Amerikai betegek Kubában

2017.04.25.

Amerikai betegek Kubában

Kubát több mint ötven éve sújtja az Egyesült Államok szankciója, de a két ország közötti enyhülés eredményeképpen most először tesztelnek egy olyan, daganatellenes gyógyszert New York-ban, amelyet Kubában fejlesztettek ki. Néhány amerikai állampolgár azonban nem vár a tesztelés eredményére, hanem útra kelt Havannába gyógykezelésre.

A 74 éves Judy Ingels és családja nemrég érkezett meg a kubai fővárosba, van idejük arra is, hogy körülnézzenek a városban és megkóstolják az ottani ételeket. Judy Ingels az első olyan amerikai, aki a Cimavax nevű gyógyszert megkaphatja. A kubaiak hosszú ideje kísérleteztek azon, hogy a tüdőrák ellen használatos patikaszert kifejlesszék.

Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy általa a beteg élete hónapokkal vagy akár évekkel is meghosszabbítható.

Judy Ingels mindenesetre megsértette az amerikai törvényeket, mert a Kubára érvényes amerikai embargó azt is tartalmazza, hogy nem vehető igénybe egészségügyi gyógykezelés az országban. Noha a két állam között enyhült a viszony az utóbbi években, a kaliforniai asszonynak szembe kell néznie országa igazságszolgáltatásával.

„Egyáltalán nem aggódom. Ez az első alkalom, hogy reális esélyem legyen a gyógyulásra” – mondta Judy Ingels, akinél 2015 decemberében diagnosztizálták a tüdőrákot. „Az amerikai orvosom azt mondta, hogy halálos beteg vagyok. Vagyis nincs sok esélyem… Kubában új lehetőséget kaptam a felépülésre.”
 
Az asszony Havannában, a Nemzetközi Egészségügyi Központban kapja meg a számára szükséges gyógykezelést. Az intézmény főként külföldi betegeket fogad, akik komoly összegeket fizetnek a szolgáltatásokért.

Maga a kórház inkább emlékeztet egy luxus szállodára, mint egy egészségügyi intézményre. Úszómedence, pálmaerdők, erdei sétányok szolgálják a bent fekvők kényelmét.

Judy Ingels és családja számára sem olcsó mulatság az itt-tartózkodás, hiszen legalább 15 ezer dollárt kell fizetniük. De a gyógyulás reménye a jelek szerint minden pénzt megér. A Cimavax nevű daganatellenes gyógyszer az immunrendszert erősíti és hatásos a tüdőrák ellen. Még Fidel Castro korábbi kubai elnök idejében kezdték el kifejleszteni a nyolcvanas években.

 
Forrás: BBC   


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár