Az íróasztalok pszichológiája

2016.11.21.

Az íróasztalok pszichológiája

Gyakorlatilag minden irodai dolgozó sajátos rendet vagy rendetlenséget tart az íróasztalán, ami jellemző lehet a személyiségére. A különféle papírok, íróeszközök, könyvek, jegyzetek, naplók elhelyezése tükrözi a tulajdonosa jellemvonásait és alkati beállítottságát -- állítják pszichológusok. Sam Gosling, a Texasi Egyetem pszichológia professzora könyvet is szánt a témának, amelynek címe: Mit mondanak rólad a körülötted lévő tárgyak?

Ennek alapján különféle típusú munkatársakat különböztetnek meg attól függően, hogy az őket körülvevő eszközök mekkora teret foglalnak el az asztalukon és milyen rendezettségben találhatók a helyükön. Az úgynevezett zűrzavaros íróasztalra, illetve tulajdonosára az jellemző, hogy első ránézésre jókora rendetlenség uralkodik ott, és az egyénre utaló mindenféle kütyüket, színes papírdarabokat találhatunk rajta. Az ilyen típusú ember minden bizonnyal extrovertált és jó kapcsolatot ápol a kollégáival. Ha az irodában megválaszthatják, hová üljenek, lehetőleg a központi részt részesítik előnyben, ahol a munkatársak a leggyakrabban megfordulnak. Előnytelen oldaluk ugyanakkor, hogy folyton elfoglaltnak látszanak, éppen ezért kevés időt szánnak arra, hogy rendet tegyenek maguk körül. 

A rendszeretők ezzel szemben ki nem állhatják, ha körülöttük zűrzavar van, de ez nem jelenti, hogy feltétlenül introvertáltak volnának. Szeretik a rendet és a tisztaságot, minden tárgynak megvan a maga helye. Jellemzőjük, hogy az átlagosnál lelkiismeretesebbek, fegyelmezettebbek és óvatosak. Megbízhatóak, szorgalmasak, előre eltervezik a tennivalóikat és célorientáltak.
     
A harmadik típusba azok tartoznak, akiknek az íróasztalán könyvek, újságok, utazásaikról szóló fényképek, művészi alkotások sorakoznak. Az ilyen szokatlan, de stílusos rendezettségre törekvő emberek nyíltak, magas fokú kreativitással és intelligenciával rendelkeznek és készek új ismeretek befogadására. Kíváncsi természetűek, extrovertáltak. Általában elégedettek a munkájukkal, pszichésen és fizikailag egészségesek, ami komoly előny a munkaadó és a munkavállaló számára is.

A negyedik típusba azok sorolhatók, akik meglehetősen nagy helyre tartanak igényt az íróasztalukon, és elhatárolódnak a kollégáiktól. Szeretnek háttal ülni a falnak és egyedül dolgozni. Nemritkán mogorva természetűek. Persze, nem szabad rögtön negatívan ítélkezni róluk. Ez a típus is kreatív és produktív, csak hagyni kell őket dolgozni. Forrás: Independent


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár