Figyeljünk a harmadik félre is!

2017.08.29.

Figyeljünk a harmadik félre is!

A Brigham Young Egyetem kutatói által készített kutatásban megállapították, hogy a Facebook Messenger, a What'sApp és a Viber népszerű alkalmazások legtöbb felhasználója csalásnak vagy más hackelésnek van kitéve, mert nem ismeri vagy nem használ fontos biztonsági protokolt.

"Szerettük volna megérteni, hogy az átlagos felhasználók hogyan védik a magánéletüket "- mondta a BYU számítástechnika Ph.D. hallgatója, Elham Vaziripour, aki a legutóbbi tanulmányt vezette. Rövid választ adott: "Általában fogalmuk sincs erről".

Bár a What'sApp és a Viber alapértelmezésben titkosítja az üzeneteket, mind a három üzenetküldő alkalmazásnak szüksége van arra, amit hitelesítő szertartásnak hívnak, hogy biztosítsa az igazi adatbiztonságot. De mivel a legtöbb felhasználó nincs tisztában a szertartással és annak fontosságával,

"lehetséges, hogy egy rosszindulatú harmadik fél
vagy a köztes illető félbeszakíthatja a beszélgetéseinket"

- mondta Vaziripour, aki a számítástechnikai professzor, valamint Daniel Zappala és Kent Seamons és öt másik diákkutató.

A hitelesítési szertartás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonosítani lehessen a beszélgetőpartnerüket, és biztosítják, hogy más illetéktelen személy ne tudja olvasni a személyes szóváltásukat, ezzel a módszerrel még az üzenetkezelő alkalmazást nyújtó vállalat sem tud lehallgatni minket.

Miután elmondtuk az embereknek a beállítás részleteit, a legtöbbűknek sikerült megicsnálnia, de ez nem egy egyszerű művelet, az emberek csalódottak voltak, mert túl sok időt vett igénybe - mondta Zappala.

Ez a tanulmány kiterjeszti a két, a Seamons és a Zappala által működő kutatólaborok felhasználhatóságát, melyet részben a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a Belbiztonsági Minisztérium közreműködésével több mint, 1 millió dollárból finanszíroznak.

Az internetes lehetőségek fejlődésével, ne feledjük hogy a beszélgetéseinket idegenek is könnyedén olvashatják. Igény van a védelemre ezen a felületen, de vajon tényleg sikerül ezt maximálisan megóvnunk?

Beszélgessünk az internet és applikációk segítségével ismerőseinkel, de figyeljünk a harmadik félre is!


Forrás: sciencedaily.com


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár