Az aszpirin csökkenti a mellrák kialakulás esélyét

2018.07.22. - Írta: Veress Pálma

Az aszpirin csökkenti a mellrák kialakulás esélyét

Az alacsony dózisú aszpirin (81 mg) alkalmazása csökkenti a mellrák kockázatát a nők körében, egy új tanulmány szerint. A kutatók összesen 16 százalékkal alacsonyabb mellrák kockázatot észleltek azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor jelentették az alacsony dózisú aszpirin használatát.

A City of Hope vezette tanulmány megállapította, hogy az alacsony dózisú aszpirin (81 mg) alkalmazása csökkenti a mellrák kockázatát azoknál a nőknél, akik a kaliforniai tanári tanulmányban szerepeltek. Ez a tanulmány - amely elsőként azt sugallja, hogy a kockázatcsökkenés alacsony dózisú aszpirin esetén jelentkezik - a City of Hope. Leslie Bernstein professzor, a korai felismerés és megelőzés biomarkereinek osztályának professzora és igazgatója, és a Journal of Breast Cancer Research folyóiratban publikálták.

A tanulmány részeként a kutatók 57.164 nő által benyújtott kérdőívben rögzített adatokat elemezték a Kaliforniai Tanárképzésben. 2005-ben a résztvevők kifejtették a rákos megbetegedések kérdőívben az egyéb állapotok, az aszpirin és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a menstruációs csillapítok,a hormonok, a testtömeg, a magasság, a lakókörnyezet, a táplálkozás, az alkoholfogyasztás és a a fizikai aktivitással kapcsolatos részleteket a kutatóknak. A 2013-mat követő években a résztvevők közül 1.457 invazív emlőrák alakult ki.

Bernstein és kollégái 16 százalékkal alacsonyabb mellrák kockázatot észleltek azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor használták a kis dózisú aszpirint. Az alacsony dózisú aszpirin ilyen rendszeres alkalmazása csökkentette az ösztrogén és a progeszteron-receptor pozitív kockázatát, HER2-negatív emlőrák 20% -ánál, ami a leggyakoribb emlőrákos altípus.

A kutatók csapata az alacsony dózisú "bébi" aszpirinre összpontosít, mert nem csak olcsó és könnyen hozzáférhető, mint lehetséges megelőző eszköz, hanem azért, mert már sok ember szedte azt a többi betegség megelőzésére, például szívbetegség, sőt a vastagbélrák esetében.

Most, hogy van néhány adata az alacsony dózisú, nagyobb dózisú aszpirinről, részletesebb kutatást végezhetünk annak érdekében, hogy megértsük az alacsony dózisú aszpirin teljes értékét az emlőrák megelőzésére - mondta Clarke.


  

Bezár