A Zika vírust egy autoimmun agyi-rendellenességgel is összefüggésbe hozták

A Zika vírust egy autoimmun agyi-rendellenességgel is összefüggésbe hozták

Szakértők egy újabb kutatás szerint a Zika vírust kapcsolatba hozták egy újabb agyi-rendellenességgel, mely leginkább a sclerosis multiplexhez (gyakoribb nevén velőshüvely-szétesés) hasonlatos.

A szúnyogok által terjesztett vírus, már korábban is főokozója volt, a kisfejűséggel (mikrokefálával) járó születési rendellenességnek, melynek szörnyű védjegyei az abnormálisan kis átmérőjű fejméret és agytérfogat, illetve a Guillain-Barré szindróma nevű idegrendszeri betegség.
Egy új tanulmány szerint kapcsolat lehet a Zika vírus és az akut disszeminált encephalomyelitis (röviden ADEM) nevű autoimmun betegség között, mely az agyvelőgyulladás egy súlyosabb fajtája.
Ennél a betegségnél az immunrendszer az agyi idegvégződéseket körülvevő velős hüvely anyagát (myelint)  és a gerincoszlopot támadja meg, hasonlóan a sclerosis multiplexhez.

„Habár a kutatásunk kisebb szabású, bizonyítékként szolgálhat annak gyanújában, hogy a vírus más hatással is lehet az agyunkra, mint ahogyan azt a jelenlegi kutatásaink állítják.”nyilatkozta Dr. Maria Lucia Brito Ferreira, a brazil Recife-i Rekreációs Központ orvosa, a tanulmány szerzője.
A tanulmány eredményeit, a kanadai Vancouverben található, Amerikai Neurológiai Akadémián fogják nyilvánosság elé tárni, Április 15-én. A felfedezést bemutató jelleggel prezentálják a találkozókon, amíg lektorált orvosi folyóiratként nem publikálják.
„Még jóval több vizsgálatra lesz szükség melyek által biztosan kijelenthető a kapcsolat a Zika vírus és az általunk vizsgált agyi problémák között.” Tette hozzá Ferreira egy akadémiai sajtóközleményben.

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) szerint, a Guillan-Barré szindróma esetében az immunrendszer a központi idegrendszert támadja meg, izomsorvadást, esetenként bénulást okozva. A Zika vírus mely leginkább Dél-Amerikában, a Karib-tenger térségén illetve újabban Európában is elterjedt, a kórt leginkább a fertőzött sárgaláz-szúnyogok terjesztik.

Az egészséges ámde fertőzött egyének a tüneteket nem is tapasztalják, ám azoknál a csecsemőknél, akiknél az édesanyjuk a terhesség alatti időszakban a vírus fertőzésének lett kitéve, különösen magas a kisfejűség kockázata.

Az új kutatás a vírus más következményeire hívja fel a figyelmet.
Az új tanulmányt hat betegen végezték, akiknél neurológiai tünetek jelentkeztek miután a Recife-i Brazíliában található, kórházba vitték be őket. A tünetek melyeket észleltek náluk, mind a Zika, a dengue és a chikungunya vírus családokra voltak jellemzőek, ezek közé tartozik a láz, kiütések megjelenése, és egyes esetekben előfordulhat, erős viszketés, izom- és ízületfájdalom, és a begyulladt szemek is. A páciensek egy részénél az idegi panaszok szinte azonnal jelentkeztek, másoknál viszont akár 15 nap is eltelt mire a tüneteket észlelték. A hat betegből, kettőnél ADEM alakult ki, a másik négynél pedig a Guillain-Barré szindróma jelentkezett. Kiengedésük után, 5 páciensnél még mindig adódtak mozgásbeli problémák, az egyiküknél látási gondok, egy másiknál pedig memória és gondolkodási zavarok is felléptek.
A tanulmány szerint mindegyikőjüknél diagnosztizálták a Zika vírust, azonban egyikőjük sem volt dengue lázzal illetve chikungunya kórral fertőzött.
Ferreira hozzátette: ”Ez nem azt jelenti, hogy minden Zika vírussal fertőzött személy törvényszerűen tapasztalni fogja az agyi problémákat. Akinek idegrendszeri gondjai vannak, általában nincsenek agyi tünetei. Azonban a kutatás fényt vethet a vírus lassú lefolyására melyek az aggyal hozhatók összefüggésbe.”

Dr. James Sejvar a Amerikai Járványvédelmi Központ főorvosa szerint, az ADEM-el fertőzöttek száma megegyezik a Guillain-Barré szindrómások számával, azonban a Brazíliában tett kutatások az orvosokat körültekintésre és nagyobb odafigyelésre intik, különösen ha az ADEM és más központi idegrendszert támadó immunmediált betegségekkel találkoznak.
A kérdés tehát, hogy miért tűnik ennyire szorosnak a kapcsolat a Zika vírus és a Guillain-Barré, illetve más immun és gyulladásos betegség között? Reméljük, hogy a folyamatos vizsgálatok és tanulmányozások választ adnak erre a kérdésre.

Egyébként az ADEM-el diagnosztizált betegek általában 6 hónapon belül felépülnek, ám a gyógyulási folyamatot követően is legyenek óvatosak hiszen a betegség a későbbiekben akár újból jelentkezhet.

Hozzászólások

RaymondApova | 2020-08-18 08:47

http://site.com/

Aleksseolinks | 2022-03-03 00:56

We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive www.links-for.site

JamesItare | 2022-03-11 18:30

Play and win, the first deposit bonus is 100% https://clck.su/ZkiKH

Raymondhuche | 2022-04-11 13:36

Attention raffle "Apple Iphone 13" , do not miss, details here https://clck.su/l3WMf

Samuelwfg | 2022-08-01 19:37

Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it Cool Dating site
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár