok, akik az időbeli korlátozást gyakorolták, de nem voltak következetesek nap mint nap, nem mutattak ugyanolyan pozitív egészségügyi hatásokat, mint azok, akik minden nap elkötelezettek voltak. "

A ZOE Health alkalmazáson 37 545 ember töltötte ki a háromhetes alapvető vizsgálati időszakot. A résztvevőket arra kérték, hogy az első héten a szokásos módon étkezzenek, majd két héten át tízórás étkezési ablakot tartottak fenn.

Több mint 36 231 résztvevő döntött további hetek mellett, és 27 371 felhasználót minősítettek nagymértékben elkötelezettnek. A magasan elkötelezett résztvevők 78%-a nő volt, átlagéletkoruk 60 év, testtömegindexük 25,6 volt.

Azok a résztvevők, akiknek a beavatkozás előtt hosszabb volt az étkezési időablakuk, még nagyobb előnyöket tapasztaltak egészségükre nézve.

Ez a tanulmány tovább gyarapítja azt az egyre növekvő számú bizonyítékot, amely az étkezés fontosságát bizonyítja. Az ételek egészségre gyakorolt hatása nem csak az, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy milyen időpontban választjuk az étkezések elfogyasztásának időpontját, és az ablakban történő étkezés fontos táplálkozási magatartás, amely jótékony hatással lehet az egészségre. Az eredmények azt mutatják, hogy nem kell állandóan enni. Sokan jóllakottnak érzik magukat, és még fogynak is, ha tízórás ablakra korlátozzák az étkezést" - mondta Kate Bermingham, a londoni King's College munkatársa.

Forrás: King's College London

Image by master1305 on Freepik


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár