Citromos víz: Vajon tényleg olyan hasznos, mint azt hisszük?

2018.01.18.

Citromos víz: Vajon tényleg olyan hasznos, mint azt hisszük?

Mindenki a citromos víz megszállottja – Vajon tényleg olyan hasznos, mint azt hisszük? Ismert sztárok, mint Jennifer Aniston, Hilary Duff, Christine Brinkley vagy Gisele Bundchen, sok féle formában szeretik a citromos vizet, legyen az meleg, hideg vagy langyos.

Mivel a hírességek között nagy népszerűséget szerzett ez az ital, ezért gyorsan elterjedt a köztudatban az, hogy milyen jótékony hatással van szervezetünkre, ha reggelünket ezzel a népszerű itallal indítjuk. Néhányan azt állítják, hogy ha reggel citromos vizet iszunk, az elősegíti az emésztést, kiegyensúlyozza a test pH szintjét és méregtelenít. Mások arra esküsznek, hogy jó hatással van bőrükre és erősíti az immunrendszert. Az optimista feltételezések szerint a citromos víz elősegíti a fogyást.

Vajon tényleg igazak ezek a jótékony hatások
és a citromos víz beváltja a hozzá fűzött reményeket?


Nézzük mi erről a dietetikusok véleménye!

Nyolc óra alvás után, tényleg egy pohár víz egy szelet citrommal valóban remek választás, mivel alacsony a kalória tartalma és nagyszerű módja a napunk indításának. Viszont leginkább a citromos víz, vizes részének köszönhetjük a tudományosan is támogatott jótékony hatását a citromos víznek. Dietetikusok szerint a legtöbb ember nem iszik elég vizet, ezért amikor megnövelik a napi vízfogyasztásukat (citrommal vagy anélkül), gyakran fogják tapasztalni a citromos víz „úgynevezett” jótékony hatásait, mint amilyen a feszesebb bőr, vagy a súlyveszteség.

Míg a dehidratáció lassítja az anyagcserét, a legtöbb esetben a citromos vízhez kapcsolódó sülycsökkenésre, akkor kerül sor, ha a magas kalória tartalmú szénszavas üdítőitalok és gyümölcslevek helyett iszunk citromos vizet. Igazából bármilyen vizet kortyolgatunk, legyen az hideg, forró, ízesített, sima vagy citromos, változást fogunk tapasztalni. Nincs a citromos vízben semmi mágikus, és jelenleg olyan tanulmány sem létezik, amely alátámasztaná a citromos vízben rejlő állítólagos jótékony hatásokat.

Annak ellenére, hogy a citrom tartalmaz C-vitamint és tanulmányok hozzák összefüggésben a C-vitamin hiányt a gyenge immunrendszerrel, a citrom olyan alacsony mennyiségben tartalmaz immunitást elősegítő tápanyagot, aminek nem valószínű, hogy szerepe lesz abban, hogy elkapjuk-e a náthát vagy sem.

Diabetikusok szerint az az állítás miszerint a citromos víz méregtelenítő hatású és savassága révén valamilyen módon megváltoztatja a vér pH szintjét abszolút nem helytálló. Míg a máj és a vesék szigorúan szabályozzák a toxinok eltávolítását szervezetünkből, a tüdők, vesék, vér és a csontok együttesen dolgoznak azon, hogy fenntartsák testünk tökéletes pH szintjét. Vagyis ha lefordítjuk: az amit megeszünk, semmiképp sem fogja megváltoztatni a pH szintet.

Ha problémánk van a napi minimális folyadék bevitellel és nem vagyunk a sima víz rajongói sem, ahelyett hogy magas cukor és kalóriatartalmú üdítő italokat fogyasztanánk, vágjunk bele és próbáljuk ki a citromos vizet. Viszont legyünk azzal is tisztában, hogy a savas ital fogyasztása nem mindenkinek ajánlott, mivel a citromos víz nagymennyiségben történő fogyasztása gyomorégést okozhat és súlyosbíthatja a savas reflux tüneteit, gyengítheti a fogzománcot és irritációt válthat ki az ínyben. Ezért a dietetikusok azt ajánlják, hogy citromos vizet szeretnénk fogyasztani, akkor ezt szívószállal tegyük.

Összességében, ha szeretjük a citromos ízt, akkor adjuk a reggeli vizünkhöz egy szelet citromot, viszont ne számítsunk arra, hogy csodák fognak történni a citromos víz fogyasztása során.Forrás: womenshealthmag.com


 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár