Elviselhetetlen a légszennyezettség Kínában

2017.02.03.

Elviselhetetlen a légszennyezettség Kínában

Kína fővárosa, Peking immár hírhedt arról, hogy mennyire szennyezett a levegője. Nemcsak a szabadban vannak veszélyben az emberek, hanem a lakáson belül is, ahová a legparányibb szennyeződések is bejutnak a nyílászárók résein.

John Sudworth, a BBC tudósítója arról számolt be, hogy a duplaüvegezésű ablakok, a nyílások betömése sem védi meg a kívülről beszivárgó mérgező anyagok ellen. A legkisebb, mindössze 2,5 mikron átmérőjű porszemcsék bárhol megtalálják az utat a lakásba. Most egy hasznos készüléket szerzett be, amely folyamatosan méri a levegő szennyezettségét. Öt évvel ezelőtt, amikor Kínába érkezett, még nem használtak ilyen berendezéseket a lakásokban. Az utóbbi években azonban folyamatosan romlott a helyzet, ezért egyre több helyen szerelnek fel szennyeződést mérő monitorokat. Ezt kiegészítik egy levegőtisztító berendezéssel, amely képes megszűrni a káros anyagokat. Az ezekben használt filterek ugyanakkor elég drágák, 120 dollárba kerülnek, és általában hathavonta cserélni kell őket.  

A Kínában tapasztalt levegőszennyezettség foka már olyan magas, hogy a halálozási adatokban is jól kimutatható a negatív hatása. Becslések szerint évente legalább egymillió ember hal meg idő előtt a szennyeződés következtében. A leginkább érintett régiókban az átlagos élettartam öt évvel csökkent. Az emberek azonban nincsenek mindig tisztában a veszélyekkel, mert nem tájékoztatják őket megfelelően vagy nincsen pénzük megvásárolni a drága tisztítókészülékeket. A probléma nemcsak Kína ügye, hanem azoké az ázsiai országoké is, amelyek olcsón, a környezetvédelmi előírásokat megszegve állítanak elő tömegesen ruházati termékeket, elektronikai cikkeket és más egyebet. Ez az ára annak, hogy némely ország gazdasági sikert ért el rövidtávon.  


BBC


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár