COVID-19, vagy valami más?

COVID-19, vagy valami más?

Tudd meg, hogy viszonyulnak a COVID-19 tünetei más betegségekhez, és hogy mikor érdemes orvost hívnod.

2020 előtt valószínűleg nem aggódtál volna különösebben egy kis torok-- vagy mellkasi fájdalom miatt, de ez most megváltozott. Most még a kisebb légzési nehézségek is arra késztethetnek, hogy elgondolkozz, nem a COVID-19 kezdeti stádiumában vagy-e.

Hogyan különböztetheted meg egymástól a betegségeket? A helyzet összetett.

Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket, amint betegnek kezded érezni magad. Ismerd meg az egyszerűbb betegségek ismertetőit, és hogy miben különböznek a COVID-19-től, hogy megfelelően tudj eljárni.

COVID-19

A COVID-19 egy rendkívül fertőző légzőszervi betegség, amit egy bizonyos vírus (a koronavírus) okoz, más néven SARS-CoV-2. A megfázás unokatestvére, de a következményei jóval komolyabbak lehetnek: kórházi ápolás, komplikációk, illetve halál.

Jellemzők: Ízlelés és szaglás csökkenése (orrdugulás nélkül), láz, köhögés, nehezebb levegővétel, izomfájdalom.

Egyéb lehetséges tünetek: Torokfájás, hasmenés, orrdugulás, orrfolyás, hidegrázás, fejfájás, erőtlenség és étvágytalanság.

Ne felejtsük: Vannak olyan COVID-19 fertőzöttek is, akik tünetmentesek, de továbbadják a fertőzést.

Influenza

Az influenza egy rendkívül fertőző légzőszervi betegség, amit az influenza A, B vagy C vírus okoz. Általában októbertől márciusig tart, de egész évben jelen van.

Jellemzők: Láz, izomfájdalom, köhögés

Egyéb lehetséges tünetek: Torokfájás, hasmenés, orrdugulás, orrfolyás, hidegrázás, fejfájás, erőtlenség, étvágytalanság.

Más, mint a COVID-19: A nátha általában nem okoz légzési nehézséget.

Megfázás

A megfázás (vírusos orrnyálkahártya gyulladás) a felső légzőszervek megfertőződése útján jön létre, amit több száz különböző vírustól eredhet (beleértve a koronavírusokat és a rhinovírusokat) Általában enyhe lefolyású, és egy héten belül megszűnik

Jellemzők: Orrdugulás, orrfolyás, köhögés és torokfájás.

Egyéb lehetséges tünetek: Láz, izomfájdalom, erőtlenség.

Más, mint a COVID-19: A megfázás nem okoz légzési nehézséget, testi fájdalmat, hidegrázást, vagy étvágytalanságot, és általában lázzal sem jár.

Szezonális allergiák

A szezonális allergia nem vírus: az immunrendszer válasza egy veszélytelen nem-emberi anyagra, például pollenre, mintha az egy veszélyes fenyegetés lenne. Az allergiák általában szezonálisak, hetekig vagy hónapokig tarthatnak a levegőben lévő allergénektől függően (ősszel és télen a penész a leggyakoribb allergén).

Jellemzők: Orrfolyás, viszkető szemek, tüsszentés, orrdugulás.

Egyéb lehetséges tünetek: A szaglás képességének csökkenése szorulás hatására.

Más, mint a COVID-19: Az allergiák nem okoznak lázat, köhögést, légzési nehézségeket, izomfájdalmat, torokgyulladást, hasmenést, hidegrázást, fejfájást, erőtlenséget, vagy étvágytalanságot.

Asztma

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a légutak gyulladása okoz. A légutak összeszűkülnek, ami megnehezíti a légzést, így felmerülhet a COVID-19 gyanúja. Az asztma előjöhet megfázás, vagy influenza hatására, de külön betegségről van szó.

Jellemzők: Zihálás, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, hosszan tartó köhögés.

Egyéb lehetséges tünetek: Egy komolyabb asztmás roham hirtelen hozhat magával: súlyos légzési nehézségeket, mellkasi fájdalmakat, felgyorsult pulzust, izzadást, valamint az ajak és a köröm kék elváltozásait.

Más, mint a COVID-19: Az asztma nem okoz lázat, izomfájdalmat, torokfájást, hasmenést, szorulást, megváltozott ízlelést vagy szaglást, orrfolyást, hidegrázást, fejfájást, erőtlenséget, vagy étvágytalanságot.

Mit kell tenned

Ne akarj hős lenni, fordulj orvoshoz, ha bármilyen tünetet észlelsz, különösen, ha COVID-19-re, illetve náthára utal; lehet, hogy tesztre és kezelésre lesz szükséged.

"Ez már nem az az idő, mint amikor nem akartad zavarni az orvosodat" – mondja orvosszakértőnk.
"Ne tagadd meg magadtól az ellátást. Az orvosod soha nem akarna ilyet. És minél korábban hívod őt, annál hamarabb kezelhető a betegséged, ha szükség van rá."


Forrás:
health.harvard.edu


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár