Az idő minden sebet begyógyít?

2010.12.17.

Az idő minden sebet begyógyít?

Vannak olyan sebek, amelyeknek begyógyulásához az idő önmagában kevés. Ilyen helyzet a szakítás utáni regenerálódás is, amelyet leghatékonyabban egy új szerelem tud felgyorsítani. Egy hosszú kapcsolat után az elválás okozta sebek csak lassan gyógyulnak, azonban az új partner végleg lezárhatja az ember lelkében a búslakodás időszakát.

A bonni egyetem pszichológusai kimutatták: a szakítás után nem az idő, hanem egy új személy által leszünk képesek a múltbéli kapcsolatunkat kellően jelentéktelennek érezni ahhoz, hogy újra tudjuk kezdeni az életet. Az új partner által a régit már más színben látjuk, ezáltal lelkünkben elveszti a boldogságunk feletti „egyeduralmat”. Aki túlságosan ragaszkodik elvesztett exéhez, az várhatóan boldogtalanabbá válik, míg ha képes pozitívan nyilatkozni róla, akkor feltehetően legbelül is kiegyensúlyozottabbnak érzi magát – derült ki egy 144 főt vizsgáló tanulmányból.

A pszichológusok a tesztalanyokat az exük legjellemzőbb vonásairól kérdezték: név, hajszín, kedvenc zene, hobbi – ebből kaptak egy nagyjábóli képet arról, hogy az illető mit gondol korábbi kapcsolatáról. Azután az érzéseikről kérdezték őket: a képernyőn érzéseket kifejező szavak jelentek meg, és meg kellett jelölniük, hogy a szakítás után melyiket tudják expartnerükhöz kötni. Aztán kínai írásjelek jelentek meg a monitoron, és ezeket értékelhették kellemesként vagy kellemetlenként. Robert Imhoff pszichológus szerint ilyenkor az alanyok a jelekre kivetítik érzéseiket: aki korábban pozitívan asszociált régi párjával kapcsolatban, az a jeleket is kellemesebbnek érzékelte.

A szakítás utáni fájdalom sokáig elhúzódhat, ráadásul gyakran előfordul, hogy éppen az kötődik még mindig a legerősebben előző kapcsolatához, aki a leghangosabban szidja azt. A nyugodt és pozitív kijelentések ugyanakkor – épp ellenkezőleg – a dolgok lezárásáról és szuverenitásról tanúskodnak.

 

Forrás: www.focus.de/


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár