A xilit jótékony hatásai

A xilit jótékony hatásai

A xilit egy alacsony kalóriatartalmú, öt szénatomból álló cukoralkohol, ami a cukor helyettesítésére szolgál.

A xilit egy alacsony kalóriatartalmú, öt szénatomból álló cukoralkohol, ami a cukor helyettesítésére szolgál. Természetes módon is előfordul néhány zöldségben, illetve gyümölcsben, például a kukoricacsőben- illetve a nyírfában, ebből szokták kivonni, ezért hívják nyírfacukornak is. Az xilit egyik legjobb tulajdonsága, hogy alacsony, mindössze 7 a glikémiás indexe (GI), vagyis alig van hatással a vércukorszintjére. A gyümölcscukor (fruktóz) GI-je 25, a szőlőcukoré (glükóz) 100. Diabéteszeseknek ajánljuk ezek kiváltására.

Eredetileg német tudósok fedezték fel az 1890-es években, de az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) csak 1963-ban engedélyezte. 1970 óta vizsgálják a fogkőre gyakorolt hatását, mivel kiderült, hogy a szájban tanyázó baktériumok képtelenek megemészteni. Azóta számtalan rágógumiban, mentolos cukorkában és szájhigiéniai termékben fontos összetevővé vált. Egy visszatérő fülfertőzésben szenvedő gyerekeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a xilit tartalmú rágógumik fogyasztása 40%-al csökkenti a fertőzések visszatérésének esélyét.

Egy másik tanulmány szerint ez a cukor helyettesítő fogyasztása növeli a glutatin nevű antioxidáns szintjét a szervezetben, így csökkentve a szabad gyökök számát, ami több betegséget megelőzhet.

Lehetséges mellékhatások


A xilit fogyasztása általánosságban véve biztonságos, de ha érzékeny valaki a cukoralkoholokra, emésztési nehézségeket, hasmenést okozhat, ha túl nagy mennyiségben fogyasztják. Rendkívül mérgező a kutyák számára, mert túl gyorsan szívódik fel a vérükben. Ha a kutyád feltételezhetően xilitet evett és hányt, legyengült vagy rángásai vannak, azonnal vidd állatorvoshoz.

Adagolás


Az élelmiszerekben található xilit fogyasztása teljesen biztonságos, de egy felnőtt lehetőleg ne fogyasszon napi 50 grammnál többet. Gyerekek számára 20 gramm fogyasztása biztonságos. Terhesség, illetve szoptatás alatt még nem vizsgálták a hatását, ezért lehetőleg kerüljük (egy xilites rágógumiban lévő mennyiség azért még fog ártani).


Forrás: https://www.verywellhealth.com/xylitol-benefits-4589213

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár