Csilipaprika fogyasztás lehet a hosszabb élet egyik titka

Diétás ajánlássá is válhat

2017.01.26.

Csilipaprika fogyasztás lehet a hosszabb élet egyik titka

A Vermonti Egyetem kutatói szerint hosszabb ideig élhet az, aki szereti a fűszeres ételeket. Vizsgálataik során kiderült, hogy a csilipaprikát fogyasztás következtében csökken a halálozási ráta.

A Vermonti Egyetem kutatói szerint hosszabb ideig élhet az, aki szereti a fűszeres ételeket. Vizsgálataik során kiderült, hogy a csilipaprikát fogyasztás következtében csökken a halálozási ráta. A tanulmány szerint főleg a szívbetegségek, illetve a stroke által okozott halálozások száma csökkent.

A paprikáról és a fűszerekről már évszázadok óta sejtjük vagy tudjuk, hogy előnyös hatásuk van az emberi egészségre, de eddig csak egyetlen tanulmányt volt ismert a témában, melyet 2015-ben publikáltak.

A mostani kutatáshoz több mint 16 ezer amerikaitól gyűjtöttek adatokat, akiket 23 éven keresztül követtek. A vizsgálatok során alapvető jellegzetességeket figyeltek. Azt találták, hogy a csilipaprikát fogyasztókra inkább jellemzők a következők: fiatalabbak, férfiak, fehérek, mexikói amerikaiak, házasok, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, több zöldséget és húst fogyasztanak, alacsonyabb a HDL koleszterin szintjük (az alap feltételezés szerint ez az úgynevezett „jó” koleszterin), kevesebb a bevételük és nem annyira tanultak.

19 év adatait összegezve és elemezve jutottak a fent olvasható eredményekre.

Ezen kívül vizsgálták a halálozások számát, illetve azok specifikus okait. Hogy pontosan mi is okozza a későbbi halált, még nincs elegendő bizonyíték.

Van azonban néhány lehetséges magyarázat a csilipaprika egészségre gyakorolt pozitív hatásaira. Többek között tudjuk, hogy a kapszaicin – mely a csilipaprika egyik alapvető összetevője – szerepet játszik különböző celluláris (sejtszintű) és molekuláris (sejtszint alatti) folyamatokban, melyek megelőzik az elhízást, és szabályozzák a szív véráramlását. A kapszaicin rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal is: megváltoztathatja a bélflórát, így közvetetten befolyásolhatja a szervezetet.

A kutatók szerint az eredmények alapján a csilipaprika, illetve a fűszeres ételek fogyasztása diétás ajánlássá is válhat, de további klinikai kutatások is szükségesek.Forrás: www.sciencedaily.com


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár