Hasznos tippek családi nyaraláshoz

Hasznos tippek családi nyaraláshoz

Nyaralásra indulunk, és gyerekek is jönnek velünk. A helyzet látszólag idilli, de számos csapdát rejt magában. Ezeket persze el lehet kerülni, összeállításunkban ehhez nyújtunk segítséget.

Csomagolás magunknak
Szép dolog a munkamegosztás, de a csomagolás mégis akkor az igazi, ha egyvalaki csinálja. Ennek pedig egyetlen oka van: így pontosan átlátható, mit tettünk el, és mit nem. Vagyis ez az egyetlen módszer arra, hogy megelőzzük a nemkívánatos eseteket, hogy bent van öt fürdőruha, alsónadrágot viszont senki sem csomagolt. Nem szégyen listát írni arról, mire van feltétlenül szükség. A felesleges dolgokat igyekezzünk megspórolni: a legtöbb szállodában, apartmanban, vendégházban például van törölköző és fürdőköntös, így érdemes erre előzetesen rápontosítani, és nem cipelni magunkkal sok kilónyit belőlük. A körömolló viszont garantáltan kelleni fog, ha nem csomagoljuk el.

Csomagolás a gyereknek
A gyereknek nyilvánvalóan rengeteg ruhát kell bepakolni, hiszen mindent összekoszol, viszont legalább ennyire fontos, hogy legyen elég játék és érdekesség, amivel le tudjuk foglalni az utazás idejére. Ha nem fordítunk erre kellő gondot, a saját életünket tesszük vele pokollá. Kis játékok, könyvek, ceruzák, tollak és papír, nagyobbaknak kártya, kisebb társasjáték, no meg persze a kedvenc alvós plüssállat – ezek nélkül el se induljunk!

Ha autózunk…
Egy nagyobb, iskolás korú gyerek már többnyire lefoglalja magát a kocsiban, egy kisebbel azonban kész kalandtúra tud lenni egy néhány órás út. Mindenképpen vigyünk magunkkal innivalót (nyáron eszünkbe se jusson elindulni úgy, hogy nincs nálunk folyadék, ha pedig mégis megtettük, az első benzinkútnál pótoljuk a mulasztást!), rágcsálnivalót, és persze játékokat, könyveket, illetve természetesen játékokat és könyveket. Ha nem sietünk nagyon – és ugye nyár van, szóval legalább most ne siessünk… –, álljunk meg az útmenti pihenőkben, hogy a gyerek mozoghasson egy kicsit. Ez egyébként felnőtteknek is fokozottan ajánlott.

Ha repülünk…
Gyerekekkel repülni nem egyszerű. Sok kellemetlen szituációt megelőzhetünk, ha eleve igyekszünk más gyerekes családok közelébe kérni a helyet, és nem árt előzetesen megbizonyosodni arról sem, milyen ételt adnak a repülőn, hiszen a kicsik nem hajlandók mindent megeni. Sajnos a saját ételek és főleg italok repülőgépre felvitelére szigorú szabályok vonatkoznak – ezen a téren viszonylag kevés a mozgásterünk, de pár szelet csokoládéval olyan nagyot azért nem lehet tévedni vészhelyzet esetére (természetesen nem rendes étkezés helyett, hanem mellett, illetve hangulatjavító intézkedés gyanánt). És persze könyvek, játékok, meg minden olyasmi, ami nem zavar másokat, csemeténket viszont leköti… (Természetesen teljesen kizárt, hogy egy 4-5-6 éves gyerek nyugton és kritikus pillanatok nélkül kibírjon egy 4-5-6 órás repülőutat. De azért tegyünk meg mindent, amit lehet.)

Ellenőrizzük a szálláshelyet!
Mármint gyermekszempontból: van-e megfelelő ágy, megfelelő szék, esetleg játszóház, netán külön gyerekmenü? Biztonságos-e az erkély, a medence, a lépcsőház? Ezek látszólag triviális dolgok, de ha nem nézünk utánuk, és nem választunk megfelelően, nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhet az egész család az olyannyira áhított nyaralás ideje alatt.

Ha a gyerek elégedett, mindenki elégedett
Nem kell előre, percről percre megtervezni a nyaralást, mivel gyerek(ek) mellett úgyis muszáj rugalmasnak lenni. Engedjük, hogy ők is beszálljanak a tervezésbe, elmondhassák, mit szeretnének csinálni: ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha azt mondják, egész nap tévét akarnak nézni a szálláson, akkor erre feltétlenül igent mondunk. Vázoljunk fel nekik több alternatívát, ötletet, kínáljunk egyértelmű választási lehetőségeket. És amit nem akarnak, azt ne erőltessük. Lehet gyönyörű egy múzeum, de a középsős óvodást szinte garantáltan nem fogja lekötni hosszabb távon – és ebből fakadóan persze mi sem fogjuk tudni megnézni, amire kíváncsiak voltunk.

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár