Gyógyítható betegség vagy karban tartható állapot?

A cukorbetegség figyelmet érdemel!

Gyógyítható betegség vagy karban tartható állapot?

A cukorbetegek száma a világon évről évre növekszik, pedig az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a betegség kialakulása megelőzhető. A diabétesznek számos szövődménye lehet, az elhanyagolt lábbetegségek miatt hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek…

Egyre több a cukorbeteg - az ok legtöbbször a helytelen életmód

Kilencszázezerre tehető hazánkban a nyilvántartott diabéteszes betegek száma. Közel 2.5 millióan lehetnek viszont azok, akiknél még nem alakult ki a betegség, de a helytelen életmód miatt a veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A világon megközelítőleg az emberek 7 százaléka szenved cukorbetegségben, és az arányszám évről évre növekszik.
Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (MACOSZ) elnöke kiemelte, hogy a cukorbetegségnek két fajtája ismert. „Az egyes típusú cukorbetegség veleszületett rendellenesség, teljes inzulinhiánnyal jár és a legtöbb esetben gyerekeknél fordul elő. A kettes típusú diabétesz a betegek 90 százalékát érinti, de kialakulása megelőzhető lenne helyes életmóddal, mozgással. A betegség mögött genetikai okok is állhatnak”- tette hozzá.
Kincses János hangsúlyozta, hogy ma már egyre több a kettes típusú cukorbeteg a gyerekek között is az elhízás miatt.„A Nemzeti Diabétesz Programot még nem fogadta el a parlament, de ennek célja az lenne, hogy már az óvodáskorban elkezdődjön a helyes életmódra nevelés, és a médiában is nagyobb hangsúlyt kapjon a cukorbetegség. Így csökkenthető lenne a betegség szövődményei miatt kialakult gazdasági teher” - magyarázta az elnök.

„Az étkezési szokások megváltoztatásával, fogyással, diétával, mozgással a kettes típusú diabétesz visszafordítható. Dietetikus szakembertől azonban mindenképpen ajánlott segítséget kérni” – fűzte hozzá dr. Fekete László, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosa. Megjegyezte, hogy a betegség csak korai, vagy fiatal korban kialakított egészséges életmóddal előzhető meg, ezért kerülni kell a nagy mennyiségű édesség illetve az édesített italok fogyasztását is. „Az egyes típusú betegség gyermek és fiatal felnőttkorban lép fel, a kettes típusú betegség viszont inkább a felnőtt kor 40. évétől, de a korhatár egyre csökken. Utóbbi esetében a cukorbetegség általános tünetein túlmenően farkasétvágy, izzadás, fejfájás jelentkezhet az emelkedett vér inzulin szint miatt. Szomjúság érzett, nagy mennyiségű víz ivása, nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, testsúlycsökkenés lép fel a magas vércukor szint miatt. A folyadék és elektrolit háztartás zavarai következtében éjszakai vádligörcsök és látászavarok jelentkezhetnek” – hangsúlyozta a sebész szakorvos.

Mindent a cukorbetegségről

„A cukorbetegség a szervezet glükóz (szőlőcukor) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége” - mondta dr. Darabos Gábor, a Szent Imre Kórház érsebész adjunktusa. „A betegség tünetei igen változatosak lehetnek. A véletlenül felfedezett - laborvizsgálat által felderített - esettől kezdve a diabéteszes kómáig számos tünet előfordulhat. A leggyakrabban a sok folyadék fogyasztása mellett jelentkező jelentős mennyiségű vizeletürítés, és a nagy mennyiségű étkezés ellenére kialakult fogyás azok a jelek, melyek esetén gondolni kell erre” - tette hozzá Darabos doktor.
A szakember a diabétesz szövődményei közül a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodására hívta fel elsősorban a figyelmet. „A kis verőerekben és a hajszálerekben is fellép elváltozás, amely a vesében és a szemben mérhető leginkább. Az idegek is nagymértékben károsodhatnak, ami neuropathia (a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye) kialakulásához vezet. A legkomplexebb szövődmény a diabéteszes láb szindróma, amely az idegek és erek károsodásából tevődik össze. Az érzéskiesés miatt észrevétlenek maradnak a sérülések, a láb izomzata sorvad, a lábfej deformálódhat” – hangsúlyozta az érsebész.

Egy hatalmas lökés, mely a gyógyulás útjára visz

A diabéteszes láb szindróma miatt kialakuló sebek miatt gyakran van szükség csonkolásos műtétre. Hazánkban naponta átlagosan hét amputációt végeznek. A lassan és nehezen gyógyuló diabéteszes fekélyes lábak, lábsebek gyógyítására többféle általánosan alkalmazott módszer létezik, de az utóbbi években kidolgoztak egy új technikát, a lökéshullám terápiát, ami nem más, mint a testen kívüli lökéshullám kezelés. „Ezzel kapcsolatban Németországban sikeres klinikai tanulmányokat végeztek, majd a külföldi tapasztalatokkal alátámasztva most már végre itthon, Magyarországon is van lehetőség a különböző eredetű lábsebek hatékony kezelésére” - tudhattuk meg dr. Fekete Lászlótól, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosától. „A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Így a nehezen gyógyuló sebek, például fekélyek gyógy hajlama javítható, a sebgyógyulás ideje rövidíthető” - fejtette ki Fekete doktor.

TUDTA- E?


A lökéshullám egy mesterségesen létrehozott (ballisztikusan gerjesztett), nagy energiájú, hallható hullám, mely a kezelendő testfelületre felvitt ún. kontakt gél (ultrahang gél) “közvetítésével” áthatol a test felszínén, és sugár irányban szétterjedve minden területre eljut, ahol a fájdalom jelentkezik, így nagy területen fejti ki fájdalom-csillapító és gyógyító hatását. A vérkeringést és az anyagcserét élénkítve beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, majd az egyes kezelések alkalmával fokozatosan csökkenti a fájdalmat, és végül a valódi okot ténylegesen megszüntetve a sérült szövetek regenerálódnak.


Forrás: www.harmonia-centrum.hu


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár