Az óvodások érzelmi fejlődése

Az óvodások érzelmi fejlődése

Az óvodások saját személyiséggel rendelkeznek már 3-4 éves korban. Tudják mi az, amit szeretnek, és mi az, amit nem.

A 3 évesek már kezdik megérteni az érzelmeiket, irányítani nem igazán tudják őket. Ha valamit viccesnek találnak, hisztérikus nevetésben törnek ki. Ha valamiért szomorúak vagy mérgesek, sírni kezdenek. Ebben a korban nem nagyon képesek uralkodni magukon. Ha valamit éreznek, aszerint fognak cselekedni, például elveszik a másik gyerek játékát vagy idegesek lesznek, ha nem kaphatnak meg egy nassolni valót ebéd előtt. A jövőbeli jutalmak semmit nem jelentenek számukra, mindent azonnal szeretnének.

A 3-4 éves gyerekeknél az ütés, harapás vagy ellökés a konfliktuskezelés egyik módja. Egyszerűen még nem értik a különbséget a helyénvaló és a nem helyénvaló viselkedés között. A te feladatod szülőként, hogy megtanítsd nekik, hogy vannak az érzelmek kifejezésre juttatásának elfogadható és nem elfogadható formái.

Ahogy kicsit idősebbek lesznek, egyre jobban átlátják majd az összefüggést az érzelemkitörések és a negatív következmények között. Ha a hiszti eredménye egy játék elvétele vagy szobafogság, ezek a következmények segítenek, hogy megértse, mi nem elfogadható módjai az érzelmek kifejezésének.

A 4 évesek humorérzéke is kifejlődőben van, szeretnek viccelődni, megnevettetni másokat. Ne lepődj meg, ha barátjukat "kakának" nevezik és hisztérikus nevetésbe kezdenek, ebben a korban az ilyesmi természetes. Az empátia is ilyen korban kezd megjelenni.  Már kezdik érteni, hogy másoknak is vannak érzéseik. Együtt tudnak érezni a barátaikkal, ha azok szomorúak vagy fáj valamiük, átölelik vagy megpuszilják őket.

5 éves korban a gyereked már komoly érzelmi fejlődésen van túl. Sokkal jobban tudnak uralkodni az érzelmeiken és könnyebben meg tudják fogalmazni őket. Képesek türelmesen kivárni a sorukat és ha kell nekik valami, ami nem az övék, már tudják, hogy el kell kérniük. Ha mérgesek, már képesek szavakkal kifejezni verekedés vagy hiszti helyett, ennek rossz oldala, hogy trágár szavakat használhatnak.

Minél idősebb lesz egy óvodás, annál inkább fog vágyni az önállóságra. Ellentmondásosan hangozhat, de a legjobb módja az önállóságuk, önbizalmuk felépítésének az, hogyha minél több keretet szabsz az életüknek. Legyenek választási lehetőségeik, de ne végtelenül sok, hagyd, hogy megválasszák, mit viseljenek, illetve kérdezd meg, hogy szendvicset vagy makarónit szeretnének ebédre. Ha valami olyan ötletük támad, amiről tudod, hogy nem vezet majd sok jóra, legyél határozott. Ha világos kereteken belül van bizonyos dolgokba beleszólásuk, nőni fog az önbizalmuk, ugyanakkor biztonságban lesznek.

Forrás: https://www.webmd.com/parenting/preschooler-emotional-development#3
Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár