Az elhízás leggyakoribb okai

Az elhízás leggyakoribb okai

Az elhízás a világ egyik vezető egészségügyi problémája, ezért fontos a súlygyarapodás főbb kiváltó okait is meghatározni. Így módunk van rá, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget és sokkal nagyobb eséllyel tudunk majd ellene küzdeni. 

Genetika


A genetika fontos szerepet játszik az elhízásban. A gyerekek elhízása is nagyobb valószínűséggel történik meg, amikor a szüleik is túlsúlyosak. Viszont ez még nem azt jelenti, hogy az elhízás előre meghatározható. Kizárólag arról beszélhetünk, hogy a genetikai komponensek jelentősen befolyásolják az ember fogékonyságát az elhízás kockázatára.


Feldolgozott élelmiszerek


Az ilyen típusú élelmiszerek gyakran adalékanyagokkal rendelkező finomított összetevőkből készülnek. Így lesznek jóízűek, valamint több ideig tarthatók a polcon és tovább fogyaszthatók maradnak. Az ízfokozók, mint például a só vagy a nátrium-glutamát, tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.

Ezek az élelmiszerek alacsony rosttartalommal bírnak, ami negatív egészségügyi hatásokat eredményezhet. Viszont érdemes tudni, hogy egészségesebb testtömeg-indexet produkálnak azok, akik nagyobb mennyiségű rostot fogyasztanak. A rostok hiánya a szervezetben növelheti az aranyér és a vastagbélrák lehetőségét.


Élelmiszer-függőség


Ez szorosan összekapcsolódik a feldolgozott élelmiszerekkel, mivel így válhatnak az emberek „függővé”. A súlygyarapodás gyorsan történik, amikor az emberek gyakran magas zsírtartalmú, cukros, édesített ételeket esznek a jó ízük miatt.

A táplálékfüggőség akkor is könnyen kialakulhat, hogyha a környezetünkben többnyire csak gyorséttermek találhatók. Ugyanis az elfoglaltabb emberek kényelmesnek találják, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban jussanak élelemhez. Az ilyen függőségben szenvedő emberek ugyanúgy elveszthetik az az uralmat az étkezési szokásaik felett, akárcsak az alkohol- és drogfüggők a szenvedélyeik felett.


Inzulinrezisztencia


Az inzulin a hasnyálmirigyben termelt hormon, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy a glükózt energiává alakítsa vagy eltárolja későbbre. A probléma akkor van, amikor inzulinrezisztencia alakul ki, mert a májban, az izmokban és a testzsírban lévő sejtek nem reagálnak már megfelelően az inzulinra. Ebben az állapotban a szervezet több inzulint szabadít fel az inzulinrezisztencia elleni küzdelem során. Azonban előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy már nem tud lépést tartani ezzel a tempóval. Ez viszont 2. típusú diabétesz kialakulásához vezethet, ha folyamatos marad az állapot.


Néhány gyógyszer


Egyes gyógyszerek mellékhatása is elhízás lehet. Például az antidepresszánsok könnyen súlygyarapodáshoz vezethetnek. Szerencsére ezek a gyógyszerek nincsenek hatással a szabad akaratára. Mindösszesen olyan hatást fejthetnek ki, hogy az étvágya növekedni fog vagy az anyagcseréje lelassul.


Hozzáadott cukor


A feldolgozott ételekben a hozzáadott cukor hatalmas kockázatot jelent az emberek súlyának gyarapodásában és/vagy a magas vércukorszint kialakulásában. Hogyha túl sok ilyen ételt eszik, az elsősorban a szervezet biokémiáját és a hormonokat módosítja, ami ugyancsak súlygyarapodáshoz vezethet.


Testmozgás hiánya


A fizikai aktivitás hiánya a másik nagy oka az elhízásnak. A testmozgás és az edzés előnyei perifériára szorulnak, ahogy egyre többen találnak kényelmet az „ülő” életmódban. A testmozgás mellőzése növelheti a kardiovaszkuláris problémák kockázatát, valamint elősegítheti krónikus betegségek kialakulását is, mint például a 2. típusú cukorbetegség vagy a vastagbélrák.Forrás: www.well.org


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár