Egy kung fu mester dédnagymama

2017.03.31.

Egy kung fu mester dédnagymama

Sokan gondolják úgy, hogy kilencvenévesen túl az emberek legfeljebb már csak csoszogva sétálgatnak vagy sálat kötögetnek egy meleg szobában. De a sztereotípiáknak mindig ellentmond a valóság.

Erre példa az a 94 éves kínai asszony, aki ugyanolyan aktív életet él, mint a nála jóval fiatalabb társai. A dédnagymama korú hölgyet Zhang Hexiannak hívják, és csodájára járnak nemcsak hazájában, hanem külföldről is. Az idős nő ugyanis kung fu nagymester, és a mai napig űzi a sportágat.  

Zhang Hexian egy kínai faluban él. Naponta gyakorolja a mesterségét és oktatja a tanítványait a küzdősport rejtelmeire. Diákjai szerint szélvész gyorsak a lábai, amikor rúgásra emelkedik – senki meg nem mondaná, hogy 94 évesen erre még képes lehet valaki.

A nő négyéves korában ismerkedett meg a kung fu szabályaival, s rögtön megszerette a sportágat. Egyetlen napot sem hagyott ki, hogy gyakoroljon. Pedánsan végezte az előírt edzésmunkákat, és gyorsan fejlődött. Egyre magasabb fokozatokat ért el, mire mester lett. Legfőbb fegyvere az ökle, lába és egy bot, amelyet majdnem ugyanolyan ügyesen pörgeti, mint fiatalabb korában. De leginkább az esze az, amely segíti a sportban, hiszen fejben dől el a küzdelem. Zhang Hexian jó egészségnek örvend, elkerülték a betegségek.

Azt mondja, fiatal korában a képességeinek köszönhette, hogy falujában elejét vette a verekedéseknek. Nem is mertek ellenállni neki, amikor lecsillapította a dühöngőket. Nem sokszor, de egyszer biztos használta az öklét:

„Éppen láttam az utcán, hogy egy férfi ütlegeli a feleségét... Odamentem, és jól mellbe vágtam az illetőt, mire az menten megnyugodott. Egyébként utálom az erőszakot”

– mondja. Jelenleg unokáinak és dédunokáinak tanítgatja a fogásokat, rúgásokat, hogy szükség esetén megvédjék magukat. De leginkább arra biztatja őket, hogy maradjanak egészségesek és jókedvűek, mint ő 94 évesen.      


Forrás: Daily Mail

 


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár