Egész éjjel színház

Színházak éjszakája

2012.03.10. - Írta: Cultura

Egész éjjel színház

Idén tavasszal, március 31-én először rendezik meg Budapesten a színházak éjszakáját. A Fővárosi Önkormányzat tizennégy színházában egyetlen éjszakára kicsit felfordul a világ: különleges, interaktív programok, eddig még nem látott előadások, izgalmas performanszok, koncertek, beszélgetések várnak mindenkit a Színházak Éjszakáján.

A programban a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház vesz részt. A közönség az erre az estére érvényes karszalag megvásárlásával látogathat el a helyszínekre.

A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg március 31-én 16 órakor a Városháza téren, ahol a rendezvény egy színházi fotókból és plakátokból álló, egy hétig látható kiállítással kezdődik.

Színházak Éjszakája - térkép A színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András elmondta: a megnyitón és a kiállításon kívül nincs központi rendezvénye az eseménynek, minden színház az általa összeállított programmal várja a nézőket. “Érhet bennünket kritika, érjen is, hiszen ez az első Színházak Éjszakája, ami egy nagyon közönségbarát este lesz. Arról is szól, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük.”
A Radnóti Színházban Kováts Adél sminkelési, Dr.Szervét Tibor jogi, életvezetési és ablaktisztítási tanácsokat ad, Gazsó György bort kóstol és kóstoltat, de találkozhatnak Adorjáni Bálinttal, Petrik Andreával, Csányi Sándorral, Schneider Zoltánnal és Szávai Viktóriával is. De a közönség megnézheti a Retró Lehetetlent és a Vodku zenekar koncertjét is.

Ezen az estén a néző báblabirintuson sétálhat végig az elvarázsolt kastéllyá váló Bábszínházban, meghallgathatja a Budapesti Operettszínház társulatának operett- és musicalmaratonját. A látogatók legendás színészek jelmezei mellett a Parasztdekameront is megtekinthetik a József Attila Színházban, ahol Kocsis Judit a József Attila Színház képviseletében délutáni teára invitálja az érdeklődőket, amit az örökös tagok társaságában lehet elfogyasztani, miközben Fehér Anna faggatja őket a jelen és a múlt színházi eseményeiről.
Részt vehetnek egy színházi “peep show-n” a Katona József Színházban.

A Kolibri Színházban a délutáni gyerekprogramok után este a felnőtteket várják interaktív előadásokkal. A Madách Színházban a színház legidősebb és legifjabb tagjai lépnek színpadra: Müller Péter nyitja az estét, majd fiatal művészek musicalelőadása látható.

Az Örkény Színházban zenés kávéházat rendeznek a társulattal, kulisszajárást szellemvasúttal és irodalmi vetélkedőt is tartanak. A színház előcsarnokában délután 5-től irodalmi vetélkedőre is sor kerül, Mácsai Pál vezetésével, majd a színészek szolgáltatnak műsort és csemegéket Zenés kávéház a névadóhoz címmel.

A Thália Színházban a Hideg van című koncerten Bereményi-dalokat hallhatnak, a Mikroszkóp Színpadon pedig az Éjszakai kabarén vehetnek részt az érdeklődők.

Az Új Színházban az Álomfejtés című darabot játsszák, a Vígszínházban az 1910-es, 20-as évek hangulatát idézik fel és a Lovakat lelövik, ugye? című darab legizgalmasabb jeleneteit is láthatják a nézők, akik akár meg is táncoltathatják a színészeket.

A programok március 31-én, szombaton kezdődnek és vasárnap hajnalig tartanak.
Részletes program a Színházak Éjszakája honlapján található.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár