Ellentétek vonzzák egymást?

2010.12.17.

Ellentétek vonzzák egymást?

Vagy éppen taszítják?... Két német kutató foglalkozott ezzel az ősidők óta fennálló kérdéssel, és vizsgálatukban 6000 párt kérdeztek meg. Alapvetően azt hinné az ember, hogy minden könnyebben megy az életben, ha két ember hasonlóan gondolkodik. Egy dolog biztosan kiderült: a kapcsolat akkor működik jól, ha a két ember legalább három vonalon összhangban van: elviselik egymást, lelkiismeretesek, s mindehhez nyíltak, őszinték.

 

Elviselhetőség alatt a szeretetreméltóság, barátságosság és a beállítottság jellege a döntő. A lelkiismeretesség a munkához, ügyintézésekhez való hozzáállást takarja többek közt: például rendszeretetet, pontosságot és szervezettséget. A nyíltság pedig kulturális és kulináris területekre vonatkozik, illetve arra, hogy ki mit tart értékesnek.

Mindezek mellett azonban ellentétekre is szükség van, ez adja az érzelmi stabilitást és az egyén önállóságának, individuumának egy részét. Számtalan példát tapasztalhatott már mindenki arra, hogy hogyan lehet valakinél éppen egy, az ő várakozásaitól és stílusától eltérő közeledéssel nagy sikert aratni (ez munkára és magánéletre egyaránt értendő). Természetesen, ha két ember sok mindenben szöges ellentétben áll egymással, az nagy eséllyel rengeteg konfliktushoz vezet.

Hogy az ellentétek mégis vonzzák-e egymást? Kezdetben talán igen, de a tapasztalatok szerint a hosszan együtt élő párok hasonló jellemvonásokat mutatnak: például barátságosság és egyetértés. Ennek oka részben az lehet, hogy az emberek az évek folyamán idomulnak egymáshoz – minden esetre ez valóban csak hosszú évek kitartó és szeretetteljes munkájának lehet az eredménye.

 

Forrás. gesundheitsnews.imedo.de/


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár