Diéta gyomorfekélyre

2011.08.06. - Írta: Gaálné Póda Bernadette (dietetikus)

Diéta gyomorfekélyre

A fekélybetegség nem csak a gyomorban, vagy nyombélben kialakult elváltozást jelenti, hanem sajnos az egész ember megbetegedését vonja maga után. A fekély kialakulásakor a gyomor, vagy a nyombél belső felületén hámhiány, azaz seb keletkezik. Ilyenkor a gyomor belső egyensúlya megbomlik, ami annyit jelent, hogy a szükségesnél több sósav-pepszin termelődik, míg a védelmet jelentő gyomornedv nyáktartalma a szükségesnél kevesebb.

 

Az egyensúly megbomlásának oka lehet még a gyomor nyálkahártyájának nem megfelelő vérellátása is. Talán elsőként felelős az öröklött hajlam, és az újabb vizsgálatok eredményeként a Helicobacter pylori nevű baktérium is. A betegségnek ez a formája ma már gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A betegség okai között fő helyen szerepel a helytelen életmód és táplálkozás: az idegrendszer kimerülése, az alkoholizmus, a rendszertelen, vagy az egyoldalú étkezés, a dohányzás, az erős és csípős, valamint a túl sós és füstölt élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A betegség kiváltója lehet a túl forró étel, a sok cukor, de okként szerepelhetnek a zsírban sültek és tartósítószerek is.

Fontos a rendszeres, napi többszöri vegyes táplálkozás. Célszerű naponta 70-80 g fehérjét fogyasztani, amiből 5-10 dkg a sovány hús és kevéssé fűszerezett húskészítmény, a többi növényi fehérje legyen. 60-70 g zsiradék is az étrend fontos része. Ez hevítetlen olajokból, bizonyos fajta margarinból, tejzsiradékból álljon. Az étrendnek naponta 25-30 g rostot kell tartalmaznia. Ezt 30-40 dkg főzelékfélével, 20 dkg érett gyümölccsel, valamint 15-20 dkg magas rosttartalmú kenyér, vagy péksütemény elfogyasztásával érhetjük el. A betegnek ajánlott a burgonya, a rizs, valamint a sok tojásos kifőtt tészta étrendbe iktatása.

A tejtermékek közül a sovány túró, a kemény sajtok és savanyított készítmények nem okoznak panaszt. A tejet a legtöbb fekélybeteg nem jól tűri. A fűszerek közül a csípős, erősen sós keverékeket kell kerülni. Számtalan friss, vagy szárított fűszernövény szinesíti a választékot az élelmiszerüzletek, vagy fitotékák polcain, amiből választhatunk. Ecet helyett almaecetet használjunk a salátafélékre.

Folyadék napi 1,5-2 liter világos tea, szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcslé, vagy panaszmentes időszakban akár egy-egy csésze világos kávé is lehet. Nem kell pépes étrenden élni, de jó az aprítással, darálással előkészített, nyersanyagokat puhára főzni.
Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy a konzervek fogyasztása panaszt okozhat. Előnyösebb friss, vagy gyorsfagyasztott élelmiszereket használni.
Az étrend kialakításához segítséget adhat a Medicina Kiadó által megjelentetett a Gyomorbetegek diétáskönyve c. kiadvány.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus



Bezár