APRH fehérje szerepe a mellrákban

- Írta: Veress Pálma

APRH fehérje szerepe a mellrákban

A Birminghami Egyetem kutatói azt találták, hogy egyfajta fehérje lehet a kulcs, amely megállíthatja a mellrákos daganatok növekedését. Az Oncogenesis-ban megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy a Proline-Rich Homeodomain fehérje (PRH) szerepet játszik-e a mellrák tumorok kialakulásában, és segíthet-e a betegség prognózisának részletesebb meghatározásában.

A kutatók speciális festési eljárást alkalmaztak a biopszia során eltávolított mellrákos szövetekre, hogy megfigyeljék a PRH fehérjék szintjét és helyét a mellrákos sejtekben.

Dr. Padma Sheela Jayaraman, a Birminghami Egyetem Rák- és Genomikai Intézetének kutatója szerint:

"A PRH olyan fehérje, amely szabályozza a gének be- vagy kikapcsolását. Mindazonáltal kutatásunk előtt a fehérje szerepe az emlőrákban nem ismert. A nyilvános adatbázisok azt mutatják, hogy a rossz prognózisú emlőrákos betegek nagy számában csökkent a PRH gén aktivitása. Nem ismert azonban, hogy a PRH-fehérje mennyisége is alacsonyabb volt ezeknél a betegeknél, mivel a fehérje szintjét nem rögzítették."

Dr. Jayaraman hozzátette:

"A laboratóriumban azt találtuk, hogy amikor a PRH-fehérje szintjét csökkentik a mellrákban, a sejtek jobban képesek felosztani, felgyorsítva a tumor növekedésének sebességét. Emellett azonosítottak néhány olyan gént, amelyeket a PRH szabályoz és kifejezetten hozzájárul a megnövekedett sejtosztódáshoz.

Ezen túlmenően, mivel a PRH ismert, hogy fontos szerepet játszik több sejttípusban, ez a munka fontos hatással van más típusú rákos megbetegedések gyógyításában. Most azért dolgozunk, hogy megvizsgáljuk a PRH fontosságát a prosztatarákban és az epevezetékben, ahol egy májrákkal kapcsolatos betegség alakulhat ki."


  

Bezár