Ébresztő!

2011.04.11. - Írta: SZN

Címkék: alvajárás
Ébresztő!

Az alvajárás többnyire a mélyalvás szakaszában előforduló, neurológia probléma kiváltotta jelenség, s egyszerű tevékenységek, mozdulatok épp úgy jellemzőek lehetnek rá, mint az összetett cselekvések. Az alvajáró viselkedhet ártalmatlanul, de néha akár szélsőségesen erőszakossá is válhat. Az alvajárás állapota harminc másodperctől harminc percig is tarthat.

Egy család négy generációjának tagjait vizsgálva tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenségért a 20. kromoszóma egy szakaszának hibája lehet felelős. Dr. Christina Gurnett, a Washington Egyetem munkatársai eredményeire egy olyan család tagjainak vizsgálatával jutott, ahol a felmenők között összesen 22 (!) alvajáró volt – adta hírül a napokban a BBC Helath. A család egyik nagybácsija éjszakai túrái során rendszerint csupán zoknijait kívánta párba rendezni, de például az egyik 12 éves kislány gyakorta éjszakai barangolásokra indult a környéken– ez pedig, beláthatjuk, sokkal veszélyesebb, mint a ruhaneműkkel való foglalatoskodás.

Napjainkban minden tizedik kisgyerek alvajáró, de a alapvetőleg jóindulatú jelenségről van szó: többségük idővel kinövi – a felnőtt népesség ugyanis csupán 2 % -a küzd a problémával – illetve jó esetben nem is küzd, hiszen az alvajárók felébredve éjszakai manővereikre egyáltalán nem is emlékeznek.

Az alvajárás legtöbbször nem sokkal az elalvást követő, mély, álom nélküli NREM –nek nevezett alvási periódusban jelentkezik. Ilyenkor az érintett legtöbbször sétál, esetleg arrébb tesz tárgyakat, de – főleg felnőttek – néha autóba ülnek, és ez igencsak életveszélyessé teheti az alvajárást.

A kutatók nyálteszt segítségével jutottak közelebb a megoldáshoz, azonban addig, míg a kromoszómahibáért felelős gént azonosítani tudják, még igen sokat kell dolgozniuk. Ezzel együtt eredményük mégis forradalmi áttörésnek számít, ugyanis a „szénakazalban elveszett tű” immár a kezükben van…

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár