Az amerikaiak túldolgozzák magukat

2017.02.10.

Az amerikaiak túldolgozzák magukat

Gabrielle Bruno, a cikk szerzője a következőkről számolt be: Az apja világ életében szorgalmas ember hírében állt. Először az Egyesült Államokban dolgozott, majd öt éven át különféle más országokban. Ebből két esztendőt töltött Svájcban, ami jó lehetőséget adott neki arra, hogy össze tudja hasonlítani a különböző országok munkakultúráját, illetve azt, mennyire van egyensúlyban a munka és a pihenés.

Gabrielle Bruno az Egyesült Államokban töltött évekre úgy emlékszik, hogy apja a nap végén tért haza, de otthon is rengeteg munkahelyi tennivalója akadt. Voltak napok, amikor este 10 óráig is dolgozott. Hétvégenként sem tudott tökéletesen kikapcsolódni, mert folyton csörgött a telefonja és sorra érkeztek az email üzenetek. Amikor Svájcba költöztek, mindez megváltozott. Az apja nem vitte haza a munkahelyi tennivalóit, otthon pedig jóformán csak a családjának élhetett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) osztályozta és rangsorolta az országokat aszerint, hogy az egyes országokban milyen a munka és a kikapcsolódás egyensúlya. Az Egyesült Államok vitathatatlanul a világ leggazdagabb országai közé tartozik, de ez meglátszik azon is, hogy polgárai összességében rengeteget dolgoznak. Az OECD 1-től 10-ig osztályozta a munka és pihenés egyensúlyának minőségét, s eszerint az amerikaiak 5,3 pontot kaptak. Svájc ennél jóval magasabb, 7,2 pontot ért el.

Az európai országok között Dánia érdemelte ki a legjobb eredményt, az ő osztályzatuk 9,8. Hollandiában a munkavállalóknak csak a 2 százaléka túlórázik. Napjuk 67 százalékát személyes ügyeikre fordíthatják, az amerikaiak esetében ez az arány nem egészen 60 százalék. Végeredményben megállapítható, hogy az európai országokban jobb az arány a munkában eltöltött idő és a pihenés között, mint az Egyesült Államokban.

Pszichológusok következtetésként azt vonják le, hogy a túlzott munka károsan hat az egyének fizikai és mentális állapotára. Az állandó stressz konfliktusokhoz vezethet a munkahelyen és a családban is, ezért érdemes megfelelőbb egyensúlyt tartani a munka világában.


Forrás: Psychology Today

 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár