A Vermonti Egyetem kutatói szerint hosszabb ideig élhet az, aki szereti a fűszeres ételeket. Vizsgálataik során kiderült, hogy a csilipaprikát fogyasztás következtében csökken a halálozási ráta. A tanulmány szerint főleg a szívbetegségek, illetve a stroke által okozott halálozások száma csökkent.
A paprikáról és a fűszerekről már évszázadok óta sejtjük vagy tudjuk, hogy előnyös hatásuk van az emberi egészségre, de eddig csak egyetlen tanulmányt volt ismert a témában, melyet 2015-ben publikáltak.
A mostani kutatáshoz több mint 16 ezer amerikaitól gyűjtöttek adatokat, akiket 23 éven keresztül követtek. A vizsgálatok során alapvető jellegzetességeket figyeltek. Azt találták, hogy a csilipaprikát fogyasztókra inkább jellemzők a következők: fiatalabbak, férfiak, fehérek, mexikói amerikaiak, házasok, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, több zöldséget és húst fogyasztanak, alacsonyabb a HDL koleszterin szintjük (az alap feltételezés szerint ez az úgynevezett „jó” koleszterin), kevesebb a bevételük és nem annyira tanultak.
19 év adatait összegezve és elemezve jutottak a fent olvasható eredményekre.
Ezen kívül vizsgálták a halálozások számát, illetve azok specifikus okait. Hogy pontosan mi is okozza a későbbi halált, még nincs elegendő bizonyíték.
Van azonban néhány lehetséges magyarázat a csilipaprika egészségre gyakorolt pozitív hatásaira. Többek között tudjuk, hogy a kapszaicin – mely a csilipaprika egyik alapvető összetevője – szerepet játszik különböző celluláris (sejtszintű) és molekuláris (sejtszint alatti) folyamatokban, melyek megelőzik az elhízást, és szabályozzák a szív véráramlását. A kapszaicin rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal is: megváltoztathatja a bélflórát, így közvetetten befolyásolhatja a szervezetet.
A kutatók szerint az eredmények alapján a csilipaprika, illetve a fűszeres ételek fogyasztása diétás ajánlássá is válhat, de további klinikai kutatások is szükségesek.
Forrás: www.sciencedaily.com