Ehető mogyorófajták

2012.02.07.

Ehető mogyorófajták

A bogyósok mellett a mogyoró egy érdekes és furcsa növényünk. A mogyoróknak viszont több fajtája ismert. A hozzáértő nem keveri a mókusmogyorónak mondott csonthéjast a hasonló nevű hüvelyes földimogyoróval.

A mostani írásunk témájául szolgáló mogyoróból kétféle nagy csoport létezik: a bokor (Corylus avellana) és a fa, ez utóbbi a törökmogyoró (Corylus colurna L.), mely parásodó törzsű, szép fa lesz. Leventei mogyorónak nevezett termése igen kellemes ízű. De sok kertben nem terméséért tartják, hanem elvadult dísznövényként él.

A mogyoró a legkorábban virágzó gyümölcsünk. Virágai inkább érdekesek, mint pompázatosak. Ezért nem a rovarok segítenek megporozni, hanem a tél végi szelek röpítik a pollent, így virágozhat már a legvadabb mínuszokban. Érdemes nagyítóval megvizsgálni a fura porzós és termő virágot.

Minden mogyoró egylaki és váltivarú, ami annyit tesz, hogy a hím- és nővirágok külön virágzatokban fejlődnek. Ráadásul önmeddő, így védekezik az önmegporzás ellen. Ezért van szükség arra, hogy egymás közelében más mogyoró is legyen. A fiúvirág, a barka február közepétől szórja a virágport . A termős virágok, első ránézésre kármin színű kis pamacsok, viszont már decemberben megjelennek, egy-egy ilyen virágzatban 4–16 egyszerű nővirággal. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem fázhat meg.

Sok eldzsungelesedett mogyoróbokor porosodik a kertekben, pedig legtöbbjük bőven teremne, ha a közelben társa lenne, és néha megmetszenék, mert hajlamos az elvadulásra. Az ilyen pedig csak mutatóban terem.

A mogyoró metszése nem nehéz, de mivel kevés van belőle egy-egy kertben, ezért külön meg kell tanulni. A fává cseperedő törökmogyoró metszésével nincs különösebb gond. Annál jobban oda kell(ene) figyelni a bokormogyoróra. Mindenekelőtt tudni kell, hogy új mogyoróvesszőn hajtó- és vegyes rügyek nőnek. A hajtórügyből terméketlen, a vegyes rügyekből pedig termést hozó hajtások fejlődnek.

Ahhoz, hogy rendszeresen – tízévente 5-6-szor - teremjen a bokor, a termőkor eléréséig igényli az évenkénti rendszeres tavaszi metszést. A rengeteg tősarjból 5-6, a koronában arányosan, jól elhelyezett vezérvesszőből kellene a koronaágakat kialakítani, miután a felére visszavágjuk. Ezek aztán jól elágazódnak és berakódnak termővesszőkkel. Ha ilyen a bokor koronaszerkezete, akkor bejut a napfény is. Ha termőkorba ér a mogyoró, akkor a letermett vesszőket (erősségüknek megfelelően), az utolsó vegyes, nővirágot is tartalmazó rügy feletti második rügy után le kell vágni. Ekkor lesz elágazás és rendszeres termés is. A felesleges tősarjakat minél mélyebb metszéssel el kell távolítani. Ha ezek után besűrűsödik a bokor, akkor szükség lehet a ritkításra.

Az élemedett, elhanyagolt mogyoróbokrok előtt először az erős gallyvágóval térdre kell rogyni, és nekifogni a tősarjak pusztításának, második lépcsőben folytatható az akció a koronareformmal.

Ezek után már csak a mogyorólisztharmattól és a fura küllemű mogyoróormányos bogártól kell megvédeni. Az ormányos május-júniusban hosszasan rajzik, és miután hetekig képes a mogyoróbokron, fán mászkálni, a puha mogyoróba fúrja tojásait. Az itt kikelő kukacok a nemes részt teljesen felfalják, majd a kemény héjon egy kerek vészkijáratot rágva távoznak, hátrahagyva az üres mogyorót. Az ormányost valamilyen piretroid hatóanyagot tartalmazó egyszerűbb, és számos durvább hatású vegyszerrel lehet irtani, de az is gyarapíthatja a teli mogyorók számát, ha május-júniusban rendszeresen megrázzuk a bokrot, és az alá helyezett nejlonról összeszedjük az apró rovarokat.

Egyébként érdemes a saját mogyoróért megküzdeni – nem hiába élnek halnak érte a mókusok –, mert a mag 60 százalékban zsírt, 14 százalékban fehérjét tartalmaz, sőt más vitaminok mellett 100 g-onként 5 mg C-vitamin is van benne. További előnye, hogy a mogyorózsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet.

Egyéb mogyorók:

Vérmogyoró - Corylus maxima Purpurea
Csavart mogyoró – Corylus avellana Contorta


Étkezési mogyorók:

Corylus 'Bőtermő Nagy'
Corylus 'Római'
Corylus 'Cosford'
Corylus 'Fertile de Coutard'
Corylus 'Fehér Lambert'
Corylus 'Geant de Halle'
Corylus ’Barcelona’
Corylus ’Bollwilleri csoda’
Corylus ’Zelli’

Forrás: www.edenkert.hu


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár