Éhes? Beteg? Egyen banánt!

Éhes? Beteg? Egyen banánt!

Régen elsősorban a téli szezonban lehetett banánt kapni Magyarországon. Ma ez már szerencsére nem így van, a hideg beköszöntével azonban fokozottan ajánlott minél többet és rendszeresen banánt fogyasztani. Hogy miért? Mert az egyik legtáplálóbb gyümölcs, amely ráadásul multifunkciós egészségvédő is egyben.

Nem véletlen, hogy a sportolók rendszerint edzés előtt vagy után is esznek banánt, hiszen a gyümölcsben minden létfontosságú tápanyag megtalálható. Amennyiben gyorsan kell magunkhoz vennünk valami táplálót, de nincs sok időnk, a banán jó megoldás lehet magas energiatartalmának köszönhetően és éppen ezért betegek számára is ajánlott. De nemcsak ezért.
 
Vitamin- és ásványianyag-bomba
 
A csontokat erősítő kalciumban, a csontok mellett a vérkeringésre is áldásos hatású káliumban, stresszoldó magnéziumban, nélkülözhetetlen vasban és foszforban egyaránt gazdag, de igazi vitaminbomba is: A, B és C vitamint egyaránt rejt. B vitaminból konkrétan annyit, hogy ezen a téren csak nagyon kevés gyümölcs vetekedhet vele. Olyan anyagokat is bőven rejt, amelyek segítségével szervezetünk könnyebben dolgozza fel a glükózt, az agy tápanyagát – ennek megfelelően serkenti az agyműködést is. Gyulladáscsökkentő hatással bír, és akkor sem kell hascsikarásra, hasmenésre számítanunk, ha tejjel együtt fogyasztjuk – ez a szilváról vagy a körtéről elég nehezen lenne elmondható…
 
A magnézium kapcsán már említettük a stresszt, ám emellett más anyagok jelenlétére visszavezethető, „hangulatjavító” tulajdonságokkal is rendelkezik a banán: cukortartalma és a benne lévő triptofán egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy közelebb hozzuk az ideálishoz a helyéből kibillent lelki egyensúlyunkat.
 
Gyógyír a gyomornak
 
A banán az emésztésre is pozitív hatást gyakorol: pektinhatásának köszönhetően serkenti a gyomrunkban zajló folyamatokat, a benne lévő savas komponensek javítják a tápanyagok felszívódását és karotin is található benne, amely antioxidáns tulajdonságai következtében az egész szervezetnek roppant egészséges.
 

A banánfogyasztás gyomorfekélyben szenvedőknek különösen javasolt, mivel a gyomorba került banánpép jótékony hatást gyakorol a sebre. Ehhez persze viszonylag folyamatos fogyasztás szükséges. Ha valaki kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszik – ami télen gyakrabban előfordul, mint tavasszal vagy nyáron –, nagyobb esélye van a vastagbél gyulladásának: a zöldségek, gyümölcsök ösztönzik az emésztést, ha azonban a folyamat lelassul, székrekedés alakulhat ki, ami a gyulladást okozhat. Ameddig nem jut előrehaladott állapotba a probléma, a banánfogyasztás jótékony hatású lehet, mivel kioldja, eltisztítja a beragadt, megrekedt salakanyagokat a bél vonatkozó részeiről.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár