Cukorbetegség – Tippek a fájdalmas szurkálás ellen

Cukorbetegség – Tippek a fájdalmas szurkálás ellen

Rendszeres önellenőrzés nélkül nincs hatékony diabétesz terápia. Ehhez viszont a mai napig vércsepp szükséges, ami miatt akár naponta többször is meg kell szúrnunk magunkat.
Szerencsére azonban létezik néhány módszer, amivel könnyíthetünk fájó ujjainkon.

A megfelelő eszközök kiválasztása

Vércukormérő

Olyan készüléket válasszunk, ami kevesebb vérrel is képes elvégezni a mérést. Ha egy kisebb vércsepp is elegendő, akkor annak összegyűjtéséhez nem kell olyan mélyen megszúrnunk magunkat.

Léteznek olyan vércukormérő készülékek is, amelyek nem csak az ujjból, hanem a test egyéb pontjairól vett vért is fel tudnak dolgozni. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy ezekről a helyekről gondot okoz összegyűjteni a megfelelő vérmennyiséget, esetleg véraláfutások keletkeznek karunkon, combunkon. Az alternatív vérvételi helyek ráadásul nem pontosak amikor a vércukorszint gyorsan változik, például evés után vagy hipoglikémia esetén. Ilyenkor mindenképp az ujjunkból kell vért vennünk.

Ujjszúró eszköz

Válasszunk olyan ujjszúró eszközt, amiben állítható a lándzsa behatolási mélysége. Kísérletezzük ki azt a legkisebb szúrási mélységet, ami még éppen elegendő a szükséges vérmennyiség összegyűjtéséhez.

Lándzsa

Ha az ujjszúró eszköz lehetővé teszi a lándzsa megválasztását, akkor érdemes olyat használni, aminek vékonyabb a vége. Ehhez is némi kísérletezés szükséges, ugyanis előfordulhat, hogy a vékonyabb tűvel nem jutunk kellő vérmennyiséghez.

A szúrás helye

Az ujjak oldalában kevesebb ideg fut, mint az ujjbegyek középső részén, így azok kevésbé fájnak, érdemes tehát itt szúrnunk őket. Ráadásul ezeken a helyeken több ér halad a felszínhez közel, így nem kell olyan mélyre sem döfnünk. ( TIPP )

Sokan, akik arról panaszkodnak, hogy az örökös szurkálás miatt fáj az ujjuk, újra és újra ugyanazt a pontot használják a vérvételhez. A mérések során váltogassuk az ujjainkat és az ujjak egyes oldalát is. Alakítsunk ki egy rendszert arra vonatkozóan, hogy mikor, honnan veszünk vért. Sokat segíthet, ha az ujjainkat hozzárendeljük a hét egy-egy napjához ( TIPP ), így biztosan tudni fogjuk, hogy melyik a soron következő. Például így: hétfő - bal mutatóujj, kedd - bal középső ujj, szerda - bal gyűrűsujj, csütörtök - jobb mutatóujj, péntek - jobb középső ujj, szombat - jobb gyűrűsujj, vasárnap - kisujjak vagy nagyujjak valamelyike. A reggeli és délelőtti mérésekhez használjuk az ujjaink hüvelykujj felé eső oldalát, a délutáni és esti mérésekhez pedig a másik oldalt.

A szúrás előkészítése

Ne használjunk alkoholt az ujjak fertőtlenítéséhez. Az alkohol rendszeres használata kiszárítja a bőrt, ami fájdalmas is lehet. Ráadásul ha nem várjuk meg, hogy az ujjunk teljesen megszáradjon, az alkohol a szúrás helyén csípő érzést fog okozni és vérünkkel keveredve a mérésünk eredményét is befolyásolhatja.

A szúrás előtt mossunk alaposan kezet meleg, szappanos vízzel. Fontos, hogy jól megtisztítsuk kezünket a szennyeződésektől, hiszen a lándzsával a bőrünk alá került idegen anyagok fertőzést okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy a bőrünkön maradt kis ételdarabkák a vérmintába bekerülve megemelhetik a mért vércukorszintet. A meleg vízzel történő kézmosás a vérkeringést is felélénkíti az ujjakban.

Annál könnyebb összegyűjteni a megfelelő vérmennyiséget, minél több vér van ujjbegyeinkben. Ennek eléréséhez a következő módszereket alkalmazhatjuk:

• Dörzsöljük a megszúrandó pontot, amíg fel nem melegszik. ( TIPP )
• Lógassuk le magunk mellé a kezünket és rázzuk egy kicsit. ( TIPP )
• Tekerjünk át duplán egy gumiszalagot az ujjunk középső ujjpercénél és támasszuk meg hüvelykujjunkkal. A szúrást követően engedjük ki a kis érszorítót, hogy a vér szabadon áramolhasson. ( TIPP )

A szúrás

Ha lehet, ne használjuk újra a lándzsákat. A lándzsa minden alkalommal egyre tompább és így egyre fájdalmasabb a szúrás.

Az ujjszúró eszközt úgy állítsuk be, hogy éppen csak annyira szúrjon mélyen, ami pont elegendő a szükséges vér összegyűjtéséhez. Minél kevésbé döfünk mélyre, annál kevésbé fáj. Javasolt a középbeállításnál kezdeni és fokozatosan hangolni erősebbre vagy gyengébbre, attól függően, hogy az ujjunk mennyire vérzik.

Szúrás közben támasszuk meg a kezünket. Ha kezünk megcsúszik és elmozdul, a lándzsával könnyen okozhatunk horzsolást a bőrünkön, ami fájdalmas is lehet. Ha túlságosan remeg a kezünk, egy asztalon vagy akár a falon is megtámaszthatjuk.

A szükséges vérmennyiség összegyűjtése

Ha gondot okoz a megfelelő vérmennyiség összegyűjtése, ne nyomkodjuk az ujjunkat, inkább lógassuk le magunk mellé a kezünket és számoljunk el lassan ötig.

Ha továbbra sincs elegendő vér, a másik kezünkön lévő hüvelykujjunk és mutatóujjunk segítségével fejtsünk ki erőteljes nyomást a megszúrt ujjunk tövétől egészen a tetejéig, mintha egy fogkrémes tubusból akarnák kipréselni a maradék fogkrémet. ( TIPP )

A vérzés elállítása

A szúrást követően kellő figyelmet kell fordítanunk a vérzés elállítására is, mert a seb könnyen elfertőződhet. Egy papírzsebkendő vagy vattapamacs segítségével fejtsünk ki nyomást a vérző pontra, tartsuk kezünket a szív magassága fölött és várjunk körülbelül 30 másodpercig, amíg a vérünk meg nem alvad.

Bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók esetén akár egy-két percig is eltarthat, míg eláll a vérzés. Ha nincs időnk megvárni, ragasszuk le ujjunkat egy kis sebtapasszal.

Ne legyen hiába a szurkálás

Az önellenőrzés célja, hogy a mért vércukorértékekből következtetéseket vonhassunk le, mégpedig nem csak a mérés pillanatban, hanem később is, például a kezelőorvos rendelőjében. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a mért eredményeket rendszeresen feljegyezzük. Vércukorértékeinket ma már akár az interneten is vezethetjük például a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes kezelési naplóban.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár