Csicsókamártás
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg csicsóka, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl energiaszegény tejföl, 1 kiskanál sűrített paradicsom, 1 dkg Graham-liszt, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint bors, pici só
Elkészítés: A csicsókát meghámozzuk, vékonyra lereszeljük, és 10 perc alatt puhára főzzük. Eközben az apróra szelt vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd langyosan az alaposan leszűrt csicsókával, a zúzott fokhagymával, mustárral, sűrítetett paradicsommal, sóval, borssal a lisztes tejföllel behabarjuk, mintegy 5-10 perc alatt jól összefőzzük, tetszés szerintire sűrítjük, annak megfelelően, hogy mire kívánjuk felhasználni. Töltött gombához kicsit sűrűbb, míg tésztához, rizshez hígabb mártást készítünk.
Szénhidrát – összesen: 24 g, 1 adag: 6 g
Energia – összesen: 300 kcal, 1 adag: 75 kcal
Köret ötletek a mártáshoz:
Csicsókamártás makarónival: Hozzávalók 4 személyre:
1 adag csicsókamártás, 15 dkg reszelt sovány sajt, 20 dkg makaróni
Elkészítés: A tésztát kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor a tésztára öntjük a csicsókamártást és megszórjuk reszelt sajttal.
Csicsókamártás gombával és rizzsel: Hozzávalók 4 személyre:
1 adag csicsókamártás, 15 dkg barna rizs, 50 dkg gomba (lehet konzerv is)
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szükség szerint szeleteljük, kevés vízben puhára pároljuk. Alaposan leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Barna rizzsel és tetszés szerinti salátával tálaljuk. Gomba helyett főtt, felkockázott sovány hússal is készíthetjük.