Akció játékok kibővítik az agy kognitív képességét

Akció játékok kibővítik az agy kognitív képességét

Az emberi agy tanul és alkalmazkodik. Számos kutatási tanulmány foglalkozott az akció videojátékok agyi hatásával a kognitív képességek, például az érzékelés és a reakcióidő mérésével.

A pszichológusok nemzetközi csapata összegyűjtötte az elmúlt tizenöt évben végzett adatokat, hogy számszerűsítse, hogyan befolyásolja a cselekvési videojátékok a megismerést. A kutatás két meta-analízist eredményezett, amelyek jelentősen javítják a játékosok kognitív képességét.

"Úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük az összes kutatással kapcsolatos adatot 2000 és 2015 között, hogy megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdést, mivel ez volt az egyetlen módja annak, hogy megfelelő áttekintést kapjunk az akciójátékok valós hatásáról" - magyarázza Daphné Bavelier, a pszichológia professzora Szakosztály az UNIGE Pszichológiai és Oktatási Tudományi Karán (FPSE). Az UNIGE és a Columbia, Santa Barbara és Wisconsin egyetemek pszichológusai egy éven keresztül elemezték a kiadott irodalmat (cikkeket, téziseket és konferencia-kivonatokat). Ezen kívül több mint hatvan professzorral vettek fel kapcsolatot, és kérték fel őket a nyilvánosságra nem hozott adatok feldolgozása kapcsán, amelyek rávilágítanak a cselekvési videojátékok szerepére. A kutatásból két meta-analízis alakult ki.

A tizenöt éves kutatásra kiterjedő két meta-analízis hangsúlyozza a különböző laboratóriumok közötti adatok megosztásának fontosságát annak érdekében, hogy az eredményeket nemzetközi szinten meg lehessen igazítani anélkül, hogy az egyes kísérletekhez és munkacsoportokhoz tartozó torzításoktól szenvednének. Továbbá, ezek a metaanalízisek segítenek tovább javítani az agy plaszticitásának megértését és potenciálisan olyan játékokat hoznak létre, amelyek kifejezetten a figyelem vagy a térbeli megismerés fejlesztésére szolgálnak.

forrás:sciencedaily.com


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár