Alultápláltság krónikus vesebetegekben

Alultápláltság krónikus vesebetegekben

Különböző felmérések és jellemzők (se-albumin, BMI, szubjektív tápláltsági felmérés) szerint a dialízisre kerülő betegek jelentős hányada (40–70 százalék) alultáplált. Ennek hátterében gyakran a veseműködés elégtelenségét is okozó alapbetegségek (gyulladásos állapotok, cukorbetegség, súlyos szívelégtelenség) állnak, a veseelégtelenség, mint komplex szabályozási zavar azonban önmagában is számos ponton rontja a tápláltságot.

A krónikus vesebetegek tápláltsági állapotát a dialízis önmagában nem javítja, sőt, a lebontó anyagcsere aktiválása és a kezelés okozta fehérje- és aminosav veszteség miatt a tápláltsági mutatókat ronthatja is. A dialízis előtti évek során a vesefunkció romlásával együtt nem csupán a vér salakanyag szintjei emelkednek, hanem kórossá válik az életfontosságú tápanyagok (fehérjék, zsírok, cukrok) hasznosítása, feldolgozása és az ásványi anyagok (nátrium, kálium, kalcium, foszfor) szintjének szabályozása, kiválasztása is. A dialízist közvetlenül megelőző időszakban (hónapokban-évben) fokozatosan csökken az étvágy, és ezzel együtt a tápanyagok – elsősorban a fehérjék és az energia – spontán bevitele. A veseelégtelen betegek sealbumin szinttel jellemezhető alultápláltsága fontos prognosztikus jel. Több ezer dializált beteg adatainak elemzésével megállapították, hogy minél alacsonyabb a se-albumin szint, annál nagyobb a halálozási kockázat, és viszont: a javuló sealbumin szint kedvezőbb életkilátást jelent. A 30 g/l alatti se-albumin szint a normálhoz képest 1,66-szoros, a 25 g/l alatti érték pedig több mint kétszeres halálozási kockázattal jár. A dializált betegek haláloki tényezői között vezetnek a szívés érrendszeri okok, a se-albumint ebben az összefüggésben tehát kardiovaszkuláris kockázati jellemzőnek lehet tekinteni. Az elégtelen tápláltság a sejtszintű anyagcsere-folyamatok és az endotél szintjén kapcsolódik a szív-érrendszeri betegségekhez. Az alultáplált veseelégtelen betegekben könnyebben erednek meg és nehezebben gyógyulnak a fertőzések, az endotél működésének zavara pedig – társulva a veseelégtelenség okozta kalcium-foszfor anyagcserezavarral – fokozza az érelmeszesedést, az agyvérzés, a szívinfarktus és az egyéb verőér-elzáródások lehetőségét. Mindez együttesen a fokozott halálozási kockázatban nyilvánul meg, amely hatásosan elsősorban a táplálkozás oldaláról befolyásolható.

 

Dr. Zakar Gábor
Fejér Megyei Szent György Kórház,
I. Belgyógyászati Osztály, Székesfehérvár

 

Forrás: Medical Tribune 2011. április 7.

Hozzászólások

Jose | 2012-12-03 09:22

Igen darabolva me1st mutat, e9s fednom is.Jf3, hogy aze9rt volt egy kis nayarle1s. Ke9t e9ve me1r nem voltam sehol...Anyuke1d hogy van? Ha beszorul majd a lake1sba, lesz megint egy rosz periodus. Ke9szfclj fel re1.Tapasztalat.

gxqeayq | 2012-12-04 21:31

jsfy8h , [url=http://cwwlojtcwbdp.com/]cwwlojtcwbdp[/url], [link=http://ljpbjwervtzi.com/]ljpbjwervtzi[/link], http://edmrsfmkhwbj.com/

hqljfjnypau | 2012-12-10 04:13

uiqckv , [url=http://uwazeghljtbk.com/]uwazeghljtbk[/url], [link=http://yaznczvagxdx.com/]yaznczvagxdx[/link], http://mwnqvbqielih.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár