Egészséges rágcsálnivalók gyerekeknek

- Írta: DA

Egészséges rágcsálnivalók gyerekeknek

A nassolás a gyerekek nagyrésze számára lételem, imádják tömni magukat akár sós, akár édes rágcsálnivalókkal, és ha rajtuk múlna, a nap huszonnégy órájában falnák a cukrozott-sózott, kalóriában és állományjavítókban egyaránt gazdag, méregdrága készítményeket. Mondani sem kell, hogy mindez korántsem egészséges – de nassolás és nassolás között is van különbség.

Első tipp: ne tartsunk otthon klasszikus rágcsálnivalókat!
A gyerek aligha visz majd minket a sírba a folyamatos könyörgéssel, ha azt szokja meg, hogy otthon egyáltalán nem szokott lenni chips, kisperec, cukorka vagy csokibonbon.

Második tipp: csak a teljes kiőrlésű az igazi
Mindjárt árnyalja a helyzetet, ha célirányosan a teljes kiőrlésű lisztből készült rágcsálnivalókra vadászunk a boltokban, ezek ugyanis magasabb tápértékűek és egészségesebbek egyéb társaiknál. Lehet, hogy a teljes kiőrlésű perec és tortilla chips drágább, de kevésbé hizlal!

Harmadik tipp: keverjük a dolgokat!
A gyerekek többségének magától eszébe sem jutna répát rágcsálni, ha azonban egyszerű dresszinget készítünk hozzá, és felszeleteljük vékonyra, garantáltan ugyanúgy rákattannak majd a mártogatására, mint a ropirágcsálásra. Emellett semmi sem tiltja, hogy a fentebb említett speciális sós nassolnivalók mellé gyümölcsöt vagy joghurtot is adjunk nekik.

Negyedik tipp: színesítsük a menüt!
A gyerekek imádják a változatosságot, így vegyünk nekik rendszeresen ananászt, mangót, kesudiót – a lényeg, hogy olyan csipegetnivalót toljunk eléjük, ami nem feltétlenül adja magát úgy, mint mondjuk a chips.

Ötödik tipp: „reggeliztessük” napközben is!
Természetesen nem a szó szoros értelmében. De miért ne adhatnánk neki főtt tojást, pirítóst délután is, mint egészséges rágcsát?

Hatodik tipp: édesítsünk!
Nem feltétlenül ártalmas, ami édes. Nemcsak cukormentes pudingokat árulnak ma már, de a különböző joghurtokkal, gyümölcsökkel is ezernyi trükk áll rendelkezésünkre. Ha például lefagyasztjuk ezeket, gyermekünk garantáltan érdekesebbnek találja majd őket, mint normál állapotukban.

Hetedik tipp: szórakoztassuk!
Vicces díszítésekkel, speciális sütőformákkal egy szelet sajtból is költemények hozhatók ki, amiket aztán szabadon kombinálhatunk almával, teljes kiőrlésű rágcsálnivalókkal.

Nyolcadik tipp: hagyjunk neki önállóságot!
Tartsunk a hűtőben mindig fogyasztásra kész rágcsálnivalókat: friss, mosott gyümölcsöt sajttal, netán joghurtot. Egyszerűbb a gyereknek ezekhez nyúlni, mint elszaladni a sarki boltba chipsért. Használjuk ki élelmesen, hogy a gyerekek lusták!

Kilencedik tipp: ne dőljünk be a címkéknek!
Az alacsony zsírtartalmú ételek simán lehetnek koleszterindúsak, és a koleszterinmentesként hirdetett táplálékok is lehetnek zsírosak, netán cukrosak. Alaposan tájékozódjunk, mielőtt döntünk!

Tizedik tipp: jelöljünk ki nassolási zónákat!
Korlátozzuk a gyerekek nassolását csak a lakás egyes részeire, például a konyhára. Az a helyiség, ahol a televíziót vagy a számítógépet tartjuk, semmiképpen se tartozzon ide, a gyerekek ugyanis tévézés, internetezés vagy játék közben képesek a leginkább teletömni magukat nassolnivalókkal! Gyümölcsöt persze nyugodtan ehessenek ilyenkor is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár