Elhunyt a lombikbébiprogram atyja, a Nobel-díjas Robert Edwards professzor

2013.04.12.

Elhunyt a lombikbébiprogram atyja, a Nobel-díjas Robert Edwards professzor

2010-ben az in-vitro fertilizáció (IVF), vagyis mesterséges megtermékenyítés atyja, a brit Robert Edwards professzor vehette át a Nobel-díjat élettan, illetve orvostudomány kategóriában. Az általa kifejlesztett eljárásnak köszönhetően napjainkban több, mint 5 millió gyermek látta meg a napvilágot, és évente számos országban akár 2-6%-ban is születnek gyermekek ennek az eljárásnak a segítségével.

Edwards professzor 1925-ben született Manchesterben, ahol középiskolai tanulmányai befejezését követően a Brit Hadseregben szolgált, ezt követően egyetemi tanulmányait Walesben, majd Edinburghban folytatta, ahol 1955-ben PhD fokozatot szerzett.

Az IVF program kifejlesztését hosszú évek kutatómunkája előzte meg, mely során Robert Edwards Patrick Steptoe endoszkópos sebésszel dolgozott együtt, akivel 1968-ban ismerkedett meg a Royal Society of Medicine egyik találkozóján Londonban. Ekkoriban Edwards professzor a Cambridge-i laboratóriumban dolgozott, ahol már előrehaladott kutatásokat folytatott a petesejt in vitro tenyésztésével kapcsolatban. Kettőjük találkozása sorszerű volt, hiszen Steptoe – aki már nem élhette meg a Nobel-díj átvételét – nagy gyakorlattal rendelkező laparoszkópiás sebészként gyógyította a pácienseket. Összehangolt munkájuk végül a meddőség kezelésének forradalmasításához vezetett.

2008-ban a professzor így emlékezett vissza arra a történelmi pillanatra, amikor 1978-ban létrehozta az első megtermékenyített emberi embriót: „Soha nem felejtem el azt a napot, amikor belenéztem a mikroszkópba, és valami elképesztőt pillantottam meg. Amit láttam, az nem volt más, mint egy blasztociszta, ami visszanézett rám. Ekkor arra gondoltam: Megcsináltuk!”
„A legfontosabb dolog az életben egy gyermek. Nincs semmi, ami különlegesebb lenne nála. Steptoe-t és engem mélyen megérintett azoknak a pároknak az elkeseredettsége, akik olyan nagyon szerettek volna egy gyermeket. Sok kritika ért minket, de mi oroszlánként küzdöttünk a pácienseink érdekében” – emlékezett vissza a napokban elhunyt brit tudós.
Louise Brown, az első „lombikbébi”, aki 1978. július 25-én látta meg a napvilágot így reagált Edwards Nobel-díj kitüntetésére: „Ez egy csodálatos hír, anyu és én nagyon boldogok vagyunk amiatt, hogy az IVF egyik úttörője megkapta azt a kitüntetést, amit olyan nagyon megérdemelt. Bobot megtartottuk jó emlékezetünkben, és nagyon örülünk annak, hogy személyesen is gratulálhatunk neki, és családjának.”

Dr. Vereczkey Attila orvosigazgatónak volt szerencséje több alkalommal találkozni Edwards professzorral. A magyar meddőségi és endoszkópos specialista így emlékezik vissza a világhírű tudósra: „Véleményem szerint Edwards professzor nemcsak azért vált méltóvá a Nobel-díjra, mert az első lombikbébi terhességet sikerre vitte, hanem azért is, mert a humán reprodukciónak, mint önálló tudományterületnek világszerte is életet adott. Emellett meghatározó személyisége volt a humán reprodukcióval kapcsolatos jelenleg legnagyobb tudományos társaság megalakulásának, az ESHRE-nek (European Society of Human Reproduction and Embriology), illetve több rangos tudományos folyóiratnak, a Human Reproduction-nak, a Human Reproduction Update-nek, és egyéb fontos szakfolyóiratoknak is. A szakma számára nagy veszteség, hogy nincs többé, ugyanakkor munkássága örökké élni fog, hiszen világszerte több, mint 5 millió gyermek jött a világra az ő úttörő eredményeinek köszönhetően, és a jövőben is sok család válhat teljessé az általa kifejlesztett módszer a segítségével.”

A képen A Nobel-díjas Edwards Professzor és Dr. Vereczkey Attila látható


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár