Az idős is mozoghat

2011.09.03. - Írta: dr. Schmidt Zsuzsa, reumatológus

Az idős is mozoghat

Vége a forró nyárnak, egyre több idős, szív-, és érbeteg, túlsúlyos ember merészkedik ki az utcára, a szabadba. Az öregedő szervezet kevésbé képes az alkalmazkodásra, ezért a maradék kapacitás kihasználása, annak rendszeres gyakorlása alapvető fontosságú.

Így van ez mozgásszerveinkkel is. Az öregedő ízületek mozgásának, mozgásterjedelmének megőrzése, a megfelelő izomerő fenntartása a további életminőség egyik meghatározó eleme. A rendszeres mozgás, torna, a megfelelő sportolás az idős ember testi-lelki egyensúlyát is elősegíti.

A mozgásszervi megbetegedések gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, de a betegségek soha nem azonosak az ízületek, izmok, csontok egészséges öregedési változásaival. Az artrózis a leggyakoribb ízületi megbetegedés, kialakulásának legerősebb rizikófaktora az idős életkor, az élet során halmozódó tényezők, az ízület tartós egyoldalú túlterhelése (nehéz fizikai munka, sportolás), statikai zavarok, sérülés, törés, az ízület betegsége gyulladása, kézartrózisban az öröklődés, térdartrózisban a testsúlytöbblet is fontos szerep játszanak. Az artrózis alapja az ízületi porc számos ismert, vagy ismeretlen okra visszavezethető kopása. Az artrózis azonban az egész ízület megbetegedése, ami fájdalmasan begyulladhat, az izmok összehúzódnak, a tok és a szalagok zsugorodnak, az ízület mozgékonysága csökken.

Az ízületi állapot megtartásában, az artrózisos ízület funkciójának javításában a legfontosabb a rendszeres testmozgás, a torna, illetve a gyógytorna. Mindennapi életünk során csak az ízületek egy részét használjuk, és azokat sem teljes mozgásterjedelmükben. A mozgások így észrevétlenül beszűkülhetnek. Ezért mindennap, minden ízületet a mozgáshatárokig ki kell mozgatni, izomerősítő gyakorlatokat kell végezni. Rosszabb periódusokban a torna a mozgékonyság megőrzésére irányul, míg a jó időszakokban erősebb, izomerősítő kondicionáló tornát végzünk. A rendszerességet nem lehet elégszer hangsúlyozni, az idős mozgásszervek különösen hajlamosak túlerőltetés, cipelés, egy-egy túl erős tornagyakorlat kapcsán a sérülésre, az ízületek begyulladnak, az izmok, inak elszakadnak. Rendszeres napi testmozgás szükséges, nem pedig kimerülésig tartó időszakos sportolás.

Az idős ember azonban rendszerességgel sportolhat is. Kerülje az ízületek túlerőltetésével, rándulásával, ütődésével járó sportokat. Az úszás, a biciklizés ajánlott. Az úszás a gerinc és a nagyízületek karbantartására egyaránt alkalmas. A vízben a mozgást tehermentesített helyzetben végzik, a túl feszes izmok szalagok fellazulnak, a hűvös víz a gyulladásos fájdalmat is csökkenti, a szív, a visszerek, nyirokerek elégtelenségéből adódó lábdagadást is előnyösen befolyásolja, a víz felett kialakuló negatív ion-túlsúly nyugtató hatású. A víz hőmérséklete 23-28°C legyen, mert a túlságosan hideg vízben az ízületek átfáznak, a meleg pedig belobbantja a gyulladást. Csípő-, térd-, és lábfájdalom esetén biciklizzen, a monoton ismétlődő mozgássor a szív- és érrendszerre, a vérkeringésre is jótékony hatású. Biciklizés közben többször álljon meg, végezzen gerinc-, csípő-, és térdnyújtó gyakorlatokat. A mozgás, a sport anyagcserénket is kedvező módon alakítja.
Ha gyógytornára van szükség, lehetőség szerint gyógytornász tanítsa be. Ma már készen kapható gyógytorna kazetták is léteznek. Nehezen mozgó idős betegek számára készített általános kondíciójavító gyakorlatokat tartalmazó kazetta is kapható. Segédeszközre is szükség lehet. Térd és csípőartrózis esetén a támbot jól tehermentesíti a fájó ízületet, a botot mindig ellentétes kezével használja. Térdtokot, térd-, és bokavédő gumit is alkalmazhat. Fontos a jó lábbeli, kényelmes 1-3 cm-es sarok, esetenként lúdtalpbetét viselése is.

Mozgás előtt az egészséges öregedő, illetve artrózisos ízületet, izmokat mindig melegítse át. A fájdogáló, rozsdás, nehezen induló ízületek bejáratása előtt vegyen langyos zuhanyt, meleg fürdőt, de használhat helyileg infralámpát, meleg sót, melegített paraffint, patikában kapható iszapkompresszt, Ritex pakolást, jégzselét és reumakenőcsös bedörzsölést is. A meleg anyagcsere-fokozó, izomlazító hatású.

Felkeléskor langyos zuhany, napi 1/2-1 óra séta, napi 15-20 perc torna, heti két alkalommal úszás, diéta, ideális testsúly - mind megszívelendő alapszabályok, amelyek segítségével öregedő mozgásszerveink, ízületeink, izmaink állapotát sokáig fiatalon tarthatjuk. A rendszeres testmozgás csontjaink megfelelő állományának fenntartásához is szükséges. A csontritkulás megelőzéséhez a szabad levegő, az őszi napfény is hozzájárul, de erről majd legközelebb, az osteoporózis tárgyalásakor beszélünk.

Hozzászólások

Tatiana | 2012-08-25 10:10

dcdv! A honlap csak ire1nyadf3 e9s segedtse9gnyfajtf3.Mindenke9ppen szeme9lyes prf3be1le1s ute1n tudok aje1nlani mefgelelő matracfelfcleteket, egye9nre szabottan.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár