Fogamzásgátló a megerőszakolt nőknek

Fogamzásgátló a megerőszakolt nőknek

Egy fejlesztés alatt álló úgynevezett vészhelyzeti fogamzásgátló tablettákhoz ingyen juthatnak hozzá azok a nők, akiket megerőszakoltak – közölte Chris Fearne, Málta egészségügyi minisztere. Mihelyst az ország gyógyszerészeti hatósága megadja az engedélyt a speciális tabletta gyártására, az egészségügyi kormányzat azonnal felveszi a gyógyszerkészítmények listájára és ellátja velük a kórházakat.

Anthony Serracino Inglott, a Máltai Gyógyszerészeti Hatóság elnöke azt mondta, hogy a készítmény olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek gyorsan megakadályozzák a nem kívánt terhességet. A szájon át bevehető tabletta könnyen emészthető és pillanatok alatt felszívódik. Mihelyst megszületik a döntés a gyógyszer engedélyeztetéséről, a vészhelyzeti fogamzásgátlót ingyen hozzáférhetővé teszik a megerőszakolt áldozatok számára.

„A megerőszakolt nőknek joguk van ahhoz, hogy a vészhelyzeti tablettát megkaphassák a kórházakban – közölte Anthony Serracino Inglott. – Mi van akkor, ha egy nőt késő éjjel erőszakoltak meg, és hirtelen nem tudja, hol szerezheti be a gyógyszert? Futkosson fel-alá Málta-szerte, hogy találjon egy nyitva tartó gyógyszertárat, vagy esetleg rohanjon a reptéri patikába abban a reményben, hogy a pult mögött egy lelkiismeretes eladó áll, aki a segítségére lesz? Az áldozatoknak gyors megoldás kell, és ezt szolgálja majd a minden kórházban hozzáférhető készítmény.”

A fogamzásgátló tabletták használata körül tavaly júniusban újultak ki a viták Máltán, miután egy női jogvédő szervezet jogi eljárást kezdeményezett azok ellen, akik az élet védelme érdekében ellenzik az abortuszt. Az ügyet a parlamentben is megvitatták, végül az egészségügyi bizottság javaslatára először úgy döntöttek, hogy csak orvosi receptre írható fel a fogamzásgátló tabletta. Ezek után százak vonultak Valetta utcáira tiltakozásképpen. Ennek hatására szorgalmazták, hogy az új fogamzásgátlót minden erőszakot szenvedett nő ingyen megkaphassa a kórházakban. 


Malta Today

Bezár